Akut Kolesistit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Safra kesesi, yağların sindirimi için kullanılan safrayı depolayan ve konsantre eden armut biçimli küçük bir organdır. Safra, karaciğer tarafından üretilen ve açlık durumunda safra kesesinde depolanan, esas olarak kolesterol, safra tuzları ve bilirubinden oluşan bir bileşiktir. 

Haber Merkezi / Yiyecekler tüketildiğinde, mide tarafından kısmen sindirilir ve ince bağırsağa girer ve burada safra, safra kesesi tarafından yağların parçalanmasına yardımcı olmak için salınır. Safra taşları, kolesterol ve bilirubin gibi safra bileşenleri safra kesesinde kaldığında ve katılaştığında oluşur.

Safra taşları safra kanallarında yerleşebilir ve safranın salınmasını engelleyebilir. Safra taşlarının yüzde 80’i semptomlara neden olmaz, ancak safra kanallarındaki tıkanıklık safra kesesinde şişmeye ve karının sağ tarafında ve/veya sırtta şiddetli ağrı ve hassasiyete neden olabilir.

Tıkanıklık devam ederse, akut kolesistit veya akut taşlı kolesistit (ACC) olarak bilinen yaygın bir durum olan iltihaplanma, enfeksiyon ve hatta kan akışının olmaması ile sonuçlanır. Tekrarlayan hafif akut kolesistit atakları, safra kesesi duvarının kalınlaşması ve büzülmesi ile safranın depolanamamasına neden olan kronik kolesistit ile sonuçlanabilir.

Akut kolesistitin teşhisi için gerekli tanısal doğruluk düzeyine sahip tek bir klinik veya laboratuvar bulgusu yok. Bunun yerine önerilen teşhis tekniği, klinik gözlemleri karın ultrasonu ile birleştirir. 

Hastalığın birincil tedavisi genellikle safra kesesinin tamamının cerrahi olarak çıkarılması olan kolesistektomidir. Hafif kolesistitli hastalarda acil laparoskopik kolesistektomi önerilir. Orta derecede kolesistitli hastalarda safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir