Kromozom 5; Trizomi 5p Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Trizomi 5p, kromozom 5’in (5p) kısa kolunun (p) tamamının veya bir kısmının vücut hücrelerinde iki yerine üç kez (trizomi) göründüğü nadir bir kromozomal bozukluktur. Genellikle 5p’nin kopyalanmış kısmı (trizomi), diğer kromozomları içeren karmaşık bir yeniden düzenlemeden kaynaklanır. Bu bireyler, hangi kromozomun dahil olduğuna, duplikasyonun boyutuna ve aynı veya başka bir kromozomdan materyal kaybı olup olmadığına bağlı olarak değişken bir fenotipe sahiptir.

Haber Merkezi / Etkilenen bireylerde izole bir 5p duplikasyonu, sadece 5p malzemeden ve 5q perisentrik alanından oluşan bir halka veya çok sayıda işaret kromozomu olabilir veya aşağıdakileri içeren bir translokasyondan (kromozomlar arasında malzeme değişimi) türev bir kromozom (dengesiz) olduğunda olabilir. 5. kromozomun kısa kolu ve 13,14,15,21 veya 22. kromozomların kısa kolu). Bu bireyler, dahil olan tüm materyaller kromozom 5p’den olduğu için daha az değişkenliğe sahiptir.

Değişkenlik, yalnızca çoğaltmanın boyutu ve konumundan kaynaklanmaktadır. Yalnızca duplikasyona sahip bireyler, semptomların (fenotip) daha iyi tanımlanmasına ve belirli semptomlar (kardiyak anormallikler ve nöbetler) için kritik bir bölgenin tanımlanmasına izin verir. Etkilenen birçok bebek ve çocukta düşük kas tonusu (hipotoni) dahil olmak üzere anormallikler vardır; alışılmadık derecede büyük bir kafa (makrosefali) ve baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinde ek anormallikler; geniş karın bölgeleri, uzun, ince parmaklar (araknodaktili); zihinsel ve fiziksel faaliyetlerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin edinilmesinde gecikmeler (psikomotor bozukluk); ve zeka geriliği.

Etkilenen bazı kişilerde kalp kusurları ve nöbetler olabilir. Trizomi 5p’li tüm bireyler, bozukluğun tüm semptomlarına sahip olmayacaktır. ince parmaklar (araknodaktili); zihinsel ve fiziksel faaliyetlerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin edinilmesinde gecikmeler (psikomotor bozukluk); ve zeka geriliği.

Trizomi 5p ile ilişkili semptomlar ve fiziksel bulgular değişkendir ve kopyalanan segmentin yeri ve boyutuna bağlıdır. Burada bildirilen bilgiler, bir akrosentrik kromozomun (13,14,15,21 veya 22) kısa kolu ile kromozom 5’in kısa kolunu içeren duplikasyonlar, belirteçler, halkalar veya translokasyonlar içeren vaka raporlarından alınmıştır. Diğer kromozomları ve 5p kromozomunun kısa kolunu içeren karmaşık yeniden düzenlemeler veya translokasyonlar nedeniyle monozomiler (delesyonlar) varsa başka bulgular mevcut olabilir.

Bozukluğu olan bebeklerde normal doğum ağırlığı veya intrauterin gelişme geriliği (IUGR) olabilir. Hamilelik, erken doğum veya bebeğin midesindeki sıvıda azalma sırasında bebeğin çevresinde fazla sıvı (polihidramnios) olabilir. Sıvıdaki azalmanın yutma tüpü anormalliklerine (özofageal atrezi) bağlı olduğuna inanılmaktadır. Doğumdaki apgarlar beklenen 9/10’dan düşük olabilir ve büyük olasılıkla solunum sıkıntısı (nefes alma güçlüğü) ve düşük kas tonusu (hipotoni) nedeniyle 5/6 aralığında bildirilmiştir. Doğumda, kafatası kemiklerinin bir araya geldiği kafatasının yumuşak kısımları (bıngıldaklar) genişleyebilir. Doğumdan sonra büyüme gecikmeleri (doğum sonrası büyüme geriliği), anormal derecede azalmış kas tonusu (hipotoni) ile birlikte yaygındır.

Baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinin karakteristik malformasyonları vardır. Baş alışılmadık derecede büyük olabilir (makrosefali) ve önden arkaya doğru uzun olarak tanımlanmıştır (dolikosefali). Geniş bir alın da olabilir. BT ve MRG, bazı kişilerde beynin ventriküllerinde sıvının arttığını (hidrosefali) göstermiştir. Gözler geniş aralıklı olabilir (hipertelorizm), yukarı doğru eğimli olabilir ve göz açıklığı (palpebral fissür) küçük olabilir. Gözlerin iç köşelerini kaplayan dikey deri kıvrımları da olabilir (epikantal kıvrımlar). Gözler küçük olabilir (mikrooptalmi) veya bir gözün diğerine göre anormal kayması olabilir (şaşılık). Gözlerin renkli kısmında kısmi doku yokluğu (koloboma) veya gözlerin yörüngeden dışarı çıkması (egzoftalmi) bildirilmiştir.

Kaşlar seyrek olabilir ve geniş bir burun ucu ile basık bir burun köprüsü mevcut olabilir ve burnun kendisi kısa olabilir. Kulaklar genellikle alçaktır ve kulakta daha az kırışık (basit sarmal) olabilir veya kulakta girintili alanlar (buruşuk sarmal) olabilir. İşitme normal olma eğilimindedir. Yüksek kemerli bir damak olabilir. Çene geridedir (retrognati), ancak birkaç vakada, yaşlı bireylerde çene belirgindir. Büyük bir dil (makroglossia) olabilir. Yanak bölgesinde düzleşme (orta yüz hiperplazisi) olabilir. Bireylerin boyunlarının kısa olduğu belirtilmektedir. Bazı durumlarda, boğazı (farenks) nefes borusuna (trakea) bağlayan organ olan gırtlakta (laringostenoz) daralma gibi ek fiziksel anormallikler de mevcut olabilir.

Trizomi 5p’li bebeklerde ayrıca belirgin veya şişkin bir karın ile dar bir göğüs olabilir. Etkilenen bazı bebeklerde, kalbin üst odacıklarını ayıran fibröz bölmede (septum) anormal bir açıklık (atriyal septal defektler) ve/ veya VSD (ventral septal defektler) adı verilen kalbin alt odacıklarını ayıran fibröz bölmede anormal bir açıklık. Bazı kişilerde böbreklerdeki idrar toplama sistemiyle ilgili problemler (piyelektazi) vardır. Hyodceles (skrotumun şişmesi) ve fıtıklar bildirilmiştir. Birkaç çocukta cilt kuruluğu veya egzama olduğu bildirilmiştir.

El ve ayaklarda da karakteristik anormallikler vardır. Bunlar anormal derecede uzun, ince parmakları (araknodaktili); kısa ilk ayak parmakları; veya ayakların anormal şekilde bükülerek pozisyon veya şekilden çıktığı şekil bozuklukları (çarpık ayaklar). Kısaltılmış femurlar da 5p duplikasyonu ile bağlantılı olarak tarif edilmiştir.

Etkilenen bazı bebeklerde beslenme güçlükleri ve tekrarlanan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı artan duyarlılık olabilir. Solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışın, ağız astarını ve solunum yolunu bakterilerden korumaya yardımcı olan bir moleküle bağlı olduğu düşünülmektedir. Molekül IGA (immunoglobulin A) olarak adlandırılır ve normal miktarlarda üretilmesine rağmen salgılanan miktar azalır. Pnömoniye ve beslenme güçlüğüne yol açabilen aspirasyona yol açan yutmanın koordinasyonsuz olduğuna dair raporlar mevcuttur. Solunum sorunları nedeniyle ölümler bildirilmiştir.

Trizomi 5p aynı zamanda zihinsel ve fiziksel aktivitelerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin edinilmesinde anormal gecikmeler (psikomotor bozukluk) ve otizm spektrum bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde zihinsel yetersizlik ile ilişkilendirilebilir. Beyinde kontrolsüz elektriksel aktivitenin (nöbetler) anormal bölümleri sıklıkla rapor edilir ve nöbetler birden fazla ilaç gerektirebilir. Konuşma genellikle gecikir ve çocuklarda ekolali (tekrarlayan konuşma kalıpları- çocuğun hayatlarının bir döneminde duyduğu şeyleri tekrarlaması gibi) olabilir. Ellerin tekrarlayan hareketleri olabilir (basmakalıp hareketler). Dikkat Eksikliği Bozukluğu çok yaygındır. Yaşlı bireylerde kilo artışı ve obezite bildirilmiştir. Bacaklarda şişlik (lenfödem) şikayeti olan bir kişi bildirilmiştir.

Trizomi 5p’li bireylerde, 5. kromozomun (5p) kısa kolunun (p) tamamı veya bir kısmı vücut hücrelerinde iki yerine üç kez (trizomi) görülür. Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır, erkekler için eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve dişiler için iki X kromozomu vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu, “q” harfi ile tanımlanan uzun bir kolu ve iki kolun birleştiği (sentromer) daralmış bir bölgesi vardır. Kromozomlar ayrıca sentromerden dışa doğru numaralandırılmış bantlara bölünmüştür. Örneğin, 5. kromozomun kısa kolu 5p10’dan (kromozomun sentromerinde veya daralmasında) 5p15’e kadar olan bantları içerir.

Tanı koymak için bir kan kromozomu (sitogenetik) çalışması veya bir kromozomal mikroarray analizi gereklidir.

Doğum öncesi, Bazı durumlarda, ultrason, amniyosentez veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi özel testlerle doğumdan önce (doğum öncesi) bir kromozomal anormallik teşhisi önerilebilir. 16-18. gebelik haftalarında yapılan fetal ultrasonografi sırasında, gelişmekte olan fetüsün görüntüsünü oluşturmak için yansıyan ses dalgaları kullanılır. Ultrason çalışmaları, fetüste bir kromozomal bozukluğu veya diğer gelişimsel anormallikleri düşündüren karakteristik bulguları ortaya çıkarabilir. 3D teknolojisini kullanan ultrasonlar, fiziksel anormallikleri daha da tanımlayabilir; ancak, 5p duplikasyonunun spesifik teşhisini yapmak için ya kromozomal analiz ya da kromozomal mikroarray gereklidir.

Bu gibi durumlarda, ebeveynlere amniyosentez önerilir. 16-18 haftalık gebelikte amniyosentez sırasında, gelişmekte olan fetüsü çevreleyen bir sıvı örneği alınır. Sıvı içindeki hücreler kültürde büyütülür. Yeterli hücre büyüdükten sonra hücreler toplanır ve sitogenetik veya kromozomal mikrodizi analizi için işlenir. Ebeveynlere amniyosentezin riskleri konusunda danışmanlık yapılır ve ardından işleme izin verip vermedikleri sorulur.

Koryon villus örneklemesi (CVS) hamileliğin erken döneminde (11-12 haftalık gebelik) yapılabilir. CVS, plasentanın bir kısmından doku örneklerinin çıkarılmasını içerir. Dokudan alınan hücreler büyütülür ve sitogenetik veya kromozomal mikroarray analizi yapılır. Bu test, gebeliğin 11-12. haftalarında yapılan ense saydamlığından (bebeğin boynundaki ekstra cildi inceleyen ultrason) kromozomal bir anormallik belirtisi varsa veya daha önce anormallikle doğmuş bir çocuk varsa önerilir. ebeveynin dengeli bir yeniden düzenlemeye sahip olması nedeniyle. Ense saydamlığı ve CVS, hamilelik hakkında erken bilgi gerektirir. İşlemin riskleri açıklanacak ve ardından ebeveynlere işlemin yapılmasını onaylayıp onaylamadıkları sorulacaktır.

Doğum sonrası, trizomi 5p tanısı, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, karakteristik fiziksel bulguların saptanmasına ve sitogenetik veya kromozomal mikroarray analizine dayalı olarak doğumdan sonra (doğum sonrası) konulabilir veya doğrulanabilir. Kromozomal mikrodizi analizi, bir trizomi 5p’de yer alan kesme noktalarını daha doğru bir şekilde belirleyebilir ve dengesiz ancak dengeli olmayan yeniden düzenlemeleri saptayabilir. Bu bilgi ile belirli fiziksel özelliklerden şüphelenilebilir ve izlenebilir (örn. doğuştan kalp kusurları, nöbet aktivitesi).

Doğum öncesi veya doğum sonrası 5p bölgesinin bir kopyası bulunduktan sonra, bir ebeveyn kromozom çalışması belirtilebilir. Ebeveyn kromozomu sonuçları, gelecekteki yavruların benzer tipte bir anormalliğe sahip olma riskini belirlemeye yardımcı olur. Etkilenen bir çocuğun ebeveynlerine, ebeveynlerden birinde 5. kromozomu içeren dengeli bir translokasyon veya başka bir kromozomal yeniden düzenlemenin varlığını doğrulamaya veya dışlamaya yardımcı olmak için genetik danışmanlık önerilir.

Trizomi 5p tedavisi, bireyin sergilediği spesifik semptomlara yöneliktir. Bu tür bir tedavi, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilecek bir tıp uzmanları ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Bir genetikçi, hangi uzmanların gerekli olduğunu belirlemeye yardımcı olur, etkilenen bireyin bakımını koordine eder ve gelecekteki gebelikler için riskler ve diğer aile üyeleri için riskler hakkında genetik danışmanlık sağlar Diğer profesyoneller, genel sağlık değerlendirmesi için çocuk doktorlarını içerebilir; cerrahlar; kardiyologlar; kalp cerrahları; göz doktorları; kulak, burun ve boğaz uzmanları, nörologlar ve/veya diğer sağlık uzmanları.

Etkilenen bazı bireylerde tedavi, belirli kraniyofasiyal, kardiyak veya hastalıkla potansiyel olarak ilişkili diğer anormalliklerin cerrahi onarımını içerebilir. Gerçekleştirilen cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin ciddiyetine, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Tedavi, beynin ventriküllerindeki herhangi bir fazla sıvıyı teşhis etmek ve muhtemelen tedavi etmek için başın MRI veya CT taramasını gerektirebilir. Beslenme güçlüklerine yardımcı olması için bir gastrik besleme tüpü (G-tüpü veya düğme) yerleştirilmesi gerekebilir. Bazı yiyeceklerden kaçınılması gerekebilir. Nöbetleri tedavi etmek için birden fazla ilaç gerekebilir. Tedavi, solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye veya agresif bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olacak önlemleri de içerebilir. Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir.

Trizomi 5p’li çocukların potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için erken müdahale önemlidir. Özel hizmetler faydalıdır ve özel eğitim, sosyal ve/veya mesleki hizmetleri içerir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir