Cornelia De Lange Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Cornelia de Lange sendromu (CdLS), genellikle doğumda (konjenital) ortaya çıkan nadir bir genetik hastalıktır. İlişkili semptomlar ve bulgular tipik olarak doğumdan önce ve sonra fiziksel gelişimde gecikmeleri (doğum öncesi ve doğum sonrası büyüme gecikmesi); Baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinin karakteristik görünümü, ayırt edici bir yüz görünümü ile sonuçlanır; ellerde ve kollarda (üst ekstremitelerde) malformasyonlar; ve hafif ila şiddetli zihinsel engellilik. 

Haber Merkezi / Bu bozukluğa sahip pek çok bebek ve çocuğun alışılmadık derecede küçük, kısa kafası (mikrobrakisefali) vardır; üst dudak ile burun arasında belirgin bir dikey oluk (philtrum); depresif bir burun köprüsü; kalkık burun delikleri (anteverted burun delikleri); ve küçük bir çene (mikrognati). Ek karakteristik yüz özellikleri arasında ince, aşağı doğru kıvrılmış dudaklar; alçak ayarlı kulaklar; kemerli, burun tabanı boyunca birlikte büyüyen, iyi tanımlanmış kaşlar (synophrys); alında ve ensede alışılmadık derecede düşük bir saç çizgisi; ve kıvırcık, alışılmadık derecede uzun kirpikler.

Etkilenen bireylerde ayrıca, alışılmadık derecede küçük eller ve ayaklar, beşinci parmakların içe doğru sapması (klinodaktili) ve bazı ayak parmaklarında perdeleme (sindaktili) gibi uzuvlarda belirgin malformasyonlar da bulunabilir. Daha az yaygın olarak önkolların, ellerin ve parmakların yokluğu olabilir. CdLS’li bebeklerde ayrıca beslenme ve nefes alma güçlükleri de görülebilir; solunum yolu enfeksiyonlarına karşı artan duyarlılık; alçak perdeden “hırıltılı” bir ağlama ve alçak ses; kalp kusurları; gecikmiş iskelet olgunlaşması; işitme kaybı; veya diğer fiziksel farklılıklar. İlişkili semptom ve bulguların kapsamı ve şiddeti kişiden kişiye son derece değişken olabilir.

CdLS, otozomal dominant bir durum veya X’e bağlı bir durum olarak kalıtsal olarak alınabilir. 5. kromozomdaki NIPBL geni, X kromozomu üzerindeki SMC1A geni, 10. kromozomdaki SMC3 geni, 8. kromozomdaki Rad21 geni, X kromozomu üzerindeki HDAC8 geni, ANKRD11 geni dahil olmak üzere CdLS ile ilişkili yedi gen bulunmuştur. Kromozom 16 ve BRD4 üzerinde19. kromozom üzerindeki gen. Etkilenen bireylerin çoğunda, yeni bir gen mutasyonunun sonucu olarak anormal bir gen bulunur ve etkilenen bir ebeveyni yoktur. Gelecekte diğer genlerin CdLS ile ilişkili olduğu bulunabilir. Sunumların geniş doğası nedeniyle artık Cornelia de Lange sendromu spektrumu olarak anılmaktadır.

CdLS, büyüme gecikmeleriyle karakterize edilen, çok nadir görülen bir hastalıktır; ayırt edici yüz özellikleri; ellerde, ayaklarda, kollarda ve/veya bacaklarda malformasyonlar (uzuv anomalileri); diğer fiziksel farklılıklar; zihinsel engellilik ve/veya gelişimsel gecikmeler. Semptomların aralığı ve şiddeti ile fiziksel özellikler kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir.

CdLS’li bireyler, doğumdan önce ve sonra hem kiloyu hem de doğrusal büyümeyi etkileyen anormal büyüme gecikmeleri sergiler (doğum öncesi ve doğum sonrası büyüme gecikmesi). Etkilenen bebeklerin çoğu düşük doğum ağırlığına sahip olabilir ve kilo alamayabilir veya beklenen oranda büyüyemeyebilir (gelişme başarısızlığı). Büyümeyi diğer etkilenen bireylerle karşılaştırmak için CdLS büyüme çizelgeleri mevcuttur. Bireyler yaşamın ilk birkaç ayı/yılında beslenme, çiğneme ve yutma güçlüğü yaşayabilir.

Etkilenen bebeklerin çoğu, zaten yutulmuş olan yiyecekleri sık sık “tükürebilir” (yetersizlik) ve şiddetli, kuvvetli kusma (mermi kusması) dönemleri yaşayabilir. CdLS’li bebekler ayrıca anormal derecede artmış kas tonusu (hipertonisite) gösterebilir ve alışılmadık, alçak perdeden, hırıltılı bir ağlamaya sahip olabilir.

CdLS’li bireyler ayrıca baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinin ayırt edici özelliklerine sahiptir; bunlar arasında alışılmadık derecede kısa olabilen (brakisefali) küçük bir kafa (mikrosefali); kısa, kalın bir boyun; düşük saç çizgisi; yukarıya doğru eğilen burun delikleri olan küçük, geniş, kalkık burun (anteverted burun delikleri); birlikte büyüyen düzgün, kemerli kaşlar (synophrys); uzun, kıvırcık kirpikler ve/veya vücudun çeşitli bölgelerinde aşırı kıllanma (hipertrikoz). 

Ek özellikler arasında ince, aşağı doğru kıvrık dudaklar; üst dudak (philtrum) ile burun arasında uzun bir dikey boşluk; küçük, az gelişmiş bir çene (mikrognati); geç çıkan, geniş aralıklı, küçük dişler; ve alçak kulaklar. Etkilenen bazı bebeklerde ayrıca ağız tavanının tam kapanmaması (yarık damak), gizli tamamlanmamış kapanma (submüköz yarık damak) ve/veya oldukça kavisli bir damak da bulunabilir.

CdLS’li bebeklerin çoğunun elleri ve ayakları boyutlarına göre küçüktür. Ek olarak, etkilenen bireylerde uçlara doğru küçülen ve incelen kısa parmaklar (konik parmaklar), yüzük parmağına doğru kalıcı olarak kavisli beşinci parmaklar (klinodaktili) ve/veya bir veya daha fazla parmağın yokluğu (oligodaktili) bulunabilir. Başparmaklar anormal şekilde konumlanmış (yani proksimale yerleşmiş) olabilir ve kemik kaynaşmaları nedeniyle kollar dirseklerden kalıcı olarak bükülmüş veya bükülmüş olabilir. 

Etkilenen bireylerin çoğunda el ve ayak parmaklarının bazı kemiklerinde az gelişmişlik (hipoplazi) vardır ve ikinci ve üçüncü ayak parmakları sıklıkla kaynaşmış veya perdelidir (sindaktili). Etkilenen bazı bebeklerin nadir durumlarda parmakları, elleri ve önkolları da eksik olabilir. Üst ekstremite farklılıkları vücudun bir tarafını (tek taraflı) veya her iki tarafını (iki taraflı) kapsayabilir. Eğer iki taraflı uzuv malformasyonları mevcutsa, vücudun bir tarafındakiler diğer taraftakilerden tamamen farklı (asimetrik) olabilir. Ayaklar küçük olmasına rağmen, çok nadir durumlarda ayaklarda veya alt bacaklarda kemik bulunmaz.

CdLS’li bireylerde kemik yaşı da gecikmiştir. Ek olarak, etkilenen bireylerin kiloları düşük kalabilir ve boyları kısa olabilir (doğum öncesi ve doğum sonrası büyümede gecikme), bebeklik döneminde gelişme geriliği, gecikmiş kemik yaşı ve/veya diğer farklılıklar olabilir. CdLS’li birçok bireyde ek iskelet anormallikleri de görülür. Bunlar kalçada şekil bozukluğu (coxa valga), kısa göğüs kemiği (sternum) ve/veya anormal derecede ince kaburgaları içerebilir.

CdLS’li birçok bebek ve çocuk, zihinsel ve kassal aktivitenin koordinasyonunu gerektiren becerilerin kazanılmasında gecikmeler (psikomotor gecikme), hafiften şiddetliye kadar zihinsel yetersizlik gösterebilir ve/veya davranışsal problemler gösterebilir (örneğin, ısırma, çığlık atma, kendine vurma epizodları, vesaire.). Ayrıca, etkilenen çocukların duyguya dayalı yüz ifadeleri azalmış olsa da, belirli uyaranlara (örneğin hızlı hareketler) olumlu yanıt verdikleri görülmektedir. Kilometre taşlarını karşılaştırmak için bir CdLS gelişim tablosu mevcuttur.

CdLS’li çocukların çoğunda işitme bozukluğunun yanı sıra gecikmiş konuşma gelişimi de vardır. Bazen yapışkan sıvı birikmesiyle (efüzyonlu veya yapışkan kulaklı otitis media) kronik olarak ortaya çıkan orta kulak enfeksiyonları (otitis media) yaygındır. Daha küçük çocuklar konuşma güçlüğü (disfoni ve/veya apraksi) yaşayabilirken, daha büyük çocuklar anormal derecede kısık konuşma yaşayabilir.

CdLS’li birçok kişi ayrıca ek fiziksel farklılıklar da sergiler. Cilt “mermer” (cutis marmorata) görünebilir ve gözlerin, ağzın ve burnun üzerindeki cilt olağandışı mavimsi bir tona sahip olabilir. Etkilenen birçok kişinin avuç içlerindeki deri çıkıntılarında düzensizlikler (dermatoglifler) vardır. Daha önce de belirtildiği gibi, etkilenen kişilerin çoğunda kulaklar da dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde aşırı kıllanma (hipertrikoz) görülebilir. Tüyler ayrıca sırtın alt kısmında, uzuvlarda ve/veya vücudun diğer bölgelerinde de görünme eğiliminde olabilir.

CdLS’li pek çok kişi aynı zamanda, midenin asidik içeriğinin alt yemek borusuna doğru yukarı doğru aktığı bir durum olan gastroözofageal reflü dahil olmak üzere çeşitli gastrointestinal sistem anormalliklerine de sahiptir; yemek borusunun iç zarının iltihaplanması (özofajit) ve/veya yemek borusunun daralması (özofagus stenozu). Ek olarak, etkilenen bireyler bağırsakların bükülmesi (malrotasyon) ve potansiyel olarak bağırsak tıkanıklığına (volvulus) neden olma riski altındadır. Bazı çocuklarda, mide ile ince bağırsak arasındaki bağlantı noktasındaki kas lifi bantları (pilor sfinkteri) (pilor stenozu) bebeklik döneminde daralabilir (stenoz), bu da mide içeriğinin ince bağırsağa normal akışının engellenmesine neden olabilir.

Ek olarak, CdLS’li bazı bireylerde ayrıca kasık bölgesindeki karın boşluğunu kaplayan kas sistemindeki bir açıklıktan (kasık fıtığı) ve/veya midenin bir kısmından yemek borusunun diyaframdan geçtiği bir açıklıktan kalın bağırsağın bazı kısımlarının çıkması da görülebilir. (hiatal herni). CdLS’li bazı bebekler, karın içeriğinin bir kısmının fetüs olarak akciğerlerden ayrılmadığı diyafragma fıtığı ile doğar; Hayatta kalmak için bunun onarılması gerekiyor. CdLS’li bazı bireylerde, belirli gastrointestinal anormallikler bağırsak tıkanıklığına yol açabilir ve tedavi edilmezse potansiyel olarak ciddi veya yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

CdLS’li bazı bireylerde genitoüriner sistemde malformasyonlar da bulunabilir. Etkilenen erkeklerde bu tür anormallikler, cinsel organların az gelişmesini (hipoplazi), testislerden birinin veya her ikisinin skrotuma inmemesini (kriptorşidizm) ve/veya idrar açıklığının (idrar kanalı) alt tarafa anormal yerleşmesini içerebilir. penis (hipospadias). Etkilenen dişilerde anormal rahim gelişimi olabilir (örneğin çift boynuzlu veya bölmeli rahim) ve menstruasyon düzensiz olabilir.

CdLS’li birçok çocuğun çeşitli kalp (kardiyak) anormallikleri de dahil olmak üzere ek fiziksel farklılıkları vardır. Etkilenen bazı bireylerde ayrıca tekrarlanan solunum yolu enfeksiyonlarına, yakın görüşlülük (miyopluk), hızlı, istemsiz göz hareketleri (nistagmus) gibi göz anormalliklerine ve/veya üst göz kapağında/göz kapaklarında anormal sarkmaya (pitozis) karşı artan bir duyarlılık olabilir. CdLS’li bazı bebekler ve çocuklar da beyinde kontrolsüz elektriksel rahatsızlıklar (nöbetler) yaşayabilir.

CdLS, otozomal dominant bir durum veya X’e bağlı bir durum olarak kalıtsal olarak alınabilir. Etkilenen bireylerin çoğu, yeni bir gen mutasyonunun sonucu olarak anormal bir gene sahiptir. 5. kromozomdaki NIPBL geni, X kromozomu üzerindeki SMC1A geni, 10. kromozomdaki SMC3 geni, 8. kromozomdaki Rad21 geni, X kromozomu üzerindeki HDAC8 geni, ANKRD11 geni dahil olmak üzere CdLS ile ilişkili yedi gen bulunmuştur. 16. kromozomda ve 19. kromozomda BRD4 geni bulunur. Etkilenenlerin yaklaşık %60’ında NIPBL vardır.gen mutasyonu ve küçük bir yüzdesinde (yaklaşık %10) diğer genlerde mutasyon vardır. Gelecekte diğer genlerin CdLS ile ilişkili olduğu bulunabilir.

Baskın genetik bozukluklar, belirli bir hastalığa neden olmak için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

X’e bağlı genetik bozukluklar, X kromozomu üzerindeki anormal bir genin neden olduğu durumlardır ve çoğunlukla erkeklerde görülür. X kromozomlarından birinde hastalık geni bulunan dişiler bu hastalığın taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı dişiler genellikle semptom göstermezler çünkü dişilerde iki X kromozomu vardır ve biri inaktive olduğundan o kromozom üzerindeki genler çalışmaz. Genellikle anormal gene sahip olan X kromozomu etkisiz hale getirilir. Bununla birlikte, CdLS’de gen değişikliği muhtemelen X kromozomlarındaki karşılık gelen gen üzerinde baskın olduğundan, dişiler de sıklıkla erkeklerle benzer bulgular gösterir.

Erkeklerde annelerinden miras alınan bir X kromozomu vardır ve eğer bir erkek hastalık genini içeren bir X kromozomunu miras alırsa hastalığa yakalanır. X’e bağlı bir bozukluğun kadın taşıyıcıları, her hamilelikte kendileri gibi taşıyıcı bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, taşıyıcı olmayan bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, hastalıktan etkilenen bir oğula sahip olma şansına ve %25 şansa sahiptir. Etkilenmemiş bir oğul sahibi olma şansı %25. X’e bağlı bozuklukları olan erkekler, hastalık genini taşıyıcı olacak kızlarının tümüne aktarırlar. Bir erkek, X’e bağlı bir geni oğullarına aktaramaz çünkü erkekler, erkek yavrularına her zaman X kromozomu yerine Y kromozomunu aktarır.

CdLS’li çocukların çoğuna, doğumdan sonra veya çocukluk döneminde, ayrıntılı bir klinik değerlendirme ve karakteristik fiziksel bulguların tanımlanmasına dayanarak klinik olarak teşhis edilir. Ekstremite anomalileri, doğum öncesi ve doğum sonrası büyüme gecikmesi ve zihinsel engellilik ile birlikte belirli ayırt edici yüz özellikleri sergileyen çocuklarda CdLS tanısı düşünülmelidir. Bozuklukla ilişkili semptomlar ve fiziksel özellikler çok hafifse tanı daha zor olabilir. Tanıyı doğrulamak için CdLS ile ilişkili beş gendeki mutasyonlara yönelik moleküler genetik testler mevcuttur ve fiziksel özellikler hafif veya olağandışı olduğunda özellikle yararlı olabilir. Belirli bir NIPBL, SMC1A, SMC3, Rad21, HDAC8, ANKRD11 veya BRD4 varsa doğum öncesi tanı mümkündürgen mutasyonu tespit edilmiştir.

Bazen doğumdan önce (doğum öncesi) ultrason görüntüleme kullanılarak CdLS tanısından şüphelenilebilir. Bu tür testler sırasında yansıyan ses dalgaları, gecikmiş büyüme, uzuv anormallikleri, yüz anomalileri ve/veya organ malformasyonları gibi CdLS’nin belirli özelliklerini ortaya çıkarabilen fetüsün bir görüntüsünü oluşturur.

CdLS tedavisi her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, etkilenen çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlamak için birlikte çalışan uzmanlardan oluşan bir ekibin çabalarını gerektirebilir. Bu tür uzmanlar arasında çocuk doktorları; genetikçiler; cerrahlar; iskelet bozukluklarını teşhis ve tedavi eden uzmanlar (ortopedistler); plastik cerrahlar; ortopedi cerrahları; Sindirim sistemi anormalliklerini (gastroenterologlar), beslenme uzmanları, idrar yolu bozukluklarını (ürologlar) ve kulak, burun anormalliklerini teşhis ve tedavi eden uzmanlar, ve boğaz (kulak burun boğaz uzmanları); pediatrik kalp uzmanları (kardiyologlar); diş uzmanları; konuşma patologları; işitme sorunlarını değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (odyologlar); göz uzmanları; fiziksel ve mesleki terapistler ve/veya diğer sağlık uzmanları.

Etkilenen bebekler ve çocuklar, erken teşhis ve hızlı tedaviyi sağlamak için potansiyel olarak CdLS ile ilişkili belirli anormallikler (örneğin, gastrointestinal anormallikler, kalp defektleri, gastroözofageal reflü, yapışkan kulak ve/veya solunum yolu enfeksiyonlarına duyarlılık nedeniyle potansiyel bağırsak tıkanıklığı) açısından yakından izlenebilir.

CdLS tedavisine yönelik spesifik tedaviler semptomatik ve destekleyicidir. Bazı çocuklarda yarık damak, kalp kusurları ve/veya diyafragma fıtıklarını düzeltmek için ameliyat yapılabilir. Aşırı tüylerin azaltılmasında plastik cerrahi faydalı olabilir. Bazı gastrointestinal, genitoüriner ve/veya kardiyak malformasyonlar belirli ilaçlarla, cerrahi müdahaleyle ve/veya diğer tekniklerle tedavi edilebilir. Uygulanacak cerrahi prosedürler, anatomik farklılıkların konumuna ve ciddiyetine ve bunlarla ilişkili semptomlara bağlı olacaktır. Solunum yolu enfeksiyonları, antibiyotik ilaç tedavisi ve/veya enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilecek diğer ilaçlarla tedavi edilebilir.

Uzuv farklılıklarının tedavisine yardımcı olmak için çeşitli ortopedik teknikler kullanılabilir. İşitme cihazları bazı çocuklarda yararlı olabilir. Antikonvülsan ilaçlarla tedavi, etkilenen bazı çocuklarda nöbetlerin önlenmesine, azaltılmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir