Uzun QT Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Uzun QT sendromu (LQTS), kalbin elektriksel iletim sistemindeki anormalliklerin neden olduğu otozomal dominant bir hastalıktır ve elektrokardiyogramda (kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden bir test) QT aralığının uzamasıyla karakterize edilir; bu da uzamaya karşılık gelir.

Haber Merkezi / Her kalp atışından sonra kalp kasının (ventriküler miyokard) iyileşme aşaması veya repolarizasyonu. QT uzaması, etkilenenleri, özellikle torsade de pointes (TdP) veya ventriküler fibrilasyon (VF) olmak üzere kalp ritminde (aritmiler olarak adlandırılan) yaşamı tehdit eden ani değişiklikler riskinde artışa yatkın hale getirir. Bu aritmiler ani bilinç kaybına (senkop), kalp durmasına ve potansiyel olarak ani kalp ölümüne neden olabilir. 

Kardiyak semptomların şiddeti kişiden kişiye, hatta aynı nadir genetik varyantı taşıyan aile üyeleri arasında bile büyük farklılıklar gösterir. Bazı bireylerde tüm yaşamları boyunca hiçbir belirgin semptom görülmeyebilir (asemptomatik), diğerlerinde ise genç yaşta senkop atakları ve kalp durması ile sonuçlanan aritmiler gelişir. Fiziksel aktivite, heyecan ve korku gibi semptomların başlangıcını tetikleyen birçok farklı faktörün olduğu bilinmektedir; ancak kardiyak olaylar uykuda veya dinlenme sırasında da meydana gelebilir.

Uzun QT sendromu, kardiyomiyosit (kalp kası hücresi) zarlarındaki spesifik iyon kanallarını kodlayan en az 15 farklı genden birinde hastalığa neden olan bir değişiklikten (mutasyon) kaynaklanır. Bu mutasyonlar tipik olarak otozomal dominant şekilde kalıtılır, ancak bileşik heterozigot (bir gen içinde iki mutasyon), digenik (iki farklı gen içindeki mutasyonlar) ve homozigot (tek bir genin her iki kopyasında da aynı mutasyon) allellerin hepsi iyi bilinen nedenlerdir. Birden fazla mutasyona sahip kişiler genellikle tek bir mutasyona sahip olanlara göre daha şiddetli semptomlara sahiptir.

Senkop da dahil olmak üzere semptomlar, yenidoğan döneminden orta yaşa kadar her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğunlukla ergenlik öncesinden 20’li yaşlara kadar ortaya çıkar. Genellikle orta yaşta atakların şiddeti ve sıklığı azalır ve 40 yaşından sonra semptomlar daha az görülür. Hastalığa zemin hazırlayan 15 genden birinde mutasyona sahip bireylerin yaklaşık %50’sinde sonuçta semptomlar gelişir; diğerleri asemptomatik kalır.

Semptomlar arasında çarpıntı, presenkop ve senkop yer alır ve bunların tümü belirli bir ventriküler aritmi (taşikardi), torsades de pointes’in başlangıcıyla ilgilidir. Bu genellikle kendi kendini sınırlar ve vakaların yaklaşık %80’inde kendiliğinden sona erer; bu da semptomların tekrarlayan doğasını açıklar. Bununla birlikte, hasta normal sinüs ritmini yeniden sağlamak için bir defibrilatör ile tedavi edilmediği sürece, bu durum ölümcül olan ventriküler fibrilasyona ve buna bağlı kalp durmasına yol açarak devam edebilir. Trajik bir şekilde UQTS’nin ilk belirtisi ölümcül olabilir.

Senkop gibi belirtiler herhangi bir uyarı vermeden ortaya çıkabilir ve beklenmedik bir şekilde tekrarlayabilir. Efor, heyecan veya stres bu tekrarlayan semptomları tetikleyebilir, ancak bunlar genellikle herhangi bir tetikleyici faktör olmadan başlar. Belirli tetikleyiciler iyi bilinmektedir ve klasik olarak belirli alt türlerle ilişkilendirilir. Örneğin LQTS1’de egzersiz, özellikle yüzme; LQTS2’de egzersiz, duygusal durumlar ve özellikle dinlenme sırasındaki sürpriz veya ani sesler (örn. çalar saat veya telefon zili); ve LQTS3’te dinlenin veya uyuyun.

Kardiyak olayların bir diğer önemli tetikleyicisi ilaç tedavisidir. (www.crediblemeds.org) adresinde bulunabilen önemli sayıda reçeteli ajan, potasyum kanalı fonksiyonunu etkileyebilir ve dolayısıyla QT aralığını daha da uzatabilir. UQTS’nin maskesini düşüren ilaçlar ile gerçek ilaca bağlı QT uzaması arasında ayrım yapmak önemlidir, ancak ikincisinin de genetik bir temeli olabilir.

Serebral anoksiye (yani UQT ile ilişkili aritmi sırasında beyne iletilen oksijenin eksikliği) bağlı olarak kardiyak olaylar, nöbetlerle karıştırılabilir. UQTS’nin epilepsi olarak yanlış tanısı çok iyi bilinmektedir. Bu nedenle, nörolojik incelemeleri normal olan ve antiepileptik ilaçlara yanıt vermeyen, tekrarlayan ‘nöbetleri’ olan hastaların kapsamlı bir kardiyak değerlendirmeye tabi tutulması gerekir. İlginç bir şekilde, uzun QT2’si olan hastaların küçük bir kısmında UQTS ile gerçek epileptik nöbetler arasında bir örtüşme fark edilmektedir.

Kardiyak olayların şiddeti ve sıklığı çok sayıda bireysel faktöre, özellikle de QT aralığına, yaşa, cinsiyete ve UQT tipine bağlı olarak değişir. Sonuçta, QT aralığı riskin en iyi değerlendirmesidir ve şiddetli QT uzaması olan hastalar sıklıkla erken çocukluk döneminde semptomatik aritmilerle başvururlar. Kardiyak olay riski erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterir. Erkeklerin çocukluktan ergenliğe kadar olan dönemde daha büyük risk altında olduğu görülmektedir ve bu durum genellikle uzun QT1 ile ilişkilidir.

Uzun QT2’li kadınlarda ergenlik sonrası, doğum sonrası (doğum sonrası) ve menopoz sonrasında erkeklere göre daha yüksek bir risk vardır. QT aralığı üzerindeki hormonal etkiler ve dolayısıyla etkili risk iyi tanımlanmıştır; testosteron tipik olarak koruyucu olduğundan erkeklerde QT aralığı ergenlik sonrası 20 milisaniye kadar kısalır, oysa kadınlarda östrojen ve progesteron arasındaki denge önemlidir ve yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı gibi belirli zamanlarda artan olay oranının altında yattığı düşünülmektedir.

Uzun QT sendromu, hastalıkla ilişkili olduğu bilinen birkaç farklı genden birinin kodlama dizisinde hastalığa neden olan bir değişiklikten (mutasyon) kaynaklanır. Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende mutasyon meydana geldiğinde, kodlanan protein ürünü hatalı, verimsiz, eksik veya aşırı aktif olabilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak bu, vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.

Uzun QT sendromunun en az 15 farklı iyon kanalı geninden birindeki mutasyonlardan kaynaklandığı gösterilmiştir: LQTS1’e neden olan KCNQ1 geni; LQT2’ye neden olan KCNH2; LQT3’e neden olan SCN5A; LQTS4’e neden olan ANK2; LQTS5’e neden olan KCNE1; LQT6’ya neden olan KCNE2; LQTS7’ye neden olan KCNJ2 ; LQTS8’e neden olan CACNA1c; LQTS9’a neden olan CAV3; LQTS10’a neden olan SCN4B; LQTS11’e neden olan AKAB9; LQTS12’ye neden olan SNTA1; LQTS13’e neden olan KCNJ5; LQTS14’e neden olan CALM1; ve LQTS15’e neden olan CALM2. KCNQ1, KCNH2 ve SCN5A’daki mutasyonlar, Uzun QT tip 1-3 ile ilişkilidir ve genetik olarak tanımlanabilir vakaların çoğunluğunu (%60-75) oluşturur.

İnsanlar her genin iki kopyasını, biri babadan, diğeri anneden alır. Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun ( de novo ) sonucu olabilir . Anormal genin etkilenen ebeveynden çocuğuna geçme şansı, çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %50’dir.

Nadiren, Uzun QT sendromuna neden olan mutasyonlar sporadik olarak ortaya çıkabilir; bu, bu spesifik durumlarda, gen mutasyonunun yalnızca o çocuk için yumurta veya sperm oluşumu sırasında meydana geldiği ve ailenin başka hiçbir üyesinde meydana gelmediği anlamına gelir. etkilenecektir. Tipik olarak mutasyon bir ebeveynden miras alınır veya bir ebeveyn tarafından “taşınır”.

Uzun QT sendromu ayrıca değişken ifade ve eksik penetrasyon gösterir. Otozomal dominant hastalıklarda bu, hastalık için aynı değiştirilmiş geni miras alan herkeste bozukluğun belirtilerinin mevcut olmayabileceği anlamına gelir. Semptom geliştirenlerde gelişen spesifik özelliklerin kapsamı ve şiddeti kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir.

Çoklu çevresel ve genetik faktörler (örn. değiştirici genler) dahil olmak üzere birçok farklı faktör bu değişkenliğe neden olabilir. Hastalığın ciddiyetini ve ifadesini etkilediği düşünülen diğer faktörler arasında hormonal yönler, davranışsal bileşenler ve kalbe hizmet eden sinirlerdeki (kalbin innervasyonu) ve otonom sinir sistemindeki normal varyasyon yer alır. Bu sistem, kalp atışını düzenlemek de dahil olmak üzere vücudun istemsiz hareketlerini kontrol eder.

Uzun QT sendromu tanısı alan ailelerin yaklaşık %20 ila %40’ında yukarıdaki 15 genden birinde mutasyon yoktur; bu da, henüz tanımlanamayan ek genlerin de bozukluğa neden olabileceğini düşündürmektedir. Bu vakalarda yer alan spesifik genleri tanımlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Tanımlanabilir bir genetik varyantı olanlarda, Uzun QT sendromunun ilk iki türü, LQTS1 (KCNQ1) ve LQTS2 (KCNH2), vakaların yaklaşık %75-80’ini oluştururken, LQTS3 (SCN5A  vakaların yaklaşık %10’unu oluşturur. Geriye kalan bilinen genler vakaların %5’inden azını oluşturur ve bu varyantların bazıları yalnızca birkaç kişide tanımlanmıştır.

Uzun QT sendromunun tanısı, kapsamlı bir değerlendirmeye, ayrıntılı hasta ve aile geçmişine ve elektrokardiyogram (EKG veya EKG) adı verilen özel bir teste dayanan klinik bir teşhistir. Açıklanamayan bayılma, senkop, atipik epilepsi veya ani kalp durması öyküsü olan kişiler Uzun QT sendromu açısından değerlendirilmelidir. EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder ve anormal elektriksel modelleri ortaya çıkarabilir. 

EKG, hem QT aralığı uzaması hem de T dalgası morfolojisi (şekli) açısından istirahat halinde anormal olabilir. UQTS’nin penetransı düşük olduğundan, birçok hasta istirahatte nispeten normal bir EKG’ye sahip olabilir ancak QT aralığı ve morfolojik değişiklikler ayakta durarak veya egzersizden sonraki iyileşme döneminde ortaya çıkarılabilir.

Moleküler genetik testler birçok durumda Uzun QT sendromu teşhisini destekleyebilir, ancak genetik test deterministik değil olasılıksal bir sonuçtur (bir kişinin bu durumu ve ilişkili semptomları geliştirip geliştirmeyeceğini değil, uzun QT sendromuna yatkınlığı gösterebilir) ve tanımlanmış herhangi bir sonuçtur. genetik varyantın daha geniş bir ailesel değerlendirme bağlamında dikkatle yorumlanması ve klinik bulgularla ilişkilendirilmesi gerekir.

Tedavi, senkop veya kalp durması gibi semptomların önlenmesini amaçlamaktadır. Uzun QT sendromlu bireyleri tedavi etmek için spesifik ilaçlar, tetikleyici olaylardan kaçınma ve QT uzatıcı ilaçlar ve bazı tıbbi cihazlar kullanılabilir. Genetik danışmanlık, etkilenen bireylerin ve ailelerinin, aile üyeleri üzerindeki etkilerini, tekrarlama riskini, aile planlaması seçeneklerini ve hastalığa ve/veya taşıyıcılık durumuna psikolojik uyumu anlamaları açısından büyük fayda sağlar.

Etkilenen bireylerin çoğu için tercih edilen tedavi, beta-adrenerjik bloke edici ajanlarla (beta blokerler) ilaç tedavisidir. Beta blokerler, kalbin beta reseptörleri yoluyla adrenerjik uyarılmasını önler ve uzun QT sendromunun tedavisinde oldukça etkili olabilir. Nadolol ve propranolol daha uzun etkili beta blokerlerdir ve bu durumun tedavisinde tercih edilen ajanlardır.

Her ne kadar artık tanı konulan hastaların çoğu, durum hakkında daha fazla farkındalık ve daha etkili aile basamaklı testler (yani uzun QT sendromuna sahip olma riski taşıyan aile üyelerinin belirlenmesi) nedeniyle asemptomatik olsa da, bu duruma dair herhangi bir kanıt olması durumunda beta blokerler hala önerilmektedir. istirahat halinde veya egzersiz stres testleri gibi provokasyonla ortaya çıkarılabilir. Beta blokerlerin günlük olarak alınması gerekir ve etkilenen bireylerin bunu yapmaması (uyumsuzluk) ani ölüm de dahil olmak üzere semptomların gelişmesine yol açabilir.

Beta blokerlerin başarısız olduğu veya kontrendike olduğu kişiler, kalbi besleyen otonom sinirlerin kesildiği cerrahi bir prosedürle (sol kardiyak sempatik denervasyon veya sempatektomi) tedavi edilebilir. Otonom sinirler, beta reseptörleri yoluyla kalbi uyaran katekolaminleri salgılar, dolayısıyla bu, anti-adrenerjik tedavinin başka bir şekli olarak düşünülebilir. Kalp ritmi, vücudun istemsiz hareketlerinin çoğunu kontrol eden sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Bu sinirler kalp ritmini düzenlemek için çalışır ve bu prosedür aritmik olayların sıklığını önemli ölçüde azaltabilir. İşlem sırasında göğüs duvarında küçük bir kesi (kesi) yapılır ve kalbi besleyen spesifik otonom sinirler kesilir. Sol kardiyak sempatik denervasyon genellikle yüksek riskli kabul edilen, beta bloker tedavisine rağmen semptom gelişen veya beta bloker tedavisine kontrendike olan veya beta bloker tedavisini tolere edemeyen kişiler için kullanılır.

Kardiyak arest nedeniyle yeniden hayata döndürülen etkilenen bireyler için (beta blokerleri açık veya kapalı olsun), implante edilebilir bir otomatik kardiyoverter-defibrilatör veya ICD ile tedavi düşünülmelidir. Bu küçük cihazlar göğüs derisinin altına yerleştiriliyor ve kalp ritmini atım bazında izlemek için kalbe teller gönderiliyor. Cihaz, torsades de pointes olaylarını otomatik olarak algılar ve normal kalp ritmini sağlamak için elektrik şoku verir. ICD’ler ayrıca beta bloker tedavisine rağmen tekrarlayan senkop olayları yaşayan kişiler için de düşünülür.

ICD’ler torsades de pointes oluşumunu engellemez ve bu nedenle beta blokerler ve/veya kardiyak sempatektomi ile birlikte kullanılır. ICD, özellikle genç bireylerde önemli tıbbi ve psikolojik komplikasyonları taşıyan bir tedavidir ve yalnızca UQTS yönetiminde deneyimli uygun tıbbi personel ile ayrıntılı konsültasyon sonrasında ve riskler ve faydalar dikkatli bir şekilde değerlendirildikten sonra gerçekleştirilmelidir. Spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, spesifik alt tip gibi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir; ilaçların etkinliği; bireyin geçmiş geçmişi, yaşı ve genel sağlığı; ve/veya diğer unsurlar.

Belirli ilaç rejimlerinin ve/veya diğer tedavilerin kullanımına ilişkin kararlar, hekimler ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, hastanın durumunun özelliklerine göre hastayla dikkatli bir şekilde istişarede bulunularak alınmalıdır; olası yan etkiler ve uzun vadeli etkiler de dahil olmak üzere potansiyel faydalar ve risklerin kapsamlı bir şekilde tartışılması; hasta tercihi; ve diğer uygun faktörler.

Uzun QT sendromlu bazı kişilerin, soğuk suya atlama veya eğlence parkında gezintiye çıkma gibi potansiyel tetikleyici olaylardan kaçınmaları teşvik edilir. Rekabetçi sporlara katılmak isteyen Uzun QT sendromlu bireyler, risk değerlendirmesi için bir klinik uzmana yönlendirilmelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir