MEF2C Eksikliği Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

MEF2C eksikliği, MEF2C genindeki bir değişimin (mutasyonun) neden olduğu son derece nadir görülen bir genetik hastalıktır . Çoğu zaman bir delesyon olan bu mutasyon, kas-iskelet sistemi, kardiyovasküler, nörolojik, kraniofasiyal ve bağışıklık sistemlerinin düzgün işleyişi için gerekli olan MEF2C proteininin işlev bozukluğuna yol açar.

Haber Merkezi / Bir kromozomun bir kısmı eksik olduğunda bir silme mutasyonu meydana gelir. Belirtiler ve semptomlar büyük ölçüde değişiklik gösterir ve genellikle ilk kez hasta bir ila iki yaş arasındayken ortaya çıkar. En yaygın görülen semptomlardan bazıları kas tonusunun azalması (hipotoni), genel gelişimsel gecikme, nöbetler ve beyin anormallikleridir.

Şu anda MEF2C eksikliğinin tedavisi yoktur ve bakım semptomlara göre kişiselleştirilmektedir. Nöbetler için nöbet önleyici ilaçlar reçete edilir, uyku güçlükleri için melatonin kullanılabilir ve gelişimsel gecikmeler için fiziksel, mesleki ve konuşma terapisi reçete edilir.

Tipik olarak MEF2C eksikliği olan bir çocuğun hamileliği veya doğumu sırasında belirgin bir belirti görülmez. Birey yenidoğan döneminde normal bir şekilde gelişiyor gibi görünmektedir ve hipotoni, beslenme güçlükleri ve zayıf göz teması gibi semptomların ortaya çıkması bebeklik veya erken çocukluk dönemine kadar gerçekleşmez.

Özellikle bebeğin bir hastalığı veya ateşi olduğunda nöbetler meydana gelebilir. Neredeyse tüm MEF2C eksikliği hastalarında küresel gelişimsel gecikme bulunur. Bu gelişimsel gecikmelerde, özellikle konuşma, yürüyüş, bilişsel yetenekler ve sosyal becerilerde çeşitlilik vardır. Bu hastalarda ayrıca hafiften şiddetliye kadar ayırt edici yüz özellikleri bulunur.

MEF2C eksikliği olan çocuklarda genellikle çeşitli beyin anormallikleri bulunur. MEF2C eksikliği olan hastaların beyin MR’ları beyin hücrelerinin kaybını, ventriküllerin genişlemesini veya anormal korpus kallozumu gösterebilir. MEF2C proteininin hem dorsal hem de ventral olarak ön beyin gelişiminin azalmasında rol oynadığı bulunmuştur.

MEF2C hastalarında epilepsi olması muhtemeldir ancak nöbetlerin başlangıç ​​yaşı ve türü değişiklik gösterir. Çoğu zaman, hasta bebeklik döneminde nöbetler geliştirir. Hastaların yaşadığı nöbetlerden bazıları infantil spazmlar, ateşli, kısmi, absans, tonik klonik ve miyoklonik nöbetlerdir. Fenotipik (semptom) şiddetinin MEF2C genindeki mutasyon bölgesi ile ilişkili olabileceği bulunmuştur.

MEF2C eksikliği, MEF2C genindeki veya genin promoter ve güçlendirici bölgelerindeki mutasyonlardan kaynaklanır ve fonksiyonel MEF2C proteininin yokluğuna veya tamamen yokluğuna neden olur. Çoğu durumda, MEF2C eksikliği de novo’dur ; yani DNA dizisindeki spontan değişikliklerden kaynaklanır ve hastanın ebeveynlerinden miras alınmaz.

MEF2C geni, vücudun kalp, beyin, kraniyofasiyal, vasküler (kan akışı) ve bağışıklık sistemlerinin normal gelişiminde rol oynayan bir transkripsiyon faktörünü kodlar . MEF2C güçlendirici bölgesi, beyin ve sinir sistemi hücrelerini destekleyen hücreler olan glial hücrelerde yaygın olarak eksprese edilir.

MEF2C geni , bu mutasyonlara gen içinde veya güçlendirici veya promoter bölgelerinde yukarı yönde sahip olabilir. Genin güçlendirici ve destekleyici bölgelerine düzenleyici elementler denir. Bunlar, daha fazla MEF2C proteininin kopyalanması ve çevrilmesi için genin “açılmasına” yardımcı olan DNA elemanlarıdır. MEF2C eksikliği, otozomal dominant bozukluğun bir özelliği olan MEF2C haploins yetmezliği olarak da adlandırılabilir. Bu, genin tek bir işlevsel kopyasının çocuğun hastalığa yakalanmamasını sağlamak için yeterli olmadığı anlamına gelir.

MEF2C proteini bir transkripsiyon faktörüdür, yani diğer genlerin transkripsiyonunu aktive etmeye yardımcı olur. MEF2C proteini bulunmadığında veya işlevsiz olduğunda, transkripsiyonu teşvik ettiği genler de etkilenir. Bu genler , Rett sendromu ve CDKL5 eksikliği bozukluğunda da rol oynayan MECP2 ve CDKL5’i içerir.

Bu nedenle MEF2C fonksiyonunun kaybı, bu diğer genlerin aktivasyonunun azalmasına yol açarak Rett benzeri veya CDKL5 eksikliği benzeri semptomlara neden olur. MEF2C eksikliği semptomlarının ciddiyeti, mutasyondan etkilenen gen miktarına bağlıdır; daha büyük anormallikler, sendromun daha şiddetli semptomlarını yansıtır.

Hipotoni ve epilepsi MEF2C eksikliği şüphesine yol açabilecek semptomlardır. MEF2C eksikliği, MEF2C geninin bulunduğu kromozom 5 üzerindeki bölgede çok küçük eksik parçaları aramak için kromozomal mikrodizi veya floresan in situ hibridizasyon (FISH) testiyle teşhis edilebilir. Daha da küçük kromozomal anormallikler için multipleks ligasyona bağımlı prob amplifikasyonu (MPLA) testi de kullanılabilir.

MEF2C genindeki patojenik varyantları (mutasyonları) aramak için tam ekzom veya tam genom dizilimi kullanan moleküler genetik testler de mevcuttur .

Şu anda özellikle MEF2C eksikliğini hedef alan onaylanmış bir tedavi bulunmamaktadır. Aşağıdaki uzmanları, terapileri ve testleri içeren multidisipliner bir tedavi yaklaşımı gereklidir:

Göz doktoru ve odyologun yıllık olarak görme ve işitmeyi değerlendirmesi.
Kan basıncını ve kalp atış hızını değerlendirmek için yıllık muayeneler için kardiyolog. Kalp hastalıklarını değerlendirmek için hastaya ayrıca bir elektrokardiyogram (EKG) ve/veya ekokardiyogram (ECHO) çekilmelidir.
Nöbet aktivitesini ve diğer nörolojik semptomları izlemek için elektroensefalogram (EEG) ve beyin MRI.

Psikiyatrist davranışsal belirtileri değerlendirecek.
Fiziksel, mesleki ve konuşma terapisi. Gelişimsel/davranışsal terapi veya müzik terapisi de faydalı olabilir.
Hemanjiomlar için dermatologa başvurulabilir.
Hastanın tekrarlayan enfeksiyonları varsa immünologa ihtiyaç duyulabilir.

Bu hastaların aldığı diğer tedavilerin çoğu, otizm spektrum bozukluğu veya diğer nörogelişimsel bozuklukları olan çocukların alacağı tedavilere benzer. Tipik olarak nöbetler çeşitli ilaçlarla iyi kontrol edilir. Uyku güçlükleri için melatonin kullanılabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir