Anafilaksi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Anafilaksi, yaşamı tehdit eden acil bir tıbbi durumdur. Temelde vücudun çeşitli sistemlerini etkileyebilen şiddetli ve ölümcül bir alerjik reaksiyon şeklidir. Anafilaksi, anafilaksi şoku olarak da bilinir.

Haber Merkezi / Anafilaksiden etkilenen hayati sistemler şunları içerir:

  • Solunum yolları
  • Gırtlak veya solunum yollarının açıklığını oluşturan ses kutusu
  • Kan dolaşımı

Anafilaksi için olası tetikleyiciler

Anafilaksi, vücudun bağışıklık sisteminin gıda gibi bir maddeye karşı aşırı tepki vermesidir. Bağışıklık sistemi, maddeyi yabancı bir istilacı olarak algılayarak aşırı hızlanır.

Alerjik reaksiyonlara neden olan maddeler alerjenler olarak bilinir. Anafilaktik reaksiyonlara yol açabilecek yaygın olarak bilinen alerjenler arasında böcek sokmaları, kuruyemişler (özellikle yer fıstığı), süt, kabuklu deniz ürünleri, penisilinler gibi bazı antibiyotikler vb.

Anafilaksi belirtileri

  • Anafilaksi semptomları, alerjiye neden olan ajana maruz kaldıktan sonra aniden ortaya çıkabilecek şiddetli nefes alma güçlüğünü içerir,
  • Hasta baş dönmesinden şikayet eder ve bilincini kaybedebilir,
  • Alerjik reaksiyonun bir parçası olarak ciltte şiddetli kaşıntı ve kızarıklıklar vardır,
  • Dudaklarda, ellerde, ayaklarda ve yüzde şişme vardır. Buna anjiyoödem denir,
  • Kan basıncı hızla düşer ve cildi soğuk ve nemli bırakır.

Anafilaksi tedavisi

Anafilaksi her zaman tıbbi bir acil durum olarak ele alınmalıdır. Hastalar en kısa sürede tıbbi müdahale için acil servise getirilmelidir.

Genellikle uygulanan en etkili ve ilk tedavi, adrenalin adı verilen anafilaksi için bir anti-alerji maddesinin enjeksiyonudur.

Alerjiye yatkın olan ve daha önce anafilaktik şok geçirmiş olanlar için, adrenalin oto-enjektörünü el altında bulundurmak veya tıbbi alerji uyarı bileziği takmak teşhiste yardımcı olabilir.

Otomatik enjektör uyluk kaslarına enjekte edilmeli ve 10 saniye yerinde tutulmalıdır.

Sonuç

Adrenalin ile tedavi edilen çoğu insan, uzun süreli yan etkiler olmaksızın tamamen iyileşir. Anafilaksiye bağlı ölümler nadirdir ve sadece tedavi verilmediğinde meydana gelir. Her yıl yaklaşık 20-30 bu tür ölüm meydana gelmektedir.

Anafilaksi ve epidemiyolojinin önlenmesi

Duyarlı kişide bilinen tetikleyicilerden kaçınılarak anafilaksi önlenebilir. Yaklaşık 12 kişiden 1’inde tekrarlayan bir anafilaktik şok atağı vardır.

Anafilaksi her yaşta ortaya çıkabilir ve kadınlarda erkeklerden biraz daha sık görülür. Astım veya atopik egzama gibi alerjik rahatsızlıkları olanlarda anafilaksi gelişme riski daha fazladır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir