Drakunküloz Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Drakunküloz, Gine kurdu Dracunculus medinensis olarak bilinen parazitik bir solucanın neden olduğu bir enfeksiyondur. Enfekte su pireleri solucanın larvalarını içme suyuna salar. Kirlenmiş suyun yutulması, larvaların bağırsaklardan karın boşluğu yoluyla deri altındaki dokuya göç etmesine neden olur.

Haber Merkezi / Larvalar olgunlaşır ve üstteki deride ülser oluşmasına neden olan toksik bir madde salgılarlar. Tedaviden sonra semptomlar kaybolur ve solucanlar ciltten güvenli bir şekilde çıkarılabilir.

Drakunküloz kronik cilt ülserleri ile karakterizedir. Deri altındaki dokuya, Dracunculus medinensis veya Gine kurdu olarak bilinen parazitik solucanın gelişen larvaları tarafından sızılır. Larvaları salmaya hazır dişi solucan, ciltte kızarıklığa ve kaşıntıya neden olan, batıcı, yüksek noktalar (papüller) üretir.

Bu belirtiler parazite karşı alerjik bir reaksiyon olabilir. Lekeler kabarcıklar oluşturur ve daha sonra patlayarak ağrılı ülserlere dönüşür. Çoklu ülserler (genellikle bacaklarda) yaygındır. Tedavi edilmezse solucanlar birkaç hafta boyunca emilir veya deriden dışarı çıkar.

Drakunkülozün nedeni, suda bir ara konakçıda yaşayan parazit solucan Dracunculus medinensisin larvalarının bulaştığı suyun tüketilmesidir. Larvalar midedeyken ara konakçıdan salınır ve burada çiftleşip büyürler.

Bu aşama bir yıl kadar sürer. Görünüşe göre dişi bu süreçten sağ çıkıyor ve boyu bir metreye kadar büyüyebiliyor. Semptomlar ve karakteristik ülserler ve enfeksiyonlar, dişi mideden veya bağırsaktan deri altındaki dokulara geçtiğinde ortaya çıkar.

Drakunkülozlu bireylerde, yetişkin solucanın bireyin derisinden ortaya çıkmasıyla bağlantılı karakteristik semptomlara (örn. ateş, ağrı ve etkilenen bölgede kabarcıklanma ve ülserasyon) dayanarak durum teşhis edilir.

Metronidazol veya tiyabendazol gibi solucanlara zarar veren bazı ilaçların (antihelmintik tedavi) uygulanması, ilgili semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ancak bu tür ajanların kobay solucanının aktivitesine karşı etkinliği kanıtlanmamıştır.

Çoğu durumda, solucan ortaya çıkmaya başladığında, küçük bir çubuğun sarılmasıyla yavaş yavaş günde birkaç santimetre çıkarılabilir. Solucanın tamamen ortadan kaldırılması genellikle haftalardan aylara kadar sürer. Bazı durumlarda solucan cerrahi olarak çıkarılabilir.

Kirlenmiş içme suyunun kaynatılması, uygun kimyasal işlemden geçirilmesi ve filtrelenmesi drakunkülozun bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir