Kromozom 4; Kısmi Trizomi Distal 4q Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Kromozom 4, Kısmi Trizomi Distal 4q, dördüncü kromozomun bir kısmının vücut hücrelerinde iki yerine üç kez (trizomi) göründüğü nadir bir kromozomal bozukluktur. İlişkili semptomlar ve bulgular vakadan vakaya değişebilir.

Haber Merkezi / Ancak ortak özellikler arasında büyüme geriliği; zeka geriliği; alışılmadık derecede küçük bir kafa (mikrosefali), hatalı biçimlendirilmiş kulaklar ve belirgin bir burun köprüsü dahil olmak üzere kafatası ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinin belirgin malformasyonları; ve/veya el ve ayak kusurları.

Bazı durumlarda, doğumda mevcut olan yapısal kalp kusurları (doğuştan kalp kusurları) gibi ek fiziksel anormallikler de mevcut olabilir; etkilenen erkeklerde genital anormallikler; idrar yolu kusurları; ve/veya diğer bulgular. Çoğu durumda, trizomi, ebeveynlerden birinde dengeli bir kromozomal yeniden düzenlemenin sonucu gibi görünmektedir; nadiren, embriyonik gelişimin çok erken dönemlerinde bilinmeyen nedenlerle (ara sıra) meydana gelen spontan hatalardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Kromozom 4, Kısmi Trizomi Distal 4q, genellikle düşük doğum ağırlığı ve büyüme geriliği ile karakterize edilir. Ek olarak, etkilenen birçok bebekte, pasif esnemeye karşı artan dirençle birlikte istemli (iskelet) kaslarında olağandışı “disketlilik” ile birlikte düşük kas tonusu (hipotoni) veya aşırı kas tonusu (hipertoni) vardır. Ek karakteristik özellikler arasında zihinsel gerilik ve zihinsel ve motor faaliyetlerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin kazanılmasındaki gecikmeler (psikomotor gerilik) yer alır.

Kısmi Trizomi Distal 4q ayrıca kafatası ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinin çeşitli malformasyonları ile ilişkilidir. Bu tür özellikler genellikle anormal derecede küçük bir kafa (mikrosefali); dar, eğimli bir alın; nispeten büyük, düşük ayarlı, kusurlu (displastik) kulaklar; ve/veya kısa boyun. Etkilenen kişilerde belirgin bir burun köprüsü de olabilir; üst dudağın ortasında anormal derecede kısa bir dikey oluk (yani, kısa filtrum); ağzın aşağı dönük köşeleri; büzülmüş dudak; sivri bir çene; ve/veya küçük, geri çekilen bir çene (mikroretrognati).

Geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm) gibi çeşitli göz (oküler) anormallikleri de mevcut olabilir; dar, aşağı eğimli göz kapağı kıvrımları (palpebral fissürler); gözlerin iç köşelerini kaplayabilen dikey deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar); ve/veya bir gözün diğerine göre anormal kayması (şaşılık). Üst göz kapaklarının sarkması (pitoz) ve/veya olağandışı küçük gözler (mikroftalmi) dahil olmak üzere ek oküler anormallikler de bildirilmiştir.

Uzuv kusurları da yaygın olarak sendromla ilişkilidir. Bu tür anormallikler arasında hatalı biçimlendirilmiş eller ve ayaklar; baş parmakların anormal gelişimi; belirli ayak parmaklarının dokuması veya füzyonu (sindaktili); ve/veya topuğun bacak orta hattından dışa dönük olduğu bir şekil bozukluğu (talipes valgus).

Bazı durumlarda, ek fiziksel özellikler mevcut olabilir. Erkek bebeklerde tipik olarak, testislerin skrotum (kriptorşidizm) olarak bilinen kese benzeri yapıya inmediği bir gelişimsel kusur vardır. Ek olarak, etkilenen bebeklerin yaklaşık yüzde 30’unda kasık veya göbek fıtığı olabilir. Kasık fıtığı olanlarda, bağırsağın bir kısmının karın duvarının alt kas katmanlarından geçen kanala doğru çıkması (yani fıtıklaşması) vardır.

Etkilenen bebeklerin yaklaşık yarısında ayrıca böbreklerin az gelişmesi (renal hipoplazi) gibi çeşitli böbrek ve idrar yolu anormallikleri vardır; iki böbreğin tabanda anormal birleşmesi, “at nalı” şekli oluşturması (at nalı böbrek); idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan tüplerin (yani üreterler) daralması veya tıkanması nedeniyle böbreklerin idrarla şişmesi (gerilmesi) (hidronefroz); ve/veya diğer anormallikler. Ayrıca, sendromlu kişilerin yaklaşık yarısında kalp (kalp) kusurları ve kan damarı (vasküler) anormallikleri de vardır. Tıbbi literatürdeki raporlara göre, ciddi kardiyak ve/veya renal defektler bazı vakalarda potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

4. Kromozoma sahip bireylerde Kısmi Trizomi Distal 4q, dördüncü kromozomun uzun kolunun (q) bir uç (distal) bölgesi vücut hücrelerinde iki yerine üç kez (trizomi) görünür. “Uzak”, belirli bir referans noktasından uzak veya en uzak noktayı belirtir, yani kromozomun sentromeri (aşağıda açıklanmıştır).

Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır, erkekler için eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve dişiler için iki X kromozomu vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu, “q” harfi ile tanımlanan uzun bir kolu ve iki kolun birleştiği (sentromer) daralmış bir bölgesi vardır. Kromozomlar ayrıca sentromerden dışa doğru numaralandırılmış bantlara bölünmüştür. Örneğin, 4. kromozomun uzun kolu 4q11-q13 bantlarını, 4q21-q28 bantlarını ve 4q31-q35 bantlarını içerir; 4q’nun sonu veya “terminali”, “4qter” olarak bilinir. Ek olarak, 4q21-q28 bantlarını içeren bölge bazen “4q2” olarak anılırken, 4q31-q35 bantlarını içeren bölge de “4q3” olarak adlandırılır.

Bu kromozomal sendromlu bireylerde, distal 4q’nun trizomik (kopyalanmış) bölgesinin uzunluğu değişebilir: bildirilen vakalar, 4q21-qter ila 4q32-qter arasında değişen trizomileri içermektedir. Araştırmacılara göre, ilişkili semptomların ve bulguların ciddiyeti, trizomi uzunluğu ile doğrudan ilişkili görünmüyor. Ek olarak, bazı etkilenen bireyler, muhtemelen ilişkili klinik özelliklerin değişkenliğine katkıda bulunan başka bir kromozomun potansiyel olarak tespit edilemeyen kopyalarına veya silinmelerine (monozomiler) sahip olabilir (örneğin, bir ebeveyn translokasyonu nedeniyle).

Bildirilen vakaların çoğunda, Kromozom 4, Kısmi Trizomi Distal 4q, ebeveynlerden birinde dengeli translokasyona bağlıdır. Translokasyonlar, belirli kromozomların bölümleri kopup yeniden düzenlendiğinde meydana gelir, bu da genetik materyalin kaymasına ve değiştirilmiş bir kromozom setine neden olur. Bir kromozomal yeniden düzenleme dengeliyse, yani değiştirilmiş ancak dengeli bir kromozom setinden oluşuyorsa, genellikle taşıyıcı için zararsızdır. Bununla birlikte, böyle bir kromozomal yeniden düzenleme, taşıyıcının yavrularında artan anormal kromozomal gelişim riski ile ilişkilendirilebilir.

Embriyonik gelişimin çok erken dönemlerindeki spontan hatalardan kaynaklandığı görülen nadir vakalar da bildirilmiştir. Bu tür yeniden vakalarda, etkilenen çocuğun ebeveynleri genellikle normal kromozomlara sahiptir ve kromozomal anormalliği olan başka bir çocuğa sahip olma riski nispeten düşüktür.

Etkilenen bir çocuğun ebeveynlerine, ebeveynlerden birinde 4. kromozomu içeren dengeli bir translokasyon veya başka bir kromozomal yeniden düzenlemenin varlığını doğrulamaya veya dışlamaya yardımcı olmak için tipik olarak kromozomal analiz ve genetik danışmanlık önerilir.

Bazı durumlarda, Kromozom 4, Kısmi Trizomi Distal 4q tanısı ultrason, amniyosentez, perkütan göbek kanı örneklemesi ve/veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi özel testlerle doğumdan önce (doğum öncesi) önerilebilir. Fetal ultrasonografi sırasında yansıyan ses dalgaları, gelişmekte olan fetüsün bir görüntüsünü oluşturarak potansiyel olarak bir kromozomal bozukluğu veya diğer anormallikleri düşündüren bazı karakteristik bulguları ortaya çıkarır.

Amniyosentez ile gelişmekte olan fetüsü çevreleyen bir sıvı örneği alınır ve analiz edilirken, CVS plasentanın bir kısmından doku örneklerinin çıkarılmasını içerir. Ultrason aracılığıyla göbek kordonundaki bir kan damarına yönlendirilen bir iğne ile fetal kan örnekleri alınabilir.

Kromozom 4, Kısmi Trizomi Distal 4q, doğumdan sonra (doğum sonrası) kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulguların tanımlanması ve kromozom analizi ile teşhis edilebilir ve/veya doğrulanabilir. Ek olarak, tanısal değerlendirme, bozuklukla ilişkili olabilecek belirli anormalliklerin (örneğin, belirli kraniyofasiyal kusurlar, diğer iskelet malformasyonları, böbrek kusurları, vb.) saptanmasına ve/veya karakterize edilmesine yardımcı olacak çeşitli çalışmaları içerebilir.

Ek olarak, mevcut olabilecek herhangi bir kalp anormalliğini tespit etmek için kapsamlı bir kardiyak değerlendirme önerilebilir. Bu tür bir değerlendirme, kapsamlı bir klinik muayeneyi, kalp ve akciğer seslerinin bir stetoskop kullanılarak değerlendirilmesini ve doktorların kalbin yapısını ve işlevini değerlendirmesine olanak tanıyan özel testleri (örneğin, röntgen çalışmaları, elektrokardiyografi [EKG]) içerebilir.

Kromozom 4, Kısmi Trizomi Distal 4q’nun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara ve bulgulara yöneliktir. Bu tür bir hastalık yönetimi, çocuk doktorları gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir; cerrahlar; iskelet, kaslar, eklemler ve ilgili dokuların bozukluklarını teşhis eden ve tedavi eden doktorlar (ortopedistler); kalp uzmanları (kardiyologlar); idrar yolu ve böbrek uzmanları; ve/veya diğer sağlık uzmanları.

Konjenital kalp kusurları olan etkilenen bireyler için belirli ilaçlarla tedavi, cerrahi müdahale ve/veya başka önlemler gerekebilir. Ek olarak, bazı durumlarda doktorlar, belirli kraniyofasiyal malformasyonların, ek iskelet anormalliklerinin, genital kusurların, fıtıkların, böbrek ve idrar yolu anomalilerinin ve/veya bozuklukla ilişkili diğer malformasyonların cerrahi olarak onarılmasını veya düzeltilmesini önerebilir. Gerçekleştirilen spesifik cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin doğasına ve ciddiyetine, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Erken müdahale hizmetleri, etkilenen çocukların potansiyellerine ulaşmalarını sağlamada da önemli olabilir. Yararlı olabilecek özel hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim, fizik tedavi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır. Genetik danışmanlık, etkilenen çocukların aileleri için de faydalı olacaktır. Bu bozukluğun diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir