CDKL5 Eksikliği Bozukluğu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

CDKL5 eksikliği bozukluğu (CDD), CDKL5’teki değişikliklerin (mutasyonların) neden olduğu, nadir görülen bir gelişimsel epileptik ensefalopatidir (DEE). CDD, DEE olarak sınıflandırılmıştır, çünkü genetik değişiklik hem epileptik aktiviteye hem de gelişimin ciddi şekilde bozulmasına neden olur. 

Haber Merkezi / CDD’nin ayırt edici özellikleri, nöbetlerin çok erken yaşta başlamasıdır (genellikle yaklaşık 3 aydır, ancak yaşamın ilk haftası kadar erken olabilir) ve bilişsel, motor, konuşma ve görsel işlevi etkileyen ciddi nörogelişimsel gecikmedir.

1,2 CDD, geniş bir klinik şiddet aralığında kendini gösterebilir ve sıklıkla mide-bağırsak ve uyku bozuklukları gibi diğer semptomlarla ilişkilidir.2,3 Nadir de olsa, oluşum ~1:40.000 ila 1:60.000 canlı doğum4 arasında olabilir, ancak bir Avustralyalı olmasına rağmen popülasyona dayalı çalışma daha düşük bir insidans önerdi.

Daha önce serin/treonin protein kinaz 9 (STK9),6 olarak bilinen CDKL5, sikline bağımlı kinaz benzeri 5 anlamına gelir ve bu gendeki mutasyonların hastalığa neden olduğu ilk olarak 2004 yılında tanımlanmıştır.7,8 Harfler, bilimsel adının kısaltmasıdır. ne yaptığını açıklayan gen. CDKL5 geni , normal beyin ve nöron gelişimi için gerekli olan proteinleri yapmak için talimatlar sağlar.

CDKL5 geni , X kromozomu üzerinde bulunur. X kromozomu, cinsiyet kromozomlarından biridir; dişilerde iki X ve erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunur. Tespit edilen hastaların çoğu erkek olmasına rağmen, genin yerleşimi nedeniyle bu bozukluk esas olarak kadınları etkiler. Etkilenen erkeklerin kadınlara göre daha şiddetli semptomları olabilir.

Nöbetler, CDD’li hastalar için önemli bir problemdir, genellikle şiddetlidirler ve ilaçla kontrol altına alınmaları zordur. Çok sayıda farklı tipte nöbet meydana gelir ve bunlara infantil spazmlar, miyoklonik nöbetler ve tonik-klonik nöbetler dahildir. Doktorlar 30’dan fazla farklı tipte nöbet tanımladılar ve bunlar iki ana kategoriye ayrıldı, fokal nöbetler ve jeneralize nöbetler, tüm nöbetler bu kategorilere tam olarak uymasa da, bazı kişilerde fokal nöbetler olarak başlayan ancak daha sonra tüm beyne yayılan nöbetler vardır. Diğerleri her iki nöbet tipine sahip olabilir, ancak net bir modeli yoktur.

Etkilenen kadınların yaklaşık dörtte birinde günlük işleyişin ciddi şekilde bozulduğu ve erkeklerin daha az bir kısmının bağımsız olarak yürüyebildiği gösterilmiştir. Küçük nesneleri alma yeteneği gibi ince motor beceriler de bozulur; Etkilenen bireylerin yaklaşık yarısı ellerini amaçlı olarak kullanıyor. Yaklaşık dörtte üçünün kortikal görme bozukluğu olduğu bulundu. Çoğu kişinin ciddi zihinsel engeli var ve konuşması çok az veya hiç yok.

Temel Belirtiler

Erken dönemlerde başlayan epileptik nöbetler
Genellikle hipsaritmi olmadan ortaya çıkan epileptik spazmlar
Çoklu farklı tipte nöbetler
Sınırlı yürüme yeteneği
Konuşamama
Sınırlı el becerileri

Göz teması eksikliği (kortikal görme bozukluğu)
Kabızlık
Uyku güçlükleri
Amaçsız el hareketleri ( klişeler)
Diş gıcırdatma (bruksizm)
Zayıf kas tonusu (hipotoni)
Entelektüel yetersizlik

Diğer Belirtiler

Solunum düzensizlikleri (hiperventilasyon gibi)
Solunum yolu enfeksiyonları
Kusma
Gastroözofageal reflü
Skolyoz
Yanlara bakma ve bacak bacak üstüne atma alışkanlığı gibi özellikler
Anksiyete ve sosyal kaçınma gibi davranışsal belirtiler

CDKL5 geni, normal beyin gelişimi için gerekli olan bir proteini yapmak için talimatlar sağlar. CDKL5 genindeki mutasyonlar, fonksiyonel CDKL5 proteininin miktarını azaltır veya nöronlardaki aktivitesini değiştirir. CDKL5 eksikliği (eksikliği) veya işlevinin bozulması beyin gelişimini bozar, ancak bu değişikliklerin CDD’nin belirli özelliklerine nasıl neden olduğu açık değildir.

CDKL5 proteini, belirli konumlara oksijen ve fosfat atomları (bir fosfat grubu) ekleyerek diğer proteinlerin aktivitesini değiştiren bir enzim olan bir kinaz görevi görür. Araştırmacılar, hangi proteinlerin CDKL5 proteini tarafından hedef alındığını henüz belirleyemediler.

Tanıdan başlangıçta klinik tabloya dayalı olarak şüphelenilir ve CDKL5 mutasyonları için moleküler genetik test veya erken başlangıçlı epilepsi için çoklu gen paneli testi ile doğrulanır. Bazı CDKL5 mutasyonları/varyantları hastalığa neden olmayıp iyi huylu olduğundan, bir tanıyı doğrulamak için mutasyonun patojeniteyi değerlendirmek için kabul görmüş kılavuzlara göre hastalığa neden olduğu kabul edilir.

CDD’li bireyler için tıbbi tedavi çoğunlukla semptomatik ve destekleyicidir. Multidisipliner bir ekip yaklaşımı, bireyin yeteneklerini en üst düzeye çıkarmayı ve ortaya çıkabilecek herhangi bir beceriyi kolaylaştırmayı amaçlayan gerekli tedavileri sağlamanın en etkili yoludur.

 Fizik tedavi, mesleki terapi ve konuşma ve güçlendirici iletişim terapisi gibi erken müdahale terapilerine vurgu yapılmalıdır. Yönetimin önemli yönleri arasında aile için psikososyal destek, uygun bir eğitim planının geliştirilmesi ve mevcut topluluk kaynaklarının değerlendirilmesi yer alır.

Optimal beslenme durumunun sürdürülebilmesi için ciddi zihinsel engelli bireylerin yönetiminde uzmanlığa sahip bir diyetisyenin dahil edilmesi önemlidir. Bazı etkilenen bireyler ağızdan beslenebilir, ancak çoğu enteral beslenme desteğinin yardımına ihtiyaç duyar.

CDD’li çoğu kişi sözlü ifade dili geliştirmez ve bu nedenle, seçim yapmayı ve çevresel erişimi kolaylaştırmak için iletişim panoları, teknik cihazlar ve anahtarla etkinleştirilen sistemler dahil olmak üzere diğer iletişim biçimleri dikkate alınmalıdır.

Nöbet kontrolü zordur ve genellikle yönetilmesi en zor sağlık sorunudur. Hiçbir antikonvülsanın tekdüze etkili olduğu bulunmamıştır ve çoğu zaman birden fazla antikonvülsana ihtiyaç duyulur. 2022’de ganaxolone (Ztalmy), 2 yaş ve üstü hastalarda CDD ile ilişkili nöbetleri tedavi etmek için onaylandı. Bu, CDD ile ilişkili nöbetler için ilk tedavi ve özellikle CDD için ilk tedavidir.

Vagal sinir stimülasyonu (VNS) da bazı hastalarda iyileştirmelerle kullanılmıştır.15 Ketojenik diyet gibi diyet değişiklikleri bazı kişilerde değişken iyileşmeler göstermiştir. Ancak, bu katı diyet değişiklikleri yalnızca yakın tıbbi gözetim altında uygulanmalıdır ve uygulanabilir. ailelerden talep ediyor.

Etkilenen birçok bireyde skolyoz gelişir, ancak bu bozukluktaki birçok komorbiditede olduğu gibi, prevalans veya doğal seyir üzerine sınırlı literatür vardır. Bazıları için korse önerilebilirken, bazıları için cerrahi müdahale gerekebilir. 

Rett sendromu için geliştirilen kılavuzlar, CDD’de yönetim seçenekleri sağlamada yardımcı olabilir. Artan kas tonusu gelişerek, bireyi ayak deformiteleri ve kısalmış topuk kordonları geliştirme riski altına sokar. Yürümeyi öğrenmiş kişilerde ambulasyonu mümkün olduğunca sürdürmek önemlidir ve ayak bileği ortezleri bu ortopedik sorunların gelişmesini önlemek için faydalı olabilir.

Fizyoterapi/fizik tedavi ayrıca genel kas tonusunun, gövde stabilitesinin, kuvvetlendirmenin, dengenin, ayak deformitelerinin önlenmesinin, ayak hizasının korunmasının ve topuk kordonlarının uzatılmasının iyileştirilmesinde faydalıdır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir