Okülomotor sinir nedir? Detaylar

Göz küresi ve göz kapağı hareketinden sorumlu olan külomotor sinir, sırayla koku alma ve görme sinirlerini takip eder. Okülomotor sinir, okülomotor sinir felci olarak bilinen bir durumda felç olabilir.

Bu durum, multipl skleroz veya diğer demiyelinizan hastalıklar, doğrudan travma, yer kaplayan lezyonlar (beyin kanseri gibi), mikrovasküler hastalık (diyabet gibi) veya spontan subaraknoid kanamadan (kaplayan iki zar arasındaki boşluğa kanama) kaynaklanabilir. Berry anevrizması bir tür subaraknoid kanamadır. Okülomotor sinir, her biri farklı bir işleve sahip iki ayrı bileşeni içerir.

Somatik motor komponenti, malzemeleri dört göz dışı göz kaslarının ve motor (hareket) elyafıyla üst göz kapağı en levator palpebra superior. Gözle görsel takip ve sabitleme sağlayan kasları kontrol eder. Görsel izleme, bir nesneyi görüş alanı boyunca hareket ederken takip etme yeteneğidir. Sabitleme, sabit bir nesneye odaklanma yeteneğidir.

Visseral motorlu bileşen kontrolleri parasempatik innervasyon siliyer kas ve yılanı papilla (istemsiz eylemlerle ilgili sinirler), konaklama yardım ve pupil ışık refleksi. Yerleştirme, gözün nesnenin göze olan uzaklığı değiştikçe bir nesneyi odakta tutma yeteneğidir. Pupiller ışık refleksleri, göze giren ışığın miktarını düzenleyen, ışığın görmek için yeterli olmasını ancak çok parlak olmamasını sağlayan, göz bebeğinin genişlemesindeki (boyutundaki) otomatik değişikliklerdir.

Okülomotor sinir, göz ve göz kapağı hareketlerinin çoğundan sorumludur, ancak troklear sinir ve abdusens siniri de göz hareketlerine katkıda bulunur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir