IgA Nefropatisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

IgA nefropatisi, vücudu yabancı istilacılara karşı savunmayı amaçlayan bir protein olan IgA’nın böbreklerde biriktiği ve onlara zarar verdiği bir böbrek hastalığıdır. Bu, filtreleme işlevlerini bozar. Bunun sonucunda böbrekler kan ve protein gibi maddelerin idrara sızmasına izin vermeye başlar.

Haber Merkezi / Bu durum çoğunlukla Kafkasyalı ve Asyalı erkeklerde görülür. Genellikle insanlar ergenlik döneminden 30’lu yaşların sonuna kadar ortaya çıkar ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Birçok vaka zamanla çözülür. Ancak hastaların bir alt grubunda hastalık düzelmeyebilir ve bu nedenle 20-25 yıl sonra son dönem böbrek hastalığına (ESRD) yol açabilir. Nadiren durum çok daha hızlı ilerleyebilir ve tedavi edilmezse birkaç yıl içinde böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Bu rahatsızlığa sahip kişiler çoğunlukla bir veya tekrarlayan idrarda kan görülmesi (görünür hematüri) ataklarıyla başvururlar. Bu bölümler genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya mide-bağırsak enfeksiyonu gibi üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkar.

Tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlayan ilaçları ve iltihabı azaltmayı amaçlayan diğer ilaçları içerir. Tedavi seçimi, kan basıncı, idrardaki protein miktarı ve tahmini böbrek fonksiyonu gibi çeşitli faktörlere göre yapılır.

IgA nefropatisi olan hastalar sıklıkla aşağıdaki belirtilerle başvurur:

Kırmızı renkli idrar (görünür hematüri)
Sırtın yanlarında ağrı (yan ağrısı)
Ayak bileklerinde şişlik
Yüksek tansiyon

Bu semptomlar boğaz ağrısı veya soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonu sırasında veya hemen sonrasında mevcut olduğunda, kişinin IgA nefropatisine sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Yukarıda belirtildiği gibi böbrekler kan için filtre görevi görür. Her böbrek, nefron adı verilen yaklaşık 1 milyon “mini filtreden” oluşur.

Her nefron Bowman kapsülü ve tübüllerinden oluşur. Bowman kapsülü, ilk filtrelemenin gerçekleştiği bir dizi küçük kan damarı olan glomerulus gibi birçok önemli yapıyı içerir. Sıvı glomerül tarafından filtrelendikten sonra tübüller boyunca ilerler; burada vücudun ihtiyaçlarına göre filtrelenen sıvıya kimyasallar ve su eklenir veya bu sıvıdan çıkarılır. Sıvı tübüllerden geçtikten sonra vücudu idrar olarak terk eder.

Bilinmeyen bir nedenden ötürü, IgA nefropatisi olan hastalar vücudun yabancı olarak tanıdığı anormal IgA proteinleri üretir. Sonuç olarak vücut onlara saldırır ve bu da bağışıklık kompleksleri adı verilen protein kümelerinin oluşmasına yol açar. Bu bağışıklık kompleksleri böbreklerde biriken ve hasara neden olan şeylerdir. Bu fenomen nedeniyle IgA nefropatisi bir otoimmün hastalık olarak düşünülebilir.

IgA proteini immün kompleksleri spesifik olarak glomerülün orta bölgesinde mesanjiyal alanda birikir. Bu bağışıklık kompleksleri biriktiğinde glomerulus (filtre) iltihaplanır ve hasar görür. Sonuç olarak, filtreleme işlevleri zarar görür ve kırmızı kan hücreleri ve proteinler gibi maddelerin hasarlı filtreden idrara geçmesine izin verilir.

Hastalarda öksürük veya boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonları olduğunda IgA bağışıklık kompleksleri dolaşımda daha yüksektir. Bu nedenle birçoğu böbreklerde birikmeye başlar ve bu, IgA nefropatisi olan hastaların tipik olarak hematüri (idrarda kan) gibi semptomlarla başvurduğu zamandır. Bazı hastalarda mide gribi gibi gastrointestinal enfeksiyonlar olduğunda veya hatta egzersiz sonrasında IgA nefropatisi atakları da görülebilir.

Bu hastalıkta genetik faktörlerin rol oynadığını gösteren kanıtlar vardır. IgA nefropatisinin karmaşık bir poligenik hastalık olduğu, yani bir bireyin bu durumu geliştirmesine katkıda bulunan birçok gen ve çevresel faktörün olduğu öne sürülmüştür.

Boğaz ağrısı veya soğuk algınlığı gibi bir solunum yolu hastalığından sonra hastanın kanlı (kırmızı) veya koyu renkli idrarı olduğunda IgA nefropatisinden şüphelenilebilir.

Her ne kadar doktor öykü, fizik muayene, idrar testleri ve kan testlerine dayanarak hastasının IgA nefropatisine sahip olduğuna dair yüksek bir şüpheye sahip olsa da, IgA nefropatisini gerçekten teşhis etmenin tek yolu böbrek biyopsisidir.

Böbrek biyopsisi, küçük bir doku örneği almak için kişinin böbreğine küçük bir iğnenin yerleştirilmesidir. Bu doku daha sonra hastalığın belirli karakteristik işaretlerini aramak için mikroskop altında incelenir. Ne yazık ki IgA nefropatisinin henüz bir tedavisi yoktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir