Puva nedir, nasıl uygulanır? Detaylar

PUVA, sedef hastalığı ve diğer bazı ciddi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan psoralen (P) ve uzun dalgalı ultraviyole radyasyonun (UVA) bir kombinasyonudur. Psoralen, cilt hastalığını ultraviyole ışığa daha duyarlı hale getiren ağızdan alınan bir ilaçtır. Bu, derinlemesine nüfuz eden UVA ışık bandının cilt üzerinde çalışmasını sağlar. 12-15 hafta boyunca haftada 2-3 kez ışık tedavisi verilir. Asla üst üste iki gün verilmez.

Bu yöntemin, başta sedef hastalığı, vitiligo, egzama, kronik kaşıntı ve mikoz fungoides (bir tür cilt kanseri) olmak üzere birçok cilt hastalığının tedavisinde yararlı olduğu gösterilmiştir. Bu tedavi ile hastalık tamamen ortadan kaldırılamayabilir ancak mevcut hastalık semptomları düzelecek, yeni lezyonlar azalacak ve önemli bir iyileşme sağlanacak ve kontrol altına alınacaktır.

Toplam tedavi süresi hastadan hastaya değişebileceğinden, doktorunuz hastalığınızın tedavisi için gereken ortalama süre hakkında tavsiyede bulunacaktır. Tedavi programı, hastalığın yaygınlığına, sosyal statüye ve birimdeki hasta yoğunluğuna bağlı olarak haftada 2, 3 veya 4 seans aralıklarla uygulanır.

Tedaviye başlamadan önce doktor alınan ilaçları soracaktır. İlaçlar eksiksiz anlatılmalıdır. Tedavi sırasında, alan ilaçlarda herhangi bir değişiklik olursa doktora haber vermelidir. Bunun nedeni, bazı ilaçların cildin ışığa duyarlılığını artırması ve kolay kızarıklığa neden olmasıdır.

Yan etkileri;

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Cilt yanması ve kabarma
  • Bulantı
  • Deride kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Batma hissi
  • bronzlaşma veya ciltte koyulaşma

Haplardan kaynaklanan bulantı, tedaviyi bırakmanın en yaygın nedenidir. Yan etkilerin çoğu geçicidir. PUVA tedavisi gören kişilerde, kolayca tedavi edilebilen yaygın bir cilt kanseri türü olan skuamöz hücreli cilt kanseri riski artar .

PUVA, cildin daha yaşlı görünmesine (foto yaşlanma) neden olur ve ayrıca ciltte beyaz ve kahverengi lekelerin oluşmasına da neden olabilir. Güneş yanığından farklı olarak, cilt bir tedaviden sonra kızarırsa, tedaviden bir ila iki gün sonra ortaya çıkar.

PUVA, tedavi alırken gözler korunmazsa katarakt oluşmasına neden olabilir. Kabin içerisindeyken koruyucu gözlükler ve PUVA tedavisinden sonra yirmi dört saat UVA emici, etrafı sarılan güneş gözlüğü takılmalıdır. Bu gözlükler, odaya cam bir pencereden güneş ışığı giriyorsa, dışarıda ve içeride takılmalıdır. PUVA tedavisinden sonraki 24 saat boyunca ciltte güneş ışığından tamamen kaçınılmalıdır.

PUVA tedavisinde her seansın uzunluğu bir önceki seansa göre küçük bir miktar artar. Hastalar ışık kutusundayken kasık koruması (iç çamaşırı, havlu veya “erkek kese”) giymelidir. Bazı hastalar yüz derisinin daha yaşlı görünmesini önlemek için başlarının üzerine bir torba geçirirler.

PUVA tedavisinin tehlikeleri vardır. Oldukça kötü huylu ve bazen ölümcül bir cilt kanseri türü olan melanom riskini artırır. Uzun süreli PUVA tedavisi gören hastalar bu nedenle yaşamları boyunca dikkatle izlenmelidir. Bu hastalar ayrıca, anormal pigmentli alanlar, renk veya boyut değiştiren, kaşıntılı veya ağrılı cilt dahil olmak üzere özel cilt anormalliğini sağlık uzmanlarına bildirmelidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir