Palilali nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Etimolojik olarak ‘Palilalia’ kelimesi Yunancadan gelir ve iki kısma ayrılır: ‘tekrar’ anlamına gelen páli ve ‘konuşuyor’ anlamına gelen lalóHecelerin, kelimelerin veya cümlelerin kendiliğinden ve istemsiz tekrarı olan palilalia, kekemeliğe benzer bir dil bozukluğudur. 

Bu bozukluk, bilinçsiz tekrarlar ve bunları gerçekleştirme isteksizliği nedeniyle bir tik olarak kabul edilir. Palilalia, tourette sendromu, otizm veya bazı demanslar gibi patolojilerle ilişkilendirilebilir. Genelde gelişim çağında görülen bir bozukluktur.

Nedenleri;

Palilali’nin tetiklenmesinin nedenlerinden biri, taklit davranışın çocuklarda yaygın ve uyarlanabilir bir tepki olmasıdır, çünkü bunu genel olarak belirli verileri veya bilgileri öğrenmek ve içselleştirmek için kullanırlar. Bununla birlikte, söz konusu çocuklar başka daha işlevsel davranışlar geliştirdiklerinden, bu davranışın zamanla ortadan kalkması yaygındır.

Stres, anksiyete, can sıkıntısı, hayal kırıklığı, gelişimsel bozukluklar, perinatal bozukluklar, vb. faktörler palilali tetiklemektedir. Öte yandan, aşırı dopamin gibi palilali ile ilişkili olabilecek fizyolojik faktörlerin de olduğu öne sürülmüştür.

Belirtileri;

Palilalia, genellikle gelişmekte olan yaştaki çocuklarda görülen bir dil bozukluğu olarak kabul edilir.

Çocuklar tekrarlayan bir şekilde heceler, kelimeler veya tümceler söylerler, ancak aynı zamanda, konuşulan durumun bağlamına uymayan anlaşılmaz sesler, eksik kelimeler veya rastgele kelimeler de söyleyebilirler.

Palilalia, ekolalya ile kolayca karıştırılabilen bir hastalıktır. Ekolalyada hece, kelime veya kelime tekrarı var olduğu dilin başka bir bozukluğudur.

Tedavisi;

Tedavi, rahatsızlığın hastanın günlük yaşamına etkisi derecesine bağlı olarak değişir. Çocukluk davranışlarında  uzmanlaşmış psikologlar tarafından gerçekleştirilen davranış terapileri… Bu terapilere konuşma terapistlerinin yardımı eşlik edebilir.

Daha ciddi vakalarda, nöroleptik ilaçlar, bir uzman tarafından tavsiye edilebilir. Her durumda, çocuk için stresli durumlardan kaçınmak için çocukların ebeveynleri veya velileri her zaman tetikte olmalıdır. Ek olarak, sürekli tekrar etmenin kritik anlarında onları sakinleştiren gevşeme tekniklerini öğrenmek ebeveynler için iyi bir öneridir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir