Batı Nil Virüsü Hastalığı Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Batı Nil virüsü hastalığı, enfekte bir sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşan viral bir hastalıktır. Virüs, dang virüsü ve sarı humma virüsü ile yakından ilişkili bir flavivirüstür. Virüs ilk olarak 1999’da Kuzey Amerika’da tespit edilmiştir.

Haber Merkezi / Bu virüsle enfekte olan çoğu insanda ya hiçbir semptom görülmez ya da hafif grip benzeri bir hastalık görülür. Semptomlar enfekte bir sivrisinek tarafından ısırıldıktan 1-2 hafta sonra aniden ortaya çıkar. Batı Nil virüsüne bağlı hastalık, ateş, baş ağrısı, kas veya eklem ağrıları ve döküntüleri içerebilir.

Enfekte olan kişilerin %1’inden daha azında ensefalit veya menenjit (beyin veya çevre dokuların iltihabı) gelişebilir. Şiddetli nörolojik hastalığı olan kişilerde yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği ve kusma gelişebilir. Hastalık daha sonra kafa karışıklığına, değişen reflekslere, nöbetlere, komaya ve felce ilerleyebilir.

Şiddetli nörolojik hastalıktan iyileşme aylar alabilir ve bazı etkiler kalıcı olabilir. Ciddi sinir sistemi hastalığı olanların yaklaşık %10’u ölecektir. Destekleyici bakım dışında hastalığın tedavisi yoktur. Ağır vakalarda hastaneye yatış gerekebilir.

Batı Nil virüsü hastalığı için kimler risk altındadır?

Hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, yaşlı hastalar ve zayıflamış bağışıklık sistemi olanlar, ciddi hastalık açısından en büyük risk altındadır.

Batı Nil virüsü hastalığını önlemek için ne yapılabilir?

Batı Nil virüsü hastalığını önlemenin en iyi yolu, kendinizi ve ailenizi sivrisinek ısırıklarından korumaktır:

  • Özellikle Temmuz’dan Eylül’e kadar birçok sivrisinek için en yoğun beslenme zamanı olan alacakaranlıkta ve şafakta açık hava aktivitelerinden kaçının.
  • DEET içeren kovucuları etiket talimatlarına göre kullanın.
  • Bol, uzun kollu gömlekler ve pantolonlar giyin.
  • Pencere ve kapılara sineklik takarak sivrisinekleri evinizden uzak tutun.
  • Sivrisineklerin üreme alanı olarak kapları kullanmasını önlemek için haftada en az bir kez evinizin etrafındaki durgun suları boşaltın.
    • Kovalar, saksılar/tabaklar, evcil hayvan kaseleri, çocuk havuzu vb.
  • Olukları kontrol edin ve uygun drenajı sağlayın.
  • Su saklama kaplarını sıkıca örtün veya perdeleyin.
  • Su tutan ağaç deliklerini kir veya kumla doldurun.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir