Tonometri nedir, nasıl yapılır? Detaylar

Tonometri, Göz İçi Basıncı (GİB) olarak adlandırılan, gözün içindeki basıncı ölçen tanısal bir testtir. Bu testle, gözün glokom riski altında olup olmadığını belirlenmesine yardımcı olur. Glokom, gözde sıvı basıncının arttığı ciddi bir göz hastalığıdır. Bu artan basınç, optik sinire zarar verebilir. Glokom 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülme olasılığı yüksektir ve bu yaş grubundaki körlüğün önde gelen nedenidir.

Çoğu glokom vakasında, normalde gözü yıkayan ve besleyen sıvı çok yavaş akarak basınç artışına neden olur. Tedavi edilmezse, bu basınç eninde sonunda optik sinire zarar vererek görme kaybına neden olabilir. Gözdeki bu değişiklikler genellikle ağrısız olduğundan, fark etmeden yıllarca ilerleyebilirler.

Glokom, tedavi edilmezse nihai körlüğe neden olabileceğinden, göz değişikliklerini erken tespit etmek için bir tonometri testi kritiktir. Test sonuçları anormal çıkarsa, göz doktoru tedavi sürecine başlayacak ve bu da hastalığın ilerlemesini geciktirecektir.

Tonometri nedir?

Tonometri, göz tansiyonundaki değişiklikleri tespit edebilen bir göz testidir. En yaygın tonometri testi türü “Goldmann Aplanasyon Tonometri Testi” olarak adlandırılır. Bu test, GİB ölçümü için uluslararası altın standart olarak kabul edilir. Tono-Pen’in yanı sıra “pnömotonometri” adı verilen alternatif bir tonometri türü de dahil olmak üzere, göz tansiyonu test etmenin başka yöntemleri de vardır.

Pnömotonometri, hava pistonuna benzeyen bir alet kullanılarak göze hava basıncı uygulamayı içerir. Cihaz, gözdeki basıncı ölçerek korneaya kısa bir hava üfler. Anormal sonuçlar gösteriyorsa, doktor genellikle tanıyı doğrulamak için başka testler yapar. Bu test genellikle Goldmann Aplanasyon Tonometri testinden daha az doğru kabul edilir.

Tono-Pen, büyük bir kalem gibi şekillendirilmiş, elde tutulan bir cihazdır. Dijital bir göz tansiyonu okuması sağlar. Doktor göze dokunmak ve basıncı ölçmek için kullanabilir. Çoğu durumda yararlı olsa da, Tono-Pen normal kornealı kişilerde Goldmann Tonometreden daha az doğru kabul edilir.

Tonometri testine kimler ihtiyaç duyar?

Göz doktoru, glokom riskinden şüphelenirse Goldman Aplanasyon Tonometri testi isteyebilir. Hava üfleme testi veya diğer göz testleri olası bir sorunu gösteriyorsa, glokomu doğrulamak veya dışlamak için sizden tonometri testi  isteyebilir.

Aşağıdaki durumlarda daha yüksek risk altında olunduğuna işarettir;

  • 60 yaşın üzerinde
  • Ailesinde glokom öyküsü olanlar
  • Diyabet
  • Hipotiroidizm
  • Başka kronik göz rahatsızlıkları veya yaralanmaları olanlar
  • Miyop
  • Uzun süre kortikosteroid ilaçları kullananlar

Aşağıdaki durumlarda da test yapılabilir;

  • Kademeli periferik görme kaybı
  • Şiddetli göz ağrısı
  • Bulanık görme
  • Işıklı haleler
  • Gözünün kızarması

Tüm bu semptomlar glokom belirtileri olabilir…

Tonometri testi sırasında ne olur?

Tonometri testinden önce, göz doktoru gözü uyuşturan göz damlaları koyacaktır. Göz uyuştuğunda, doktorturuncu boya içeren küçük, ince bir kağıt şeridini gözün yüzeyine dokundurarak lekeleyebilir. Bu, testin doğruluğunu artırmaya yardımcı olur.

Doktor daha sonra “yarık lamba” adı verilen bir makine ile tonometre probunun sadece ucu korneaya dokunana kadar gözlere doğru hareket edecektir. Korneayı biraz düzleştiren cihaz gözdeki basıncı algılayabilir. Göz doktoru uygun bir okuma elde edene kadar devam edecektir.

Gözler uyuştuğundan işlem sırasında ağrı hissedilmez. Tonometri son derece güvenlidir. Bununla birlikte, tonometre göze dokunduğunda korneanın çizilme riski çok düşüktür. Ancak bu gerçekleşse bile normalde birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.

Test sonuçları ne anlama geliyor?

Normal bir test sonucu, gözdeki basıncın normal aralıkta olduğu ve glokom veya diğer basınçla ilgili göz problemleri olmadığı anlamına gelir. Glokom Araştırma Vakfı’na göre normal basınç aralığı 12 ila 22 mm Hg’dir. “MmHg” ölçümü, göz basıncını kaydetmek için kullanılan birimler olan “milimetre cıva” anlamına gelir.

Testi 20 mm Hg’yi aşan bir basınç okumasıyla geri gelirse, glokom veya pre-glokom olabilir. Bu her zaman böyle değildir. Test sonucu ayrıca bir göz yaralanması geçirildiyse veya gözü önünde kan damarı problemleri, iltihaplanma veya diğer sorunlardan kaynaklanan kanama varsa yüksek basınç gösterebilir. Doktor, glokom veya pre-glokom teşhisi koyarsa tedavi seçeneklerini tartışacaktır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir