Blastomikoz Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Blastomikoz, Blastomyces dermatitidis mantarının neden olduğu, nadir görülen bir enfeksiyöz multisistem hastalığıdır. Semptomlar, etkilenen organ sistemine göre büyük ölçüde değişir. 

Haber Merkezi / Ateş, titreme, öksürük ve/veya nefes almada zorluk (nefes darlığı) ile karakterizedir. Hastalığın kronik fazında en sık akciğerler ve cilt etkilenir. Genitoüriner sistem ve kemikler de tutulabilir.

Blastomikoz ateş, titreme, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük ve/veya nefes almada zorluk (nefes darlığı) ile karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Etkilenen bazı kişiler, aktif olarak enfekte olmalarına (asemptomatik) rağmen bu semptomları yaşamazlar.

Kas ve eklem ağrısı, tipik olarak üç haftadan az süren akut aşamada ortaya çıkabilir. Hastalık kendi kendine düzelebilir veya enfeksiyonun kronik formuna devam edebilir. Üç haftadan uzun süren kronik Blastomikoz akciğerleri, cildi, kemikleri, eklemleri, genitoüriner sistemi ve/veya merkezi sinir sistemini etkileyebilir.

Blastomikozlu bireylerde derinin tutulumu çok yaygındır. Siğil benzeri (verruköz) ve irin dolu küçük kabarık (papülopüstüler) lezyonlar yaygındır. Mor renkli olabilirler ve lezyonların kenarlarında çok küçük apseler olabilir. Nodüler lezyonlar deri altında (deri altı) bulunabilir ve genellikle akciğerlerin aktif mantar enfeksiyonuna eşlik eder.

Blastomikoz, mantar tutulumunun yaygın bölgeleri olan akciğerleri etkilediğinde, genellikle kronik pnömoni şeklini alır. Semptomlar kalın balgam, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk ve/veya hızlı kalp atımının eşlik ettiği bir öksürüğü içerebilir. Bazı ciddi Blastomikoz vakalarında, aşırı derin ve hızlı nefes alma (hiperventilasyon) ve dolaşımdaki kanda yetersiz oksijen seviyeleri (hipoksemi) ile karakterize olan Solunum Sıkıntısı Sendromu gelişebilir.

Etkilenen bireyler tipik olarak nefes almaya yardımcı olmak için mekanik ventilasyona ihtiyaç duyar. (Bu bozukluk hakkında daha fazla bilgi için Nadir Hastalık Veritabanında arama teriminiz olarak “Solunum Sıkıntısı”nı seçin.)

Blastomikoz ayrıca kemikleri de etkileyebilir ve kemik dokusunu tahrip eden lezyonlara (osteolitik) neden olabilir. Kaburgalar, omurganın omurları ve kolların ve bacakların uzun kemikleri en sık tutulur. Birçok vakada bu lezyonlar ağrısızdır ancak üstlerinde bir apse gelişebilir.

Blastomikozlu erkeklerde ürogenital sistem tutulumu yaygındır. Vakaların yaklaşık yüzde 30’unda, prostat bezi ve testislerden (epididim) sperm taşıyan tüpler mantar tarafından enfekte edilir. Semptomlar kasıkta iltihaplanma, şişme ve/veya ağrı içerebilir. Kronik Blastomikoz vakalarında merkezi sinir sistemi, karaciğer, dalak, gastrointestinal sistem, tiroid, adrenal bezler ve diğer organların tutulumu da bildirilmiştir.

Blastomikoz, Blastomyces dermatitidis mantarının neden olduğu nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Bu mantar büyür ve küf sporları yoluyla solunur. Vücutta mantar mayalara dönüşür ve akciğerleri istila eder. Kan yoluyla vücutta dolaşır. Blastomikoz genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanları etkiler.

Blastomikoz tanısı, fungal pnömoni ile uyumlu bulguları (yani konsolidasyon veya kavitasyon) ortaya çıkarabilen göğüs röntgeni çalışmalarını içeren klinik değerlendirme ile doğrulanır. Enfekte materyalin (yani irin, balgam veya idrar) doğrudan mikroskobik incelemesi de yapılır.

Doku örnekleri, maya hücrelerinin kolayca görülebilmesini sağlayan potasyum hidroksit ile hazırlanır. Büyüyen doku örnekleri ve ardından Blastomyces dermatitidis’in kültürden izole edilmesi de Blastomikoz tanısını doğrular. Cilt testi ve kan testleri Blastomikoz teşhisinde yardımcı değildir.

Pulmoner Blastomikoz, akciğer kanseri gibi bir malignite ile karıştırılabilir. Blastomikoz tanısını doğrulamak için boğazın özel bir aletle (bronkoskopi) incelenmesi gerekebilir. Cildin kutanöz blastomikozu da belirli cilt kanseri formlarına benzeyebilir.

Blastomikozun hem akut hem de kronik formları, özellikle merkezi sinir sistemini tutanlar için tercih edilen tedavi, antibiyotik ilaç amfoterisin B’nin oral uygulamasıdır. Hastalık hafif ila orta şiddette ise, ketokonazol tercih edilen ilaç olabilir. Bazı durumlarda uzun süreli tedavi gerekebilir ve nüksler meydana gelebilir.

Merkezi sinir sistemi söz konusu olduğunda, genellikle amfoterisin B ilacı verilir. Amfoterisin B’yi tolere edemeyen etkilenen bireyler hidroksistilbamidin isetionat ile tedavi edilebilir. Bu ilacın uygulanması zordur ve çeşitli yan etkileri olabilir. Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir. Flukonazol ve itrakonazol gibi diğer yeni antifungal ilaçlar, hafif veya orta dereceli vakaların tedavisinde etkili görünmektedir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir