Oftalmopleji nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Oftalmopleji, göz hareketini kontrol eden bir veya daha fazla kasın felç olması veya zayıflaması durumudur. Bu duruma nörolojik bozukluklardan herhangi biri neden olabilir. Miyopatik olabilir, yani göz hareketini kontrol eden kaslar doğrudan etkilenmesi veya nörojenik olabilir, yani göz kaslarını kontrol eden sinir yollarının etkilenmesi.

İki tür oftalmopleji vardır: kronik progresif dış oftalmopleji ve dahili oftalmopleji.

  • Kronik ilerleyici dış oftalmopleji; Kronik ilerleyen dış oftalmopleji genel olarak 18 ila 40 yaş arasındaki yetişkinlerde görülür. Tipik olarak göz kapaklarının sarkması ve gözleri koordine eden kasları kontrol etmede güçlükle başlar.
  • İnternükleer oftalmpleji; İnternulcear oftalmopleji, yanal göz hareketini koordine eden sinir liflerindeki sinir hasarından kaynaklanır. Bu çift görmeye yol açar. Bu durum diğer bazı bozukluklarla ilişkilidir.

Oftalmoplejinin semptomları nelerdir?

Oftalmoplejiden etkilenen kişilerde çift veya bulanık görme olabilir. Ayrıca gözleri senkronize bir şekilde konumlandırma yetersizliği yaşayabilirler. Bazıları ayrıca her iki gözü de her yöne hareket ettirmekte zorlanabilir ve birçoğunun göz kapaklarında sarkma olur. Oftalmopleji sistemik bir bozuklukla ilişkiliyse, diğer semptomlar arasında yutma güçlüğü ve genel kas güçsüzlüğü de sayılabilir.

Oftalmoplejiye ne sebep olur?

Bu durum doğuştan (doğumda mevcut) olabilir veya daha sonra yaşamda gelişebilir. Genellikle beyinden göze gönderilen mesajların aksamasından kaynaklanır. İnternükleer oftalmoplejiye genellikle multipl skleroz, travma veya enfarktüs neden olur.

Dış oftalmoplejiye genellikle kas bozuklukları veya Graves hastalığı veya Kearns-Sayre sendromu gibi mitokondriyal hastalıklar neden olur.

Diğer yaygın nedenler ise şunlardır;

  • Migren
  • Tiroid hastalığı
  • İnme
  • Beyin hasarı
  • Beyin tümörü
  • Enfeksiyon

Oftalmopleji risk faktörleri;

Oftalmopleji, diyabetli kişilerde biraz daha olasıdır. 45 yaşın üzerinde ve 10 yıldan uzun süre tip 2 diyabet hastası olan diyabetli erkekler. Multipl skleroz veya Graves hastalığı gibi kas kontrolünü etkileyen durumu olan insanlar, diğerlerinden daha fazla risk altındadır. Dengeli bir yaşam tarzı sürdürerek sağlıklı bir damar sistemini korumak, felç ve buna bağlı görme sorunları riskinizi azaltacaktır.

Oftalmopleji nasıl teşhis edilir?

Oftalmopleji, göz hareketlerini kontrol etmek için fizik muayene ile teşhis edilebilir. Ardından, gözü daha yakından incelemek için bir MRI veya BT taraması kullanılabilir. Tiroid hastalığı gibi başka bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kan testleri gerekli olabilir. Bu testler için bir göz uzmanına veya nöroloğa sevk edilebilirsiniz.

Oftalmopleji nasıl tedavi edilir?

Oftalmopleji tedavisi, türe, semptomlara ve altta yatan nedene bağlı olacaktır. Bu durumla doğan çocuklar genellikle telafi etmeyi öğrenirler ve görme problemlerinin farkında olmayabilirler. Yetişkinlere özel gözlük takılabilir veya çift görmeyi hafifletmek ve normal görmeye yardımcı olmak için bir göz bandı takılabilir. Bazı durumlarda, migren tedavisi, oftalmoplejili insanlar için daha iyi sonuçlara yol açabilir.

Oftalmoplejinin komplikasyonları;

Size oftalmopleji teşhisi konduysa, muhtemelen kas güçsüzlüğünde herhangi bir değişiklik veya bir genetik sendromun gelişmesi açısından gözlem altındasınızdır. Sahip olduğunuz kas kontrolünün derecesinin zamanla azalması mümkündür. Bulanık görme, çift görme, görüşünüzde “uçuşan cisimler”, ani artan baş ağrısı veya baş dönmesi yaşarsanız, doktorunuzla iletişime geçin.

Oftalmoplejinin önlenmesi;

Oftalmopleji, çoğunlukla başka bir sendrom veya hastalığın semptomudur. Ancak göz doktoruna düzenli ziyaretler erken teşhise yardımcı olabilir. Göz sorununuz olmasa dahi iki yılda bir bir göz doktoruna gitmelisiniz.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir