Erkeklerde Ve Kadınlarda Diyabet

Diyabet (şeker hastalığı), özellikle tip 2, kadınlardan çok erkeklerde daha sık görülür. Bununla birlikte, dişiler genellikle daha ciddi komplikasyonlara ve daha yüksek ölüm riskine sahiptir.

Haber Merkezi / Çocuklarda daha sık görülen tip 1 ve yetişkinlerde daha sık görülen tip 2 olmak üzere iki tip diyabet vardır. Tip 1 diyabet, pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine verilen otoimmün yanıttan kaynaklanır ve genler ve çevresel faktörlerle ilişkilidir.

Tip 2 diyabet, kilo alımı, hareketsiz yaşam tarzları ve kötü beslenme ile ilişkili artan insülin direncinden kaynaklanır. Tip 2 diyabet erkeklerde daha sık görülür, özellikle 35-54 yaşlarında, erkeklerin diyabet geliştirme olasılığının iki kat daha fazla olduğu ve çok daha düşük bir ortalama BMI’de başladığı görülür.

Testosteron ve diyabet

Androjen hormonu ‘testosteron’ erkek ergenlik döneminde hayati öneme sahiptir. Kasların ve saçların büyümesini, ses değişikliklerini ve genital gelişimi uyarır. Bu hormon aynı zamanda bir erkeğin yaşamı boyunca sperm üretimine ve libidoyu sürdürmeye yardımcı olması açısından da önemlidir.

Kadınlar ayrıca, özellikle menopozdan sonra hormon dengesinin korunmasına yardımcı olan son derece düşük hacimlerde testosteron üretirler.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu hormon ile erkeklerde tip 2 diyabet gelişimi arasında bağlantı olduğunu ve düşük testosteron düzeylerinin daha büyük bir riske yol açtığını göstermiştir. Tersine, yüksek kan testosteron düzeyleri olan kadınların daha büyük risk altında olduğu tespit edilmiştir.

Testosteron, yağların depolanmasında rol oynar. İki farklı yağ birikimi türü vardır, deri altı yağ birikimi ve visseral yağ birikimi, konumlarına göre farklılık gösterir, birincisi cildin yüzeyinde ve ikincisi organların çevresinde bulunur.

Tip 2 diyabet, artan viseral yağ birikimi riski ile doğrudan bir korelasyona sahiptir. Araştırmalar ayrıca erkeklerde düşük testosteron düzeylerinin viseral yağ birikimini artırarak tip 2 diyabetin artmasına neden olduğunu göstermiştir.

Bu özellikle endişe vericidir çünkü tüm erkeklerin 6’da 1’inde düşük testosteron bulunur, bu da zayıf kas oluşumuna, artan yağ depolamasına ve diyabet riskinde çarpıcı bir artışa yol açar.

Erkeklerde ve kadınlarda diyabet komplikasyonları

Çoğu diyabetik semptom erkek ve kadınlarda aynıdır. Bu genel semptomlar arasında sürekli susama, sürekli idrara çıkma, yorgunluk, baş dönmesi ve kilo kaybı bulunur.

Ancak özellikle erkeklerde görülen semptomlar kas kütlesi kaybı ve genital pamukçuktur. Ek olarak, kadınlar sıklıkla genital maya enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve polikistik over sendromu gibi semptomlar yaşarlar.

Doğru yönetilmezse, diyabet birçok ciddi sağlık komplikasyonuna yol açabilir. Bunlar ampütasyon, nöropati, retinopati, kardiyovasküler hastalık ve böbrek hastalığını içerir. Diyabetli erkeklerin %45’i ayrıca sinir, kas ve kan damarı hasarı nedeniyle erektil disfonksiyon geliştirir. Bununla birlikte, kadınların kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve depresyon olasılığı çok daha yüksektir. Genel olarak, bu, kadınlar için erkeklere kıyasla çok daha yaşamı tehdit edici hale getirir.

Diyabetli kadınların ek bir sorunu menopozdur. Şeker hastalığının hormonlardaki bu değişiklikle birleşmesi kan şekerinde daha fazla artışa, kilo alımına ve uyku sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, önceki sağlık sorunlarını daha da kötüleştiren ciddi komplikasyonların daha da gelişmesine yol açabilir.

Genel olarak, erkeklerde erektil disfonksiyon ve kas kütlesi kaybı gibi ek komplikasyonlarla birlikte daha düşük bir VKİ’de diyabet gelişebilir. Bunun olası bir nedeni, erkeklerde daha sonraki yaşamda testosteron kaybıdır.

Bununla birlikte, diyabetli kadınlar, olası kalp hastalığı gibi daha ciddi sonuçlarla karşı karşıyadır. Bu nedenle, diyabet her cinsiyeti farklı şekilde etkiler ve yaşamı değiştiren ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir