Uyku, Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?

Yeterli uyku, sağlık için hayati önem taşır; ne yazık ki, pek çok insan bu duyguyla ilgili değil. Artan iş yükünün ve gece geç saat kültürünün ortasında, uygun uykunun önemi genellikle gözden kaçıyor.

Haber Merkezi / Uykusuzluk, bir kişinin uykuya dalamadığı bir durumdur. Uykusuzluk çeken bir kişi aşağıdaki semptomlarla başvurabilir:

  • Gün boyunca uykulu ve yorgun hisseder
  • her zaman sinirlidir
  • Bir şeye odaklanmada ve bir şeyleri ezberlemede sorun yaşıyorsanız

Uzun vadede uyku eksikliği obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Uyku, uygun bir bağışıklık tepkisi için de hayati önem taşır; uyku eksikliği bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir; vücudun enfeksiyona duyarlılığını artırabilir ve hastalıkla savaşma yeteneğini engelleyebilir.

Uyku ve bağışıklık eksikliği

İnsanlar dahil tüm hayvanların uyku ve beslenme alışkanlıkları sirkadiyen ritim tarafından yönetilir. Sirkadiyen kelimesi, Latince gün anlamına gelen “circa” ve etrafında anlamına gelen “diem” kelimesinden türetilmiştir. Sirkadiyen ritim, uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eden doğal bir süreçtir. Uyku-uyanıklık döngüsü, merkezi sinir sistemi, endokrin sistem ve bağışıklık sistemi arasındaki karmaşık etkileşimler tarafından belirlenir.

Uyku sırasında vücudunuz, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için gerekli olan sitokinleri salgılar. Bir patojen tarafından saldırıya uğradığınızda veya stres altında olduğunuzda artan miktarlarda sitokinlere ihtiyaç duyulur. 

Uyku sırasında sitokin seviyesi artar ve bu nedenle uyku eksikliği vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini engeller. Bu aynı zamanda vücudun herhangi bir enfeksiyondan muzdaripken daha fazla uyuma eğiliminde olmasının bir nedenidir. Uyku kaybı bağışıklık sistemi için potansiyel bir risk oluşturuyor.

En uygun uyku miktarı nedir?

Ulusal Uyku Vakfı, aşağıdaki uyku aralıklarını önermektedir:

  • Yenidoğan (0-3 ay): 14-17 saat
  • Bebekler (4-11 ay): 12-15 saat
  • Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1-2 yaş): 11-14 saat
  • Okul öncesi (3-5 yaş): 10-13 saat
  • Okul çağındaki çocuklar (6-13 yaş): 9-11 saat
  • Gençler (14-17 yaş): 8-10 saat
  • Daha genç yetişkinler (18-25 yaş): 7-9 saat
  • Yetişkinler (26-64 yaş): 7-9 saat
  • Yaşlı yetişkinler (65 yaş ve üstü): 7-8 saat

Yukarıdaki sayılar normal koşullarda ideal uyku miktarını yansıtır; ancak, örneğin hastalıktan kurtulurken, jet lag, radikal zaman dilimi kayması vb. durumlarda insanların daha fazla uykuya ihtiyaç duyduğu belirli durumlar vardır.

İyi uyku bağışıklığı iyileştirebilir mi?

Düşük kaliteli uyku, bağışıklık tepkisini bozabilir; ancak iyi bir gece uykusu bağışıklığınızı artırabilir. Kaliteli uyku, T yardımcı hücrelerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olur. T yardımcı hücreler, vücudun savunma sisteminin bir parçası olarak istilacı bakteriler, virüsler veya herhangi bir yabancı antijen hücresiyle savaşan hücrelerdir.

Vücuda yabancı bir patojen girdiğinde, bağışıklık hücrelerimiz onları tanır ve integrin adı verilen bir protein salgılar. İntegrin , T hücrelerinin yabancı antijenlere bağlanmasına ve nihayetinde onu yok etmesine yardımcı olur.

Yayınlanan bir araştırmaya göre , T hücreleri integrinleri aktive eder ve ayrıca T hücrelerinin hedef patojene bağlanmadaki etkinliğini tehlikeye atabilecek faktörleri tanımlar.

Adrenalin, noradrenalin gibi hormonların ve prostaglandinler gibi proinflamatuar moleküllerin T hücrelerinin integrinlerle birleşmesini engellediği bulundu. Bu stres hormonlarının (adrenalin, noradrenalin) ve prostaglandinlerin düzeyi uyku sırasında azalır. Bu nedenle, iyi uyku, T hücrelerinin etkinliğini artırır ve vücudun bağışıklık tepkisini iyileştirir.

İyi uykunun faydaları iyi bilinmektedir. İyi uyku her insanın hayatında bir öncelik olmalıdır. Rahat ve karanlık, soğuk bir ortamda uyumak gibi uyku hijyenini korumak ve geceleri elektronik cihazları ortadan kaldırmak iyi bir uykunun sağlanmasına yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz yapmak ve alkol ve kafeinden kaçınmak da uyku kalitesini iyileştirmede hayati öneme sahiptir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir