Doğum Sonrası Komplikasyonlar: Kadınların Bilmesi Gerekenler

Doğum sonrası, aile genellikle çocuğa odaklanır, annenin sağlığı genellikle arka planda kalır. En son tıbbi yönergeler, annenin doğumdan sonraki üç hafta içinde bir konsültasyona gitmeleri gerektiğini söylese de, birçok anne doğum sonrası konsültasyonunu ihmal eder.

Haber Merkezi / Ancak son dönemlerde yapılan araştırmalar, doğumdan sonra, gebelikle ilgili ciddi tıbbi komplikasyonların ortaya çıkma sıklığına vurgu yapmaktadır.

Doğum sonrası komplikasyonlar en sık ne zaman ortaya çıkar?

Doğumdan sonraki ilk altı hafta en tehlikeli dönemdir; Kadınlar ve eşleri veya refakatçileri özellikle ilk hafta oldukça dikkatli olmalıdırlar. Hamilelikle ilgili komplikasyonlar, doğumdan sonraki bir yıl ortaya çıkabilir: İlk yılın tamamı hassas bir dönem.

En çok kim risk altındadır?

Ancak 35 yaş ve üzerindeki tüm annelerin komplikasyon yaşama olasılığı daha yüksektir. Obez kadınlar ve kalp hastalığı gibi altta yatan tıbbi sorunları olanlar gibi, ameliyat olmuş kadınların komplikasyonları daha fazladır.

En yaygın uyarı işaretleri nelerdir?

Birçok doğum sonrası semptom, daha ciddi tıbbi sorunlara işaret edebilir:

Geçmeyen veya kötüleşen baş ağrıları
Baş dönmesi veya bayılma
100.4 derece veya daha yüksek ateş
Yüzde veya ellerde şiddetli şişlik
Nefes almakta zorlanma

Göğüs ağrısı veya hızlı kalp atışı
Şiddetli mide bulantısı ve kusma
Şiddetli karın ağrısı
Ağır genital kanama veya akıntı
Aşırı yorgunluk

Zor bir hamilelik veya doğum, doğum sonrası komplikasyonları tetikleyen bir anormallikten daha fazlası mıdır?

Evet. Ancak sorunsuz ve kolay bir hamilelik geçiren biri bile tıbbi komplikasyonlar yaşayabilir.

Gebelikte gelişen hipertansif bozukluklar ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlar doğum sonrası dönemde riskleri artırabilir, bu nedenle yakın takip gerektirir. Yüksek tansiyonu olan kadınlar, tansiyonlarını izlemek için bir cihaz takabilirler.

Sezaryen doğumlar enfeksiyonlara ve hayatı tehdit eden kan pıhtılarına yol açabilir. Prematüre veya gebelik yaşına göre küçük bebek doğurma durumlarında bebeğin yanı sıra annenin sağlığı da yakından izlenmelidir.

Travmatik bir doğum deneyiminin depresyona, kaygıya ve travma sonrası stres bozukluğuna yol açabileceği belirtilmektedir. Doğum sonrası kontrollerde tüm kadınlar depresyon açısından izlenmelidir.

Riski azaltmak için alınabilecek önlemler var mı?

Hamile değilseniz ve hamilelik planlıyorsanız, doktorunuzla ve eşinizle bir gebelik öncesi konsültasyon planlayın (eşinizin tıbbi geçmişi de önemli olabilir).

Hamile kalırsanız, doğum öncesi bakıma başlayın ve doktorunuzla konsültasyonları atlamayın. Doğumdan sonra, hastaneden taburcu olduktan sonraki ilk iki ila üç hafta içinde takip kontrolü için kadın doğum uzmanınızı veya ebenizi ziyaret edin.

Hamileliğiniz sırasında zorluk yaşıyorsanız veya yüksek tansiyon, diyabet veya obezite gibi sağlık sorunlarınız varsa, önceden var olan tıbbi durumlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.

Doğumdan hemen sonra ağlamak normal mi? Hangi psikolojik belirtiler acil tıbbi müdahale gerektirir?

Bazı yeni anneler doğum yaptıktan sonra üzgün hissedebilir, ancak bu genellikle geçici bir durumdur. Üzüntü ve umutsuzluk duyguları devam ederse veya iyi bir anne olmadığınızı düşünüyorsanız veya hayatınız üzerinde hiçbir kontrolünüzün olmadığı konusunda endişelenmeye devam ederseniz yardım isteyin.

Kendinizi veya çocuğunuzu incitme düşünceleriniz veya bir türlü kurtulamadığınız müdahaleci düşünceleriniz varsa hemen yardım alın.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir