Li – Fraumeni Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Li – Fraumeni sendromu (LFS), çok çeşitli, genellikle nadir görülen kanserlere kalıtsal bir ailesel yatkınlıktır. Bunun nedeni, TP53 olarak bilinen tümör baskılayıcı gendeki bir değişikliktir (mutasyon). 

Haber Merkezi / Sonuçta gen tarafından üretilen p53 proteini hasar görür (veya başka şekilde arızalanır) ve kötü huylu tümörlerin gelişmesini engellemeye yardımcı olamaz. Çocuklar ve genç yetişkinler, başta yumuşak doku ve kemik sarkomları, meme kanseri, beyin tümörleri, adrenokortikal karsinom ve akut lösemi olmak üzere birçok çoklu kanserin gelişmesine karşı hassastır.

LFS hastalarında görülen diğer kanserler arasında gastrointestinal kanserler ve akciğer, böbrek, tiroid ve cilt kanserlerinin yanı sıra gonadal organlardaki (yumurtalık, testis ve prostat) kanserler yer alır.

TP53  gen mutasyonuna sahip herkesin mutlaka kansere yakalanmayacağını, ancak risklerin genel popülasyona göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu belirtmek önemlidir. LFS tanısı, etkilenen ailelerin uygun genetik danışmanlığın yanı sıra kanserin erken teşhisine yönelik sürveyans talebinde bulunabilmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Birisinin LFS’de yer alan kişisel veya aile kanser geçmişi varsa, LFS’den şüphelenilebilir. Ek olarak, sendromun karakteristik özelliği olan ve klinisyenleri LFS tanısı potansiyeli konusunda uyarması gereken bazı nadir kanserler de vardır.

Çoklu çocukluk kanseri veya adrenokortikal, koroid pleksus karsinomu, anaplastik rabdomiyosarkom, sonik kirpi medulloblastomu veya hipodiploid akut lenfoblastik lösemi gibi spesifik nadir kanserleri olan hastalar ve aileleri, uygulayıcıları LFS gibi kalıtsal kanser sendromunun potansiyeli konusunda uyarmalıdır. Giderek kalıtsal bir kanser sendromu olarak tanımlanmasına rağmen, tüm doktorlar LFS tanısının farkında değildir.

LFS ile en yakından ilişkili kanserler (temel kanserler) şunları içerir:

Yumuşak doku sarkomu
Osteosarkom
Meme kanseri
Beyin ve CNS tümörleri (glioma, koroid pleksus karsinomu, SHH alt tipi medulloblastom, nöroblastom)
Adrenokortikal karsinom
Akut lösemi

Diğer kanserler de ortaya çıkabilir, ancak riskler temel kanserlere göre daha düşüktür:

Akciğer adenokarsinomu
Melanom
Gastrointestinal tümörler (kolon, pankreas gibi)
Böbrek
Tiroid
Gonadal germ hücreleri (yumurtalık, testis ve prostat gibi)

LFS’li bireylerde 40 yaşına gelindiğinde kansere yakalanma riski yaklaşık %50’dir ve 60 yaşına gelindiğinde bu oran %90’a kadar çıkarken, kadınlarda meme kanseri riskinin belirgin şekilde artması nedeniyle yaşamları boyunca kansere yakalanma riski neredeyse %100’dür. . LFS’li birçok kişi yaşamları boyunca iki veya daha fazla birincil kanser geliştirir.

Li – Fraumeni sendromuna, kromozom 17 üzerindeki TP53 tümör baskılayıcı genin kalıtsal (germ hattı) patojenik varyantı neden olur. LFS ilk olarak 1969’da tanındı ve 1979’da TP53, tüm kanserlerin %50’sinden fazlasının tümör dokusunda tanımlandı. hastalar. Ancak 1990 yılına kadar TP53 germ hattı varyantının LFS’nin nedeni olduğu keşfedilmedi.

LFS otozomal dominant kalıtımı takip eder. Genetik hastalıkların çoğu, biri babadan, diğeri anneden alınan bir genin iki kopyasının durumuna göre belirlenir. Baskın genetik bozukluklar, belirli bir hastalığa neden olmak için değiştirilmiş bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir ve etkilenen bireyde yeni bir mutasyondan (gen değişikliği) kaynaklanabilir. Değişmiş genin etkilenen ebeveynden çocuğuna geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

LFS’li kişilerin çoğunda germline TP53 gen mutasyonu vardır, ancak bazı bireylerde LFS, yumurta veya sperm hücresinde meydana gelen spontan genetik varyanttan kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda bozukluk ebeveynlerden miras alınmaz.

Arızalı TP53’ün bilinen birçok çeşidi vardır  ve her biri ailedeki her kişiyi farklı şekilde etkileyebilir. LFS’li ailelerin çoğu çok yüksek kanser insidans oranlarına sahipken bazılarında bu oran yoktur ve hatta aileler içinde bile sendromun agresifliği farklılık gösterir. Bir TP53  varyantının bir ailede veya bireyde kansere neden olma derecesine  “penetrans” adı verilir.

LFS’li bireyler ayrıca tütün içmek veya radyasyona maruz kalmak gibi belirli yaşam tarzı veya çevresel maruziyetlerle ilişkili kanserojen risklere de yatkın olabilir. LFS hastaları, davranışsal risk faktörlerine ve kanserojenlere maruz kalma durumlarını azaltmak için önleyici tedbirler almalıdır.

Li – Fraumeni sendromunun tanısı, TP53 geninde patojenik veya muhtemel patojenik varyant olarak adlandırılan varlığın varlığına dayanarak konur. Genetik TP53 testi tipik olarak aşağıda belirtilen kriterlere göre değerlendirilir.

Şu anda LFS veya germ hattı TP53 gen varyantı için standart bir tedavi veya tedavi mevcut değildir . Bazı istisnalar dışında, LFS’li kişilerdeki kanserler, diğer hastalardaki kanserlerle aynı şekilde tedavi edilir, ancak LFS’ye dahil olan kanserlerin en iyi şekilde nasıl yönetilebileceğine dair araştırmalar devam etmektedir.

Araştırmalar, LFS’li bireylerin radyasyona bağlı kanserler açısından yüksek risk taşıdığını, dolayısıyla radyoterapi kullanımına dikkatle yaklaşılması gerektiğini göstermiştir. Bu nedenle bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve iyonlaştırıcı radyasyon içeren diğer teşhis teknikleri sınırlandırılmalıdır. Ancak yararları risklerinden ağır basıyorsa radyasyon tedavisinden kaçınılmamalıdır.

LFS ile yaşayanlar bir dizi farklı kanserin gelişimine duyarlı olduğundan, bireyler güneşten korunma ve tütün ürünlerinden kaçınma gibi basit önlemleri sağlıklı bir yaşam tarzına dahil ettiklerinden emin olmalıdır.

Erken kanser tespitinin genel sağkalımı büyük ölçüde artırabileceği ve LFS tanısı alan kişilerin önleyici taramaya uyması gerektiği yaygın olarak kabul edilmektedir. LFS araştırmacıları, onkologlar ve genetik danışmanlardan oluşan uzman bir panel, LFS’li hastalar için tüm vücut MRI taramasından yararlanan gözetim önerileri yayınladı. Bu, LFS tanısı konur konmaz önerilmelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir