Lowe Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Lowe sendromu, doğumda mevcut olan göz merceklerinin bulanıklaşması (katarakt), genellikle yaşamın ilk yılında gelişen böbrek sorunları ve zihinsel engellerle ilişkili beyin anormallikleri gibi görme sorunlarıyla karakterizedir. Lowe sendromu X’e bağlı bir genetik durum olarak kalıtsaldır.

Haber Merkezi / Lowe sendromlu erkek çocukların her iki gözünde de doğumda mevcut olan (ve şüpheli vakalarda doğum öncesi yüksek çözünürlüklü ultrasonla tespit edilebilen) katarakt vardır. Çok nadir istisnalar dışında, bunlar yaşamın erken dönemlerinde, sağlık anestezinin yapılmasına izin verir vermez ameliyat gerektirir. Ancak optimal koşullarda bile, kaydedilebilir durumdaki düzeltilmiş görme keskinliği nadiren 20/100’den daha iyi olur. Gözlerin yaklaşık yarısında gözde yüksek basınç (glokom) gelişebilir ve bu durum kontrol edilmezse optik sinire zarar verebilir ve körlüğe yol açabilir. 

Lowe sendromlu bebeklerde doğumda kas tonusu zayıftır (hipotoni) ve motor gelişiminde gecikme yaşanır. Lowe sendromlu erkek çocukların neredeyse tamamı, hafif (~%10-%25) ile şiddetli (~%50-%65) arasında değişen gelişimsel ve zihinsel engelliliğe sahiptir. Altı yaşına gelenlerin yaklaşık yarısında nöbetler meydana gelir ve Lowe sendromlu bazı erkek çocuklarda davranış sorunları mevcuttur. Etkilenen erkeklerin bir kısmında geç çocukluk ve ergenlik döneminde bir veya her iki gözün korneasında keloid adı verilen büyümeler gelişir. Bu büyümeler ilerleyicidir ve körlüğe yol açabilir.

Lowe sendromuyla ilişkili böbrek sorununa Fanconi tipi proksimal tübüler disfonksiyon adı verilir. Bu anormallik, normalde idrarla atılmadan önce filtrelenen veya vücut tarafından yeniden emilen bazı maddelerin (amino asitler, bikarbonatlar ve fosfatlar) idrarla kaybolmasıyla sonuçlanır. Ancak belirtildiği gibi amino asitlerin idrara dökülmesi veya sızması nadiren yaşamın ilk yılının sonuna kadar başlar, bazen tanıyı geciktirir ve karıştırır. Lowe sendromlu erkek çocuklarda böbreklerdeki filtreler (glomerüller) genellikle 10 yaşından sonra bozulmaya başlar. Böbrek yetmezliği yavaş ve ilerleyicidir ve yaşam beklentisinin yaklaşık 30-40 yıl azalmasına neden olur.

Lowe sendromlu erkek çocuklarda sık görülen diğer belirtiler arasında boy kısalığı, diş kistleri ve dişlerde anormal dentin oluşumu, deri kistleri ve yumuşak kemiklere, iskelet değişikliklerine (raşitizm), kemik kırıklarına, skolyoza ve kemik bozukluklarına yol açabilen D vitamini eksikliği yer alır. inflamatuar dejeneratif eklem hastalığı. Bazı hastalarda, normal hemostaz ve pıhtı oluşumu ile karakterize edilen, ancak birkaç saat sonra ani kanamanın tekrarladığı ameliyat sonrası gecikmiş kanama diyatezi görülmüştür. Bu, herhangi bir ameliyatta önemli bir husus olabilir, ancak özellikle hem katarakt ameliyatında hem de göz içindeki kanamanın önemli sonuçlara yol açabileceği glokom ameliyatında önemli olabilir.

Lowe sendromu, OCRL genindeki bir mutasyonun neden olduğu ve fosfatidilinositol polifosfat 5-fosfataz OCRL enziminin aktivitesinde azalmaya neden olan X’e bağlı bir genetik hastalıktır. Etkilenen erkeklerin yaklaşık üçte birinde gende yeni bir mutasyon var; geri kalanların çoğunda bozukluk, bu durumun genetik taşıyıcısı olan bir anneden miras alınır.

X’e bağlı genetik bozukluklar, X kromozomu üzerindeki anormal bir genin neden olduğu durumlardır ve çoğunlukla erkeklerde görülür. X kromozomlarından birinde hastalık geni bulunan kadınlar bu hastalığın taşıyıcılarıdır. Diğer X’e bağlı bozukluklarda olduğu gibi, taşıyıcı dişilerde iki X kromozomu vardır ve biri inaktive olduğundan o kromozomdaki genler çalışmaz. Her ne kadar X’e bağlı birçok hastalıkta taşıyıcı dişiler genellikle özellik göstermese de, normal genin ürününün aktivitesi anormallikleri önlemek için yeterlidir, ancak bu durum Lowe sendromu için doğru değildir. 

Esasen, 10 yaşın üzerindeki Lowe sendromu taşıyıcısı her kadın, diğer metabolik kataraktlardan farklı olarak göz merceklerinde karakteristik değişiklikler gösterecektir. Bazı taşıyıcılarda, 30’lu yaşların başında bile, katarakt ameliyatı gerektirecek kadar görsel olarak anlamlı katarakt gelişebilir ve ameliyatı yapan cerrah tarafından gözden kaçabilir. Bununla birlikte, taşıyıcı bir dişinin lenslerindeki bu son derece bilgilendirici ve ayırt edici değişiklikler, oftalmologun erkek bebekte bu tanıdan şüphelenmesine, gözbebeklerinin genişlemesine ve söz konusu çocuğun annesini refleks olarak incelemesine yol açmalıdır.

Bir erkeğin annesinden miras aldığı tek bir X kromozomu vardır; Eğer bir erkek, hastalık genini içeren bir X kromozomunu miras alırsa, hastalığı geliştirecektir. X’e bağlı bir bozukluğun kadın taşıyıcıları, her hamilelikte kendileri gibi taşıyıcı bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, taşıyıcı olmayan bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, hastalıktan etkilenen bir oğula sahip olma şansına sahiptir ve %25 şansa sahiptir. etkilenmemiş bir oğul sahibi olma şansı %25’tir. Elbette her hamilelik bir öncekinden bağımsızdır ve bir sonraki hamileliğin sonucunu etkilemez. Lowe sendromlu hiçbir erkeğin çocuk sahibi olduğu bildirilmemiştir.

Lowe sendromu, kültürlenmiş cilt hücrelerinde (fibroblastlar) fosfatidilinositol polifosfat 5-fosfataz OCRL enziminin aktivitesinde azalma gösterildiğinde teşhis edilir. OCRL gen mutasyonlarına yönelik moleküler genetik testler de mevcuttur ve etkilenen erkeklerin %95’inden fazlasını doğru bir şekilde tespit etmektedir.

Kadın akrabalar için taşıyıcılık testi mevcuttur. 10 yaşın üzerindeki taşıyıcı kadınların yaklaşık %95’inde deneyimli bir oftalmolog tarafından teşhis edilebilecek spesifik ve ayırt edici göz merceği anormallikleri vardır. Bir erkek akrabada spesifik bir OCRL gen mutasyonu tanımlanmışsa, taşıyıcılık durumu için moleküler genetik test yapılabilir. Fosfatidilinositol polifosfat 5-fosfataz OCRL enzim aktivitesine yönelik biyokimyasal testler, Lowe sendromuna yönelik taşıyıcı testi için güvenilir değildir çünkü enzim aktivitesi aralığı normal aralığa yayılır.

Etkilenen bir erkek akrabada veya taşıyıcı annede OCRL gen mutasyonunun belirlenmesi durumunda, biyokimyasal test (enzim tahlili) veya moleküler genetik test ile doğum öncesi tanı mümkündür.

Lowe sendromunun tedavisi genellikle pediatrik göz doktoru, nefrolog, genetikçi, beslenme uzmanı, endokrinolog, nörolog, çocuk gelişimi uzmanı, genel cerrah, ortopedist ve diş hekimi gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekip gerektirir. Düşük kas tonusu (hipotoni) bazen beslenme sorunlarına neden olabilir ve tüple beslenmeyi ve gastroözofageal reflü için standart önlemleri gerektirebilir.

Optimum görüş gelişimini desteklemek için kataraktın erken çıkarılması önerilir. Gözlük ve kontakt lensler görüşün iyileştirilmesine yardımcı olur. Erkeklerin yarısında meydana gelen glokom bazen ilaçla (göz damlası) tedavi edilebilir ancak genellikle ameliyat gerektirir ve tek bir ameliyatla her zaman başarılı olunamaz. Ortaya çıktıklarında kornea keloidleri bazen cerrahi olarak çıkarılabilir ancak sıklıkla eskisinden daha agresif bir şekilde tekrarlar. Kornea keloidlerini ortadan kaldırmak için tutarlı ve kanıtlanmış bir tedavi yoktur.

Fanconi tipi proksimal tübüler disfonksiyon, oral sodyum ve potasyum bikarbonat veya sitrat takviyeleri ile tedavi edilir. Dozlar bireysel olarak belirlenmelidir.

Raşitizmi tedavi etmek (veya önlemek) için oral fosfat ve oral kalsitriol kullanılır. Kemik yoğunluğu periyodik olarak izlenmelidir. Nöbet bozuklukları antikonvülsan ilaçlarla tedavi edilir. Davranış sorunları davranış değişikliği ve ilaçlarla tedavi edilir. Fizik tedavi, mesleki terapi, konuşma ve dil terapisi, özel eğitim hizmetleri ve görme engellilere yönelik hizmetleri içeren erken müdahale programları önerilmektedir ve erken bebeklik döneminde başlamalıdır.

Lowe sendromlu erkek çocuklar, görme sorunları (özellikle geç başlangıçlı glokom), böbrek fonksiyonu, büyüme, gelişimsel ilerleme, skolyoz, eklem sorunları ve diş sorunları açısından düzenli olarak izlenmelidir. Son dönem böbrek hastalığı, bazı geç ergenlik dönemindeki yetişkin erkeklerde diyaliz ve böbrek nakli ile başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir