Tereyağı Sağlık İçin İyi Mi?

Tereyağı, büyük miktarda yenilebilir yağ içeren bir süt ürünüdür. Tereyağının süte standart oranı 1:20’dir. Bu işlemde elde edilen tereyağı miktarı sütün kalitesine ve yağ içeriğine göre değişir. Günümüzde yağsız süt çeşitli ürünlerde kullanılmakta ve önemi oldukça artmıştır.

Haber Merkezi / Tereyağı %1-2 süt, %16-17 su, %80-82 süt yağı ve belki de yaklaşık %1-2 tuzdan oluşur ve bu tuz doğrudan içine eklenir. Ayrıca kalsiyum, fosfor, A, D ve E vitaminleri ve proteinler içerir. Laktonlar, diasetil, metil ketonlar, dimetil sülfür ve yağ asitleri tereyağına lezzet katan faktörlerdir. Tuzsuz tereyağına tatlı tereyağı da denir.

Güçlü bir antioksidan olarak tereyağı

Doğal tereyağındaki karoten varlığı, insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Karoten vücudun çeşitli bölgelerine fayda sağlar. Vücudu çeşitli enfeksiyonlardan koruyarak hücre yeniden büyümesini ve onarımını destekler.

Ek olarak, A vitamini yağda çözünür ve kolayca emilen ve cilde, gözlere, ağıza, boğaza, idrar ve sindirim yollarına fayda sağlayan tereyağında çok miktarda bulunur. Lenfosit üretimini teşvik ederek bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra hücre yeniden büyümesini ve yenilenmesini iyileştirebilir.

Tereyağının sağlığa faydaları

Tereyağının düzenli olarak makul miktarlarda tüketilmesi, sağlıklı yaşam için gerekli olan birkaç gerekli mineral ve vitaminleri sağladığından sağlığa faydalıdır. Örneğin, beyin ve sinir sisteminin, iskeletin ve birçok fizyolojik sürecin düzgün gelişimi için gerekli olan A ve D vitaminlerini içerir. Ayrıca, tereyağı vücudun diğer birçok bölümünün düzgün çalışmasına yardımcı olur.

  • Görme: Beta-karoten çoğunlukla tereyağında bulunur. Sağlıklı görme için gerekli olan ve gözü koruyan bir besindir. Beta-karoten ayrıca anjina pektoris riskini azaltır. Makula dejenerasyonu riski de azalır.
  • Kemik: Kalsiyum ve bakır, çinko, selenyum ve manganez gibi diğer mineraller tereyağında bulunur. Kemik gücünü oluşturmada ve korumada çok önemli unsurlardır ve ayrıca kemik onarımına ve büyümesine yardımcı olurlar. Bu minerallerin yetersiz alımı nedeniyle kemikte erken yaşlanma, artrit ve osteoporoz oluşabilir.
  • Tiroid bezi: Tiroid bezi önemli bir endokrin bezidir ve A vitamini metabolizmasında çok önemli bir bağlantıdır. Tiroid bozukluğu olan kişilerde A vitamini seviyesi düşüktür. Tereyağı yeterli A vitamini sağlar ve yeterli miktarda tereyağı tüketimi tiroid problemlerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Kalp: Doğal olarak işlenmiş tereyağı, ölçülü olarak düzenli olarak alındığında kalp için sağlıklı bir besindir. Tereyağı yağları, iyi kolesterol olarak kabul edilen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü oluşturur. Tereyağındaki omega-3 yağ asitleri ayrıca omega-6 yağ asitlerinin seviyesini düşürür ve böylece kalp hastalıkları riskini azaltır.

Obezitede Rolü

Konjuge linoleik asit (CLA), otla beslenen ineklerden elde edilen tereyağında zengin bir şekilde bulunan bir yağ asididir. CLA, bir birey için bir sağlık takviyesi olarak kabul edilmiştir. Toplam vücut yağ içeriğini azaltabilir ve bu nedenle obezite riskini azaltabilir. CLA’nın insanlarda vücut yağ kütlesini azaltmadaki etkisi üzerine bir araştırma, art arda 12 hafta boyunca günde 3.4 gram CLA alımının, obez insanlarda vücudun yağ içeriğini önemli ölçüde azaltabildiği sonucuna varmıştır.

Tereyağı alımının insan obezitesine neden olmada bir risk faktörü olduğunu gösteren birkaç çelişkili çalışma vardır. Bu tür araştırmalar, sadece aşırı miktarda tereyağı ve diğer yağdan zengin süt ürünleri alımına bağlı olarak vücuttaki yağ birikiminin kilo alımını ve dolayısıyla obeziteyi desteklediğini göstermektedir.

Tereyağının olumsuz etkileri

Tereyağının sağlığa birçok faydası olmasına rağmen, esas olarak aşırı tüketildiğinde birçok istenmeyen soruna neden olabilen yağlardan oluşur. Bunlara obezite, hipertansiyon, kalp hastalığı ve kanser dahildir. Ayrıca, tereyağı tüketilen çoğu durumda beyaz un kullanımının, obeziteye ve bağlantılı komplikasyonlara neden olan birincil suçlu olması da mümkündür. Çoğu durumda olduğu gibi, ılımlı bir tereyağı alımı, yüksek düzeyde kötü kolesterol de dahil olmak üzere, kendisine atfedilen sağlık risklerinin çoğunu ortadan kaldıracaktır.

Bu, özellikle zaten kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan kişilerde böyledir. Tereyağı alımını dikkatli bir şekilde kısıtlamaları veya hatta bir süre için tamamen kaçınmaları gerekebilir. Sürekli yüksek miktarlarda tereyağı alımı da tip 2 diyabetle sonuçlanabilir. Kandaki yüksek yağ seviyesi, β hücrelerinde insülin üretimini etkileyerek diyabet oluşumuna neden olur. Bununla birlikte, genel olarak, düzenli olarak alınan sınırlı miktarda tereyağının sağlık için oldukça faydalı olduğuna dair hiçbir soru yoktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir