Diastrofik Displazi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Disastrofik cücelik olarak da bilinen diastrofik displazi, doğumda (konjenital) mevcut olan nadir bir hastalıktır. İlişkili semptomların ve fiziksel bulguların aralığı ve şiddeti vakadan vakaya büyük ölçüde değişebilir. 

Haber Merkezi / Ancak bu bozukluk sıklıkla kısa boy ve alışılmadık derecede kısa kol ve bacaklarla (kısa bacaklı cücelik) karakterize edilir; vücudun birçok bölgesinde kemiklerin (iskelet displazisi) ve eklemlerin (eklem displazisi) anormal gelişimi; omurganın ilerleyici anormal eğriliği (skolyoz ve/veya kifoz); kulakların dış, görünen kısımlarında (kulak kepçesi) anormal doku değişiklikleri; ve/veya bazı durumlarda baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinde malformasyonlar.

Diastrofik displazili bebeklerin çoğunda, her elin gövdesindeki ilk kemik (ilk metakarplar) alışılmadık derecede küçük ve “oval şekilli” olabilir ve başparmakların vücuttan uzaklaşmasına (kaçırılma) (“otostopçunun başparmakları”) neden olabilir. Diğer parmaklar da anormal derecede kısa olabilir (brakidaktili) ve parmakların belirli kemikleri arasındaki eklemler (proksimal interfalangeal eklemler) kaynaşabilir (semfalangizm), parmak eklemlerinde sınırlı fleksiyona ve sınırlı hareketlere neden olabilir. Etkilenen bebeklerde ayrıca anormal sapma ve her ayağın gövdesindeki belirli kemiklerin (metatarslar) füzyonu nedeniyle tipik olarak ciddi ayak deformiteleri (talipes veya “yumru ayak”) görülür. Ayrıca bu bozukluğa sahip çocukların çoğunda sınırlı uzama, kısmi (sublüksasyon) veya tam çıkık görülür.

Diastrofik displazili bebeklerin çoğunda, boyun bölgesinde ve sırtın üst kısmında (alt servikal ve üst torasik omurlar) omurga kemiklerinin (spina bifida occulta) tam olarak kapanmaması da vardır. Ek olarak, yaşamın ilk yılı boyunca, etkilenen bazı çocuklarda omurganın yana doğru anormal eğriliği (skolyoz) ilerleyici şekilde gelişmeye başlayabilir. Ergenlik döneminde, bozukluğu olan bireylerde, özellikle boyun bölgesindeki omurları (servikal omurlar) etkileyen, omurganın anormal önden arkaya eğriliği (kifoz) gelişebilir. Şiddetli vakalarda ilerleyici kifoz nefes almada zorluklara (solunum sıkıntısı) yol açabilir. Bazı bireyler ayrıca servikal omurların merkezi alanları (gövdeleri) arasındaki eklemlerde kısmi çıkık (subluksasyon) yaşamaya eğilimli olabilir. potansiyel olarak omurilik yaralanmasıyla sonuçlanabilir. Bu tür bir yaralanma kas güçsüzlüğüne (parezi) veya felce ve/veya yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Ek olarak, diastrofik displazili yenidoğanların çoğunda kulakların dış, görünür kısımlarında (kulak kepçesi) anormal sıvı dolu keseler (kistler) bulunur veya gelişir. Yaşamın ilk haftalarında kulak kepçesi şişer, iltihaplanır ve alışılmışın dışında sert, kalın ve anormal şekilli hale gelir. Zamanla, dokunun anormal alanları (lezyonlar), kalsiyum tuzu birikintilerini (kalsifikasyon) biriktirebilir ve sonunda kemiğe dönüşebilir (ossifikasyon). Etkilenen bazı bebeklerde ayrıca ağız tavanının tam olarak kapanmaması (yarık damak) ve/veya çenelerin anormal küçüklüğü (mikrognati) dahil olmak üzere baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinde anormallikler bulunabilir. 

Ek olarak, etkilenen bazı bebeklerde nefes borusu (trakea), ses kutusu (gırtlak) içindeki destekleyici bağ dokusunda (kıkırdak) anormallikler, ve akciğerlerdeki (bronşlar) belirli hava geçişleri, bu hava yollarının çökmesine neden olarak solunum tıkanıklığı ve nefes almada zorluk gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Bozukluğu olan bazı bireylerde ek belirtiler ve fiziksel bulgular da mevcut olabilir. Diastrofik displazi otozomal resesif bir özellik olarak kalıtsaldır.

Diastrofik displazi ile ilişkili semptomlar ve fiziksel bulgular, etkilenen aile üyeleri (akrabalar) arasında bile aralık ve ciddiyet açısından farklılık göstererek son derece değişken olabilir. Ancak bu bozukluğa sahip tüm bireylerde vücudun kemik ve eklemlerinde anormal gelişim (iskelet ve eklem displazisi) vardır.

Doğum öncesi normal gelişim (embriyonik ve fetal gelişim) ve erken çocukluk dönemindeki gelişim sırasında, vücudun birçok bölgesindeki kıkırdak yavaş yavaş yerini kemiğe bırakır (ossifikasyon). Ek olarak, bir kıkırdak tabakası (epifiz kıkırdağı [büyüme plakası]), uzun kemiklerin (örneğin kol ve bacak kemikleri) gövdelerini (diyafizlerini) uçlarından (epifizler) ayırır ve uzun kemiklerin, kıkırdak oluşana kadar büyümesini sağlar. artık mevcut değil. Ancak diastrofik displaziden etkilenenlerde doğumdan önce ve sonra büyümede gecikme olur (doğum öncesi ve doğum sonrası büyüme geriliği), uzun kemiklerin uçlarının (epifizler) gelişimi düzensizdir ve epifizlerin kemikleşmesi gecikir. Bu nedenle, etkilenen yeni doğanlar ve çocuklar tipik olarak belirgin derecede kısa, eğri kollara ve bacaklara ve kısa boylara (kısa bacaklı cücelik) sahiptir. Buna ek olarak, bu gibi durumlarda, kısmen genellikle ergenlik döneminde meydana gelen “büyüme atağının” yokluğundan dolayı, büyüme başarısızlığı tipik olarak ilerleyicidir. Bu tür büyüme başarısızlığının ciddiyeti, etkilenen kardeşler de dahil olmak üzere, durumdan duruma büyük ölçüde değişebilir.

İskelet gelişimindeki anormalliklere bağlı olarak, diastrofik displazili bebek ve çocuklarda ayrıca el, ayak ve vücudun diğer bölgelerindeki kemiklerde belirgin malformasyonlar da görülür. Örneğin, her elin gövdesindeki ilk kemik (ilk metakarplar) alışılmadık derecede küçük, kısa ve “oval şekilli” olabilir. Sonuç olarak, başparmaklar vücuttan uzaklaşır (kaçırma) (“otostopçunun başparmakları”). Ek olarak, diğer parmaklar anormal derecede kısa olabilir (brakidaktili) ve parmakların belirli kemikleri arasındaki eklemler (proksimal interfalangeal eklemler) kaynaşabilir (senfalanjim), parmak eklemlerinde sınırlı fleksiyona ve kısıtlı hareketlere (hareket kabiliyetinin azalması) neden olabilir. Bazı durumlarda bilek kemikleri de erken kemikleşme nedeniyle şekil bozukluğuna uğrayabilir.

Bozukluğu olan bebeklerde ayrıca, her ayağın gövdesindeki kemiklerin (metatarslar) anormal füzyonu ve sapması nedeniyle tipik olarak ciddi ayak deformiteleri (talipes veya “yumru ayak”) bulunur. Çoğu durumda, topuklar dışa doğru dönerken (talipes valgus) her ayağın ön kısmı içe doğru sapar (metatarsus adductus). Diğer bebeklerde ayak tabanları bükülebilir (talipes ekinus) ve bazı durumlarda topuklar da içe doğru dönebilir (talipes ekinovarus). Başparmaklar gibi ayak başparmakları da vücuttan uzaklaşabilir (kaçırılabilir).

Etkilenen birçok bebek ve çocukta, parmak eklemlerinde sınırlı fleksiyona ek olarak, vücudun belirli eklemlerinde kısmi çıkık (sublüksasyon) ve/veya tam çıkık da görülür. Örneğin çoğu durumda ağırlık kaldırma sırasında diz ve kalça çıkıkları meydana gelir. Etkilenen bireylerin eklemleri anormal derecede gevşek ve/veya sert olabilir; dirseklerde ve/veya dizlerde eklemlerde sınırlı uzama yaşanır; ve/veya belirli eklemlerde (örneğin dizler) kalıcı fleksiyon ve immobilizasyon (kontraktür) gelişebilir. Ayakları etkileyen eklem ve kemik anormallikleri nedeniyle, diastrofik displazili birçok kişi parmak ucunda yürüme eğilimindedir. Ek olarak, etkilenen kişiler belirli eklemlerde (örneğin kalçalarda) dejeneratif değişikliklere (osteoartroz) yatkın olabilir ve bu da eklemin kullanımıyla ağrıya neden olabilir.

Diastrofik displazili bebeklerin çoğunda aynı zamanda omurgadaki (omurga) kemiklerde de anormallikler bulunur. Örneğin, etkilenen bebeklerin çoğunda, boyun bölgesindeki ve sırtın üst kısmındaki (alt servikal ve üst torasik omurlar) omurların tam kapanmaması (spina bifida occulta) ve/veya omurların bazı kısımlarında anormal daralma olabilir. alt sırt (bel omurlarında interpediküler daralma). Yaşamın ilk yılında, bazı bebeklerde omurganın yana doğru anormal eğriliği (skolyoz) ilerleyici şekilde gelişmeye başlayabilir. 

Buna ek olarak, ergenlik döneminde, diastrofik displazisi olan bireylerde, özellikle boyun bölgesindeki omurları (servikal omurlar) etkileyen, omurgada anormal önden arkaya eğrilik (kifoz) gelişebilir. Ağır vakalarda, ilerleyici kifoz nefes almada zorluklara (solunum sıkıntısı) neden olabilir. Bu bozukluğa sahip bazı kişiler aynı zamanda servikal omurların merkezi bölgeleri (gövdeleri) arasındaki eklemlerin kısmi yerinden çıkmasına (servikal subluksasyon) eğilimli olabilir ve bu da potansiyel olarak omuriliğin sıkışmasıyla sonuçlanabilir. (Sinir dokusunun bu silindirik yapısı beynin alt kısmından uzanır ve omurganın (omurilik boşluğu) içindeki merkezi kanalın içinde bulunur.) 

Diastrofik displazili yenidoğanların çoğunda, kulakların (kulak kepçesi) dış, görünür kısımlarında sıvı dolu keseler (kistler) bulunur veya gelişir. Doğumdan yaklaşık iki ila beş hafta sonra kulak kepçesi şişer ve iltihaplanır. Bu tür şişlik ve iltihaplanma azaldığında, kulak kepçesi alışılmadık derecede kalın, sert ve anormal şekilde kalır. Dokunun anormal alanları (lezyonlar) kademeli olarak kalsiyum tuzu birikintilerini (kalsifikasyon) biriktirebilir ve sonunda yerini kemiğe (ossifikasyon) bırakabilir. Etkilenen bebeklerde dış kulak kanalında (dış işitsel kanal) anormal daralma (stenoz) yaşanabilse de işitme genellikle normaldir. Ancak literatürdeki raporlara göre,

Diastrofik displazili bazı bebeklerde baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgede alışılmadık derecede yüksek, belirgin bir alın gibi karakteristik malformasyonlar da vardır; çenelerin anormal küçüklüğü (mikrognati); ve/veya ağzın geniş, oldukça kavisli bir çatısı (damak) veya damağın tam olarak kapanmaması (yarık damak). Etkilenen bebeklerin %25 ila %60’ında yarık damak oluştuğu ve beslenme ve/veya nefes almada zorluklara neden olabileceği rapor edilmiştir. 

Ek olarak, diastrofik displazili bazı bebeklerde nefes borusu (trakea), ses kutusu (larenks) ve akciğerlerdeki (bronşlar) hava geçişlerindeki destekleyici bağ dokusundaki (kıkırdak) anormallikler anormal daralmaya (örn. laringotrakeal stenoz) neden olabilir. ve bu tür hava yollarının çökmesi. Bu gibi durumlarda, solunum tıkanıklığı ve nefes almada zorluk (solunum sıkıntısı) gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ancak çoğu durumda burundan konuşma (hiponazalite) ses yolunun anormal şekillendirilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Diastrofik displazili bebeklerin ve çocukların yaklaşık üçte birinde anormal derecede küçük dişler ve diş çapraşıklığı gibi diş anormallikleri de vardır. Ek olarak, bazı durumlarda, etkilenen bebeklerde, küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) anormal dağılımı nedeniyle yüzün orta kısmında iyi huylu, kırmızımsı mor büyümeler (orta hat frontal hemanjiyom) görülebilir. Bozukluğu olan bazı bireylerde ek semptomlar ve fiziksel bulgular da olabilir.

Diastrofik displazi otozomal resesif bir özellik olarak kalıtsaldır. Klasik genetik hastalıklar da dahil olmak üzere insan özellikleri, biri babadan, diğeri anneden alınan iki genin etkileşiminin ürünüdür.

Resesif bozukluklarda, kişi her iki ebeveynden de aynı özellik için aynı kusurlu geni miras almadıkça bu durum ortaya çıkmaz. Bir kişi genin bir normal kopyasını ve genin mutasyona uğramış bir kopyasını alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Her ikisi de resesif hastalık taşıyıcısı olan bir çiftin çocuklarına hastalığın bulaşma riski yüzde 25’tir. Çocuklarının yüzde ellisi hastalığın taşıyıcısı olma riski taşıyor ancak genellikle hastalığın belirtilerini göstermiyor. Çocuklarının yüzde yirmi beşi, her iki ebeveynden birer tane olmak üzere normal genlerin her ikisini de alabilir ve genetik olarak normal olacaktır (söz konusu özellik için). Risk her hamilelikte aynıdır.

Diastrofik displazili bazı bireylerin ebeveynleri kanla (akraba) yakından ilişkilidir. Her iki ebeveyn de bozukluğa ilişkin değiştirilmiş bir gen taşıyorsa, çocuklarına hastalığın gelişimi için gerekli olan iki geni miras alma riski normalden daha yüksektir.

DTDST (“diastrofik displazi sülfat taşıyıcı” geni için) olarak bilinen diastrofik displaziden sorumlu bir gen, kromozom 5’in (5q32-q33.1) uzun kolunda (q) yerleştirilmiştir. Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır; erkeklerde eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve kadınlarda iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” harfiyle tanımlanan bir uzun kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış bantlara bölünür. Örneğin 5q32, kromozom 5’in uzun kolundaki 32. bandı ifade eder.

Diastrofik displazi ile ilişkili semptom ve bulguların, kıkırdak oluşumundaki anormalliklerden kaynaklandığı ve dolayısıyla iskelet gelişimini etkilediği düşünülmektedir. Normal embriyonik gelişimin erken döneminde, iskelet esas olarak kıkırdaktan oluşur ve bu kıkırdak yavaş yavaş yerini kemiğe bırakır (ossifikasyon). Doğumdan sonra iskeletin birçok kemiği hâlâ esas olarak kıkırdaktan oluşuyor ve sonunda kemikleşecek. Ancak araştırmacılar, DTDST genindeki bazı değişikliklerin (mutasyonların), kıkırdak hücrelerinde (kondrositler) ve bu hücrelerin arasında yer alan maddede (matris) anormalliklere yol açarak sonuçta hastalıkla ilişkili semptom ve bulgulara neden olduğundan şüpheleniyorlar. Örneğin diastrofik displazili bireylerde.

Diastrofik displazi öyküsü olan bazı ailelerde, bozukluğun doğumdan önce (doğum öncesi) hamileliğin erken döneminde (örneğin ilk trimesterde) özel genetik (yani DNA işaretleyici) testlerin sonuçlarına göre tespit edilmesi mümkündür. Ek olarak, bazı durumlarda, bozukluk, gelişmekte olan fetüsün görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarının kullanıldığı özel bir görüntüleme tekniği olan fetal ultrasonografi yoluyla gebeliğin orta döneminde (örneğin ikinci trimesterde) tespit edilebilir. 

Bu gibi durumlarda, net bir aile öyküsü mevcut olduğunda tanı en kolay şekilde konur. Fetal ultrasonografi sırasında parmak kemiklerinde (falanjlar), kollarda, kemiklerde belirgin kısalma gibi bazı karakteristik bulguların saptanması nedeniyle diastrofik displazi tanısı düşünülebilir. ve bacaklar; başparmakların (“otostopçunun başparmakları”) ve ayak başparmaklarının anormal sapması (kaçırılması); her iki ayakta da ciddi şekil bozuklukları (talipes veya “yumru ayaklar”); ve/veya diğer bulgular.

Çoğu durumda, diastrofik displazi, ayrıntılı bir klinik değerlendirmeye, karakteristik fiziksel bulguların tanımlanmasına ve ileri görüntüleme teknikleri gibi çeşitli uzmanlık testlerine dayanarak doğumda teşhis edilir ve/veya doğrulanır. Örneğin, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi özel röntgen çalışmaları, diastrofik displazi ile ilişkili olabilecek belirli iskelet anormalliklerini tespit etmek, doğrulamak ve/veya karakterize etmek için kullanılabilir. CT taraması sırasında, iç yapıların kesit görüntülerini gösteren bir film oluşturmak için bir bilgisayar ve röntgen kullanılır. MRI sırasında vücuttaki organların ve yapıların kesit görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılır.

Diastrofik displazili bazı çocuklarda oluşabilecek işitme bozukluklarının tespit edilmesine yardımcı olmak için özel teşhis testleri (örn. odyolojik testler) de yapılabilir.

Diastrofik displazinin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, etkilenen çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlamak için birlikte çalışması gerekebilecek uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Bu tür uzmanlar arasında çocuk doktorları; iskelet, eklem, kas ve ilgili dokulardaki anormallikleri teşhis eden ve tedavi eden doktorlar (ortopedistler); cerrahlar; fiziksel terapistler; diş uzmanları (ortodontistler); işitme sorunlarını değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (odyologlar); ve/veya diğer sağlık profesyonelleri.

Diastrofik displazinin tedavisine yönelik spesifik tedaviler semptomatik ve destekleyicidir. Doktorlar, hastalıkla potansiyel olarak ilişkili bazı anormalliklerden (örneğin, laringotrakeal stenoz) kaynaklanabilecek solunum tıkanıklığı ve sıkıntının derhal tespit edilmesini ve uygun önleyici veya düzeltici tedavisini sağlamak için etkilenen bebekleri dikkatle izleyebilir. Ayrıca yarık damak nedeniyle beslenme güçlüğü yaşayan bebeklerde uygun besin alımının sağlanmasına yardımcı olmak için özel destekleyici önlemler kullanılabilir. Bazı durumlarda nefes alma ve/veya beslenme güçlüğüne neden olan şekil bozukluklarını düzeltmek için cerrahi işlemler yapılabilir. Gerçekleştirilen spesifik prosedürler bu tür anatomik anormalliklerin konumuna, ciddiyetine ve kombinasyonuna bağlı olacaktır.

Ek olarak, diastrofik displazi ile ilişkili belirli iskelet deformitelerinin önlenmesine, tedavi edilmesine ve/veya düzeltilmesine yardımcı olmak için cerrahi dahil çeşitli ortopedik teknikler de kullanılabilir. Bazı durumlarda, cerrahi ve destekleyici önlemlerle birlikte fizik tedavi, etkilenen bireyin yürüme ve diğer hareketleri (hareketlilik) gerçekleştirme yeteneğini iyileştirmede yardımcı olabilir. Tıbbi literatüre göre, bu bozukluğa eşlik eden ayak deformiteleri (yani talipes veya çarpık ayaklar) tedaviye dirençli olabilse de, erken ve kalıcı tedavi faydalı sonuçlara ulaşmada yardımcı olabilir. Ayrıca, diastrofik displazi ile ilişkili belirli iskelet değişiklikleri ilerleyici olduğundan (örneğin kifoz) ve bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara (örneğin solunum sıkıntısı, omurganın sıkışması,

Diş anormallikleri olan etkilenen çocuklarda, bu tür malformasyonları düzeltmek için diş telleri (ortodonti), diş ameliyatı ve/veya diğer düzeltici prosedürler yapılabilir. Bu bozukluğa sahip bebekleri sıklıkla etkileyen kulak deformitesinin azaltılmasına yardımcı olmak için steroid enjeksiyonları ve/veya diğer önlemler de kullanılabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir