Hipokalemi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Hipokalemi, kandaki aşırı düşük potasyum seviyeleri ile karakterize edilen metabolik bir dengesizliktir. Başka bir hastalık veya durumun belirtisi ya da idrar söktürücü ilaçların bir yan etkisidir. Vücudun, kasların (kalp dahil) kasılması ve birçok karmaşık proteinin (enzimlerin) çalışması için potasyuma ihtiyacı vardır. 

Haber Merkezi / Potasyum esas olarak iskelet kasında ve kemikte bulunur ve vücuttaki hücreler arasındaki vücut sıvılarının normal akışına katkıda bulunmak için sodyumla birlikte rol alır. Vücuttaki normal potasyum konsantrasyonu, idrar atılımı yoluyla böbrekler tarafından düzenlenir. Böbrekler normal çalıştığında, diyetteki potasyum miktarı vücut tarafından kullanılmaya yeterli olur ve fazlası genellikle idrar ve ter yoluyla atılır. 

Vücut kimyasalları ve aldosteron gibi hormonlar da potasyum dengesini düzenler. Normalde yiyeceklerle uyarılan insülin hormonunun salgılanması, potasyumun hücre emilimini artırarak diyet kaynaklı geçici Hipokalemiyi önler. Hipokalemi meydana geldiğinde, bu normal süreçteki bir işlev bozukluğundan veya yeterli potasyum yerine konulmadan hızlı idrar veya ter kaybından kaynaklanan bir dengesizlik vardır.

Çoğu zaman, hipokalemi asemptomatiktir ve bozukluğun belirgin bir belirtisi yoktur. Bununla birlikte, hipokaleminin semptomları şiddetli kas zayıflığı ataklarını içerebilir ve sonuçta felce ve muhtemelen solunum yetmezliğine yol açabilir.

Kas fonksiyon bozuklukları bağırsak felci, düşük tansiyon, kas seğirmeleri ve mineral eksikliklerine (tetani) neden olabilir. Şiddetli hipokalemi, özellikle egzersiz sırasında iskelet kası hücrelerinin bozulmasına da yol açabilir. Egzersize verilen normal fiziksel tepki, kaslardan lokal olarak potasyum salınmasını gerektirir. Potasyum tükenmiş kaslarda, potasyum eksikliği kan damarlarının yeterince genişlemesini engeller, bu da kas kan akışının azalmasına, kramplara ve iskelet kasının tahrip olmasına neden olur.

Hipokalemi ayrıca böbreklerin idrarı konsantre etme yeteneğini de bozabilir, bu da aşırı idrara çıkma (poliüri) ve aşırı susama (polidipsi) ile sonuçlanabilir. Diğer semptomlar iştah kaybı, bulantı ve kusmayı içerebilir. Ayrıca elektrokardiyografi değişikliklerinde görülen kalp düzensizlikleri, bilinç bulanıklığı, karında şişkinlik, zihinsel aktivitede azalma da görülebilir.

Hipokalemi her zaman idrar, ter veya dışkı yoluyla aşırı potasyum kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kendi kendine oluşan bir hastalıktan ziyade her zaman başka bir bozukluğun belirtisidir.

İdrarla aşırı potasyum atılımı (kaliürez), idrar söktürücü ilaçların kullanımı (idrara çıkmayı artırır), kandaki magnezyum eksikliği, kandaki elektrolit ve sıvı dengesini etkileyen aldosteron gibi aşırı mineralokortikoidlerden kaynaklanabilir. vücutta (genellikle endokrin hastalıklardan kaynaklanır), böbrek bozukluklarından veya yüksek dozda penisilin kullanımından kaynaklanır. 

Gastrointestinal potasyum kayıpları genellikle uzun süreli ishal veya kusma, kronik müshil kullanımı, diyetle yetersiz potasyum alımı, bağırsak tıkanması veya bağırsaktaki fistüller gibi bağırsak sıvılarını sürekli olarak boşaltan enfeksiyonlardan kaynaklanır. Ayrıca sıcak hava veya egzersiz nedeniyle aşırı terleme hipokalemiye neden olabilir.

Hipokaleminin altında yatan neden öncelikle tedavi edilmelidir. Hipokalemi şiddetli olduğunda potasyum klorür oral veya intravenöz olarak uygulanabilir. Tedavi bir doktor tarafından dikkatle izlenmelidir. Tedavi planlanmadan önce ilişkili asit-baz bozuklukları veya hormonal bozukluklar değerlendirilmelidir. 

Böbrek hastalığı, diyabet veya otonom sinir sistemi fonksiyon bozukluğu olan hastalarda potasyum ve potasyum tutucu diüretiklerin uygulanması genellikle önerilmez. Bu bireylerde dış ve iç potasyum düzeylerindeki dengesizlik, onları yaşamı tehdit eden derecelerde Hiperkalemiye (çok fazla potasyum) yatkın hale getirebilir. Yüksek tansiyonu olan ve diüretik alan bireylerde hipokalemi, diyette kaybedilen potasyumun belirli meyveler veya potasyum ilaçları yoluyla yerine konulmasıyla iyileştirilebilir. 

Yüksek oranda sodyum atılımı idrarla potasyum kaybına neden olduğundan hipokalemi diyette tuzun kısıtlanmasıyla da en aza indirilebilir. Sıcak havalarda spor yapan veya egzersiz yapan kişiler, aşırı terlemeyle kaybedilen potasyumun yerine mutlaka konulmalıdır. Bu, diyet planlaması yoluyla gerçekleştirilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir