Coats Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Coats hastalığı ilk olarak 1908’de tanımlandı ve retinadaki kan damarlarının anormal gelişimi ile karakterize nadir bir hastalıktır. Retina, gözün arkasını kaplayan, ışık görüntülerini beyne ileten ve kişinin görmesini sağlayan sinir bakımından zengin bir dokudur.
Haber Merkezi / Bu nedenle etkilenen bireyler, retinadaki değişiklikler ve ciddi vakalarda retina dekolmanı nedeniyle görme kaybı yaşayabilir. Coats hastalığı olan hemen hemen tüm kişilerde yalnızca bir göz etkilenir. Nadiren her iki gözde de semptom görülebilir ancak sıklıkla bir göz diğerine göre daha fazla etkilenir. Coats hastalığının spesifik nedeni bilinmemektedir.
Coats hastalığı erkekleri kadınlara göre 3:1 oranında daha sık etkiler. Bozukluk herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak hastaların çoğunluğuna yaşamın ilk yirmi yılında tanı konur. Coats hastalığından etkilenen kişiler çok az semptom gösterebilir veya hiç semptom göstermeyebilir, diğerlerinde ise ciddi hastalık görülebilir.
Coats hastalığının ortaya çıkışındaki en yaygın özellikler arasında görme kaybı, gözlerin yanlış hizalanması (şaşılık) ve/veya gözbebeğine ışık gönderildiğinde gözbebeğindeki normal kırmızı veya turuncu renk yerine beyaz refleksin gelişmesi yer alır. gözbebeğinin beyaz görünmesi (lökokori).
Göz semptomları, retinadaki kan damarlarında telanjiektazi olarak bilinen gelişimsel bir malformasyondan kaynaklanır. Telanjiektazi (tele uzak veya uç anlamına gelir, anjiyo kan damarı anlamına gelir ve ektazi dilatasyon anlamına gelir), küçük kan damarı gruplarının anormal genişlemesi olduğunda ortaya çıkar ve kandan protein ve lipitlerin sızmasıyla sonuçlanır. Bu durum retinada meydana geldiğinde buna eksüdatif retinopati denir. Bu sızıntı, retina dekolmanına ve yukarıda tartışılan diğer semptomlara yol açabilir.
Coats hastalığı zamanla retinanın ayrılmasına ve ciddi görme kaybına neden olabilir. Coats hastalığı ilerledikçe, göz içindeki yüksek basınç (glokom), göz merceğinin bulanıklaşması (katarakt), iriste yeni kan damarlarının büyümesi nedeniyle iriste kırmızımsı renk değişikliği (rubeosis iridis veya neovasküler glokom), etkilenen göz küresinin küçülmesi (ftizis ampuli) ve/veya göz iltihabı (üveit).
Coats hastalığının spesifik nedeni bilinmemektedir. Bir teori, Norrie hastalığı proteini ( NDP ) genindeki bir mutasyonun Coats hastalığına yol açmasıdır. Bu gen ilgi çekici bir adaydır çünkü retinal kan damarı gelişiminde hayati bir rol oynadığı gösterilmiştir. Bir çalışma, NDP geninin Coats hastalığına dahil olduğuna dair bazı umutlar gösterdi, ancak daha ileri çalışmalar bu hipotezi doğrulayamadı. Genel olarak Coats hastalığının genetik olmayan, kalıtsal olmayan bir durum olduğu kabul edilir.
Coats hastalığının tanısı, kapsamlı bir klinik oftalmik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta geçmişi ve retinal floresan anjiyografi, tanısal ekografi ve bazı durumlarda göz çukurlarının bilgisayarlı tomografi görüntülemesini içeren özel testlere dayanarak konur.
Coats hastalığının tedavisi, her bireyde mevcut olan spesifik belirtilere yöneliktir. Coats hastalığını tedavi etmek için, anormal kan damarlarının etrafında yara izi oluşturmak için aşırı soğuktan yararlanan bir prosedür (kriyoterapi) ve/veya anormal kan damarlarını ısıtmak ve yok etmek için lazer enerjisi kullanan bir prosedür (fotokoagülasyon) tek başına veya kombinasyon halinde kullanılır.
Bu prosedürlerle birlikte, inflamasyonu ve kan damarlarından sızıntıyı kontrol altına almak için göze steroidler veya bevacizumab gibi diğer ilaçlar enjekte edilebilir. Retinayı yeniden takmak için ameliyat da gerekli olabilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.