Depresyon Ve Anksiyete Birlikte Olabilir Mi?

Anksiyete (kaygı), yakın çevremizdeki tehlikelere karşı bizi uyarmak için tasarlanmış, strese karşı normal bir fizyolojik tepkidir. Anksiyete bozuklukları, bir kişinin günlük işleyişini etkileyen aşırı korku duyguları ile karakterize edildiğinden, patolojik olmayan kaygıdan farklıdır.

Haber Merkezi / Çoğu zaman, anksiyete bozukluğu olan kişiler, korku uyandıran durumdan veya uyaranlardan aktif olarak kaçınarak iş veya okul performansında veya sosyal işlevsellikte bozulmaya yol açar. Sosyal anksiyete , özgül fobi, obsesif-kompulsif bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu dahil olmak üzere birçok farklı anksiyete bozukluğu formu olmasına rağmen , her biri belirli bir dizi tanı ölçütüne sahip olup, tümü aşağıdaki temel bileşenleri paylaşır:

  • Durumla veya uyaranla orantısız ya da yaşa uygun olmayan kaygı,
  • Bir şekilde işleyişini engellemek için yeterince şiddetli.

Anksiyete bozuklukları, genel popülasyonda yaşam boyu yaygınlığı yaklaşık %33 olan, en yaygın akıl hastalığı biçimidir. Hem anksiyete bozukluğu hem de depresyon klinik olarak yaygın zihinsel bozukluklardır.

Depresyon, düşük ruh hali, üzüntü duyguları ve zamanla devam eden ve günlük işleyişi etkileyen günlük faaliyetlere ilgi kaybı ile karakterize yaygın bir duygudurum bozukluğudur . Yaygın olmasına rağmen, insanların nasıl düşündüğünü ve hareket ettiğini etkileyebilen ve kişinin duygusal, fiziksel, sosyal ve mesleki olarak işlev görme yeteneğini azaltabilen ciddi bir tıbbi hastalıktır. Depresyon belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve genellikle şunları içerir:

  • Üzüntü veya sinirlilik duyguları,
  • Bir zamanlar zevkli aktivitelere ilgi kaybı,
  • Uyku düzenindeki değişiklikler
  • İştah veya kilo değişiklikleri
  • Psikomotor ajitasyon veya yavaşlama ile karakterize edilen aktivite seviyesindeki değişiklik
  • Enerji kaybı
  • Konsantre olma veya karar verme yeteneğinde bozulma
  • Suçluluk veya değersizlik duyguları
  • İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri.
  • Çoğu insan tüm bu semptomları yaşamayacak olsa da, depresyon tanısı almak için en az iki hafta boyunca her günün çoğunda en az beş kişi bulunmalıdır.

Depresyon ve anksiyete bozukluklarının birlikte görülmesi

Genel popülasyonla ilgili araştırmalar, depresyon ve anksiyetenin sıklıkla birlikte ortaya çıktığını gösterirken, klinik örneklerde komorbidite oranları daha da yüksektir. Anksiyete bozuklukları için ayaktan tedavi gören binden fazla kişiyle yapılan bir çalışmada, %57’sinde en az bir eşzamanlı hastalık, en yaygın olarak bir duygudurum bozukluğu vardı. Anksiyete bozukluğu olan 1.004 birinci basamak ruh sağlığı hastası üzerinde yapılan benzer bir çalışmada, üçte ikisinden fazlası depresyon için tanı ölçütlerini de karşıladı.

Aynı mı yoksa farklı mı?

Depresyon ve anksiyetenin güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu ve benzer etiyolojileri, risk faktörlerini ve genetik belirteçleri paylaştığı göz önüne alındığında, bazı araştırmacılar bunların tek bir altta yatan sürecin farklı tezahürleri olup olmadığını düşünmüşlerdir.

Bu hipotezi destekleyen bir çalışma, çeşitli anksiyete bozuklukları ve depresyonu olan 313 ayaktan hastayla yapılan bir anketi kullanır. Verilerdeki güçlü kalıpları tespit etmek için kullanılan istatistiksel bir teknik olan temel bileşenler analizini kullanarak, kaygı ve depresyonu birbirine bağlayan temel bir patolojik süreci tanımladı.

Çok sayıda psikolojik bozukluğun paylaştığı süreçler transdiagnostik olarak adlandırılır ve tedavi için önemli etkileri vardır. Transdiagnostik tedavi modelleri, terapötik etkinliği korurken, birden fazla tanıya özgü modelden daha verimli eğitim ve uygulama sağlar.

Bununla birlikte, böyle bir yaklaşım, semptomları aşırı basitleştirerek ve temel farklılıkları gizleyerek semptomlar arasındaki ilişkiyi birleştirebilir. Örneğin, ağ analizi gibi daha gelişmiş ve modern istatistiksel teknikler, depresyon semptomlarının ‘dinamik bir mimari’ içinde düzenlendiğini göstermektedir; bir semptomun şiddetindeki değişiklikler, diğer semptomların aynı yönde değişmesine yol açar ve bu bulguya ‘semptom yayılması’ adı verilir.

Ayrıca, bazı semptomlar diğerlerinden daha fazla yayılmaya neden oldu. Bu etki, nedensel semptomlar perspektifi olarak adlandırılır ve son on yılda psikiyatrik komorbiditenin anlaşılmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuştur. Yatarak psikiyatrik bakıma başvuran binden fazla hastadan elde edilen verilerin ağ analizi, iki bozukluk arasındaki semptom ilişkilerinin gücünü araştırmak için anksiyete ve depresyon semptomlarını modelledi.

Depresyon ve anksiyetenin bireysel semptomları, bozukluklar arasındaki semptomlardan çok, her bir bozukluğun içindeki diğer semptomlarla daha güçlü bir şekilde ilişkiliydi. Bu, depresyon ve anksiyetenin benzer, ancak farklı bozukluklar olduğunu göstermektedir. Depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için çalışmalar devam etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir