ACTH Eksikliği Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

ACTH eksikliği, hipofiz bezi tarafından üretilen adrenokortikotropik hormonun (ACTH) azalması veya hiç olmaması sonucunda ortaya çıkar. ACTH eksikliği doğuştan veya sonradan edinilmiş olabilir. 

Haber Merkezi / Kandaki ACTH konsantrasyonundaki bir düşüş, adrenal hormonların salgılanmasında bir azalmaya yol açarak adrenal yetmezliğe neden olur.

Belirtileri ve semptomlar arasında kilo kaybı, iştahsızlık, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı ve kusma ve düşük kan basıncı yer alır.

ACTH eksikliğinin kesin nedeni bilinmemektedir. Beynin hipotalamusundaki veya hipofiz bezindeki bir kusurun neden olabileceği düşünülmekte.

ACTH eksikliğinden şüphelenildiğinde, özellikle kandaki kortizol seviyesinin analizi için kan örnekleri alınır. Kortizol konsantrasyonu düşükse, ACTH konsantrasyonuna işaret eder. Bazen bir ACTH stimülasyon testi uygulanabilir.

Kortizol ile hormon replasman tedavisi bu bozukluk için tercih edilen tedavi yöntemidir. Böyle bir tedavi ile hastalar normal bir yaşam sürdürebilirler.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir