Kabus ve Gece Terörü Arasındaki Fark

Kabuslar ve gece terörü (uyku terörü olarak da bilinir), parasomniler olarak adlandırılan bir grup uyku bozukluğunun parçasıdır. Parasomniler, uyku sırasında veya uyku-uyanıklık geçişleri sırasında meydana gelen istenmeyen deneyimlerin varlığına göre kategorize edilebilir.

Haber Merkezi / Bunlar uyurgezerlik (uyurgezerlik), yatak ıslatma (uykuda enürezis) veya uykuda konuşma (uykuyla konuşma) içerebilir. Benzer ve sıklıkla karıştırılsa da, ikisini birbirinden ayıran temel farklılıklar vardır.

Kabuslar nelerdir?

Kabuslar, ilerledikçe rahatsız edici hale gelen ve uykudan uyanmayla sonuçlanan tutarlı ve canlı gerçekçi rüyalardır. Kabuslar genellikle yaklaşan tehlike veya rahatsız edici temaları içerir ve uyanınca korku, utanç veya endişe gibi duyguları kışkırtır.

Kabuslar yaygındır ve yaşamları boyunca insanları etkiler, yetişkinlerin yüzde 50-85’i ara sıra kabus gördüğünü bildirir. Bununla birlikte, özellikle çocukluk çağında yaygındır ve prevalans 5-10 yaşları arasında zirveye ulaşır.

Aralıklı kabuslar görmek olağan olmakla birlikte, insanların küçük bir kısmı kronik ve tekrarlayan kabuslar yaşar, bu da yetersiz uykuya, sıkıntıya ve bozulmaya neden olur. Bu, kabus bozukluğu olarak adlandırılır ve çocukların yüzde 2-7’sini ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 4’ünü etkiler.

Kabusların nedeni konusunda fikir birliği olmamasına rağmen, birkaç faktör risklerini artırır ve şunları içerir:

  • Antidepresanlar ve Parkinson hastalığı tedavileri dahil bazı ilaç grupları;
  • Başka bir komorbid tıbbi, psikiyatrik veya uyku durumu;
  • Madde kötüye kullanımı veya kötüye kullanımı.

Gece terörü nedir?

Gece terörü, şiddetli korkunun eşlik ettiği, çığlık atma ve savurma veya dövülme gibi ajite hareketlerin epizodlarıdır. Genellikle saniyeler ile birkaç dakika arasında sürer ve hala uykudayken başlarlar.

Gece terörü yaşayan bir kişi hareket edebilir, uyurgezerlik ataklarına yol açabilir ve kısıtlanırsa saldırgan davranışlara neden olabilir. Uyandığında kişinin kafası karışabilir, yönünü şaşırabilir, tamamen uyanıkken gece terörü olayını hatırlayamaz.

Gözlemlenmesi sıkıntılı olmasına rağmen, küçük çocuklarda gece terörü nispeten yaygındır ve tahminen prevalansı %1-6 arasındadır ve büyük çoğunluğu ergenlik döneminde atakları bırakacaktır. Ailesinde gece terörü öyküsü olan çocuklar, bozukluğun genetik bir bileşeni olduğunu düşündüren daha yüksek risk altındadır ve obstrüktif uyku apnesi gibi parçalanmış uykuya neden olan önceden var olan tıbbi durumlar da tanımlanmış bir risk faktörüdür.

Kabuslar ve gece terörü nasıl farklıdır?

Hem kabuslar hem de gece terörü korkutucu ve uyku bozukluklarına neden olabilse de, bunlar eşanlamlı durumlar değildir. İkisi arasındaki temel fark, uyku döngüsü sırasında ortaya çıktıklarında yatmaktadır.

Uyku durumları, hızlı göz hareketi uykusu (REM) veya REM olmayan (NREM) durumlar olarak sınıflandırılır. NREM uykusunun dört aşaması vardır; uyanıklıktan uykuya geçiş (1. Aşama), hafif uyku (2. aşama) ve derin uyku (3. ve 4. aşama). NREM uykusu sırasında, solunum ve kan akışı azalırken, kas tonusu uyanıklık sırasındakine benzer.

Beşinci aşama olan REM uykusu, gözlerin rastgele ve hızlı hareketi, rüyaları bildirme eğilimi ve REM atonisi (kolların ve bacakların geçici felç durumu) ile karakterize edilir. REM uykusu, ilk uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra gerçekleşir. Sağlıklı bir uyku döngüsü, gece boyunca bu durumlar arasında geçiş yapacaktır.

Parasomniler ayrıca NREM ve REM parasomnileri olarak sınıflandırılır. REM (rüya) uykusu sırasında kabuslar meydana gelirken, NREM (genellikle 3. evre) uykusu sırasında gece terörü meydana gelir. Sonuç olarak, birkaç yönden farklılık gösterirler:

  • Karışıklık: Bir gece teröründen sonra uyandığında insanlar genellikle şaşkın ve şaşkındır. Bir kabustan sonra insanlar kendilerini uyanmaya yöneltirler.
  • Amnezi: Rüya durumlarında kabuslar görülür ve uyanma uyandırır. Bu nedenle, genellikle hatırlanırlar. Uyandıktan sonra gece terörü olayları hatırlanmaz.
  • Korku derecesi: Bir gece terörü sırasında, hasta korkmuş görünecektir. Kabuslar, üzücü olmasına rağmen daha az yoğun korkuya neden olur.
  • Hareket: REM uykusuna REM atonisi eşlik eder; kabus sırasında uzuvlar felç olur. Gece terörü sırasında hareket kısıtlı değildir ve sıklıkla uyurgezerlik ile birlikte görülür.
  • Zamanlama: Kabuslar genellikle gecenin ilerleyen saatlerinde beyin uyku döngüsünün REM aşamasına ulaştığında ortaya çıkar. Buna karşılık gece terörü, uykunun ilk üç saatinde ortaya çıkma eğilimindedir.

Gece terörüne karşı kabusları yönetmek

Çoğu durumda, çocuklar hem tekrarlayan kabuslardan (kabus bozukluğu) hem de gece terörlerinden kurtulurlar. Sık görülen kabuslar, çocukların yatma zamanını endişe ve korku ile ilişkilendirmesine neden olabilir. Tahmin edilebilir ve sakinleştirici bir yatma rutini oluşturmak ve uyanır uyanmaz çocukları yatıştırmak yardımcı olabilecek stratejilerdir.

Yetişkinlikte kabus bozukluğu ortaya çıktığında, genellikle travmatik bir deneyimi takip eder. Tekrarlayan kabuslar, travma sonrası stres bozukluğunun tanısal bir özelliğidir. Bu durumlarda uygun travma temelli konuşma terapileri veya Prazosin gibi ilaçlar faydalı olabilir.

Gece terörü, eşlik eden bir zihinsel sağlık sorunu veya uyku bölünmesine yol açan solunum sorunları gibi altta yatan bir bozukluğa değinilerek tedavi edilebilir. İnsanlar gece terörü sırasında hareketli olabileceğinden, yaralanmaları önlemek için çevredeki ortamın güvenli olduğundan emin olmak önemlidir.

Yönünü şaşırmış veya saldırgan olabileceğinden gece terörü sırasında birini uyandırmaya çalışmak yararlı değildir. Bunun yerine, bölüm bitene kadar onlara fiziksel olmayan sessiz bir güvence sunulmalıdır.

Bir uyku günlüğü tutmak, bunların ortaya çıkış biçimlerini vurgulayabilir: Eğer uykuya daldıktan sonra benzer bir zamanda ataklar meydana gelirse, kişi bir ataktan önce nazikçe uyandırılabilir ve ardından tekrar uykuya yatırılabilir. İlaç nadiren kullanılır, ancak küçük bir araştırma grubu, benzodiazepinlerin ve seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin yetişkinlerde faydalı olabileceğini göstermiştir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir