Östrojen hakkında bilmeniz gereken her şey!

Vücudunuzun hormonları bir tahterevalli gibidir. Mükemmel dengelendiklerinde, vücudunuz olması gerektiği gibi çalışır. Ancak dengesiz olduklarında problem yaşamaya başlayabilirsiniz. Östrojen, “dişi” hormon olarak bilinir. Testosteron, “erkek” hormonu olarak bilinir. Her hormon belirli bir cinsiyetle tanımlansa da, her ikisi de kadınlarda ve erkeklerde bulunur. Ortalama olarak, kadınlar daha yüksek östrojen seviyelerine ve erkekler daha fazla testosterona sahiptir.

Kadınlarda östrojen , cinsel gelişimi başlatmaya yardımcı olur. Progesteron olarak bilinen başka bir kadın cinsiyet hormonunun yanı sıra, bir kadının adet döngüsünü de düzenler ve tüm üreme sistemini etkiler. Menapoz öncesi kadınlarda, östrojen ve progesteron seviyeleri başka adet döngüsünün bir basamaktan diğerine değişebilmesi.

Erkeklerde östrojen, cinsel işlevde de önemli bir rol oynar.

Yüksek östrojen nedenleri;

Yüksek östrojen doğal olarak gelişebilir, ancak çok fazla östrojen bazı ilaçların alınmasından kaynaklanabilir. Örneğin, menopoz semptomları için popüler bir tedavi olan östrojen replasman tedavisi, östrojenin sorunlu seviyelere ulaşmasına neden olabilir.

Vücudunuz ayrıca hormonal dengenizi bozabilecek düşük testosteron veya düşük progesteron seviyeleri geliştirebilir. Progesteron seviyenize göre anormal derecede yüksek östrojen seviyeleriniz varsa, buna östrojen hakimiyeti denir.

Kadınlarda yüksek östrojen belirtileri;

Vücudunuzun östrojen ve testosteron seviyeleri dengelenmediğinde, bazı semptomlar geliştirmeye başlayabilirsiniz. Kadınlarda olası semptomlar şunlardır:

  • Şişkinlik
  • Göğüslerinizde şişme ve hassasiyet
  • Göğüslerinizdeki fibrokistik topakla
  • Aazalmış cinsel dürtü
  • Düzensiz adet dönemleri

Premenstrüel sendromun (PMS) artan semptomları

  • Ruh hali
  • Baş ağrısı
  • Kaygı ve panik atak
  • Kilo almak
  • Saç kaybı
  • Soğuk eller veya ayaklar
  • Uyku problemi
  • Uyku hali veya yorgunlu
  • Hhafıza problemleri

Erkeklerde yüksek östrojen belirtileri;

Kadınlık hormonu olarak adlandırılmasına rağmen, bir erkeğin vücudu da östrojen üretir. Sağlıklı bir östrojen ve testosteron dengesi, cinsel büyüme ve gelişme için önemlidir. Bu hormonlar dengesizleştiğinde cinsel gelişiminiz ve işleviniz etkilenebilir.

Erkeklerde yüksek östrojen belirtileri şunlardır:

  • Kısırlık; Östrojen, sağlıklı sperm oluşturmaktan kısmen sorumludur. Östrojen seviyeleri yüksek olduğunda, sperm seviyeleri düşebilir ve doğurganlık sorunlarına yol açabilir
  • Jinekomasti; Östrojen meme dokusunun büyümesini uyarabilir. Çok fazla östrojeni olan erkekler, daha büyük göğüslere neden olan bir durum olan jinekomasti geliştirebilir
  • Erektil disfonksiyon (ED); Yüksek östrojen seviyelerine sahip erkekler, ereksiyon elde etmekte veya sürdürmekte zorluk çekebilir

Yüksek östrojen teşhisi;

Doktorunuz yüksek östrojeniniz olabileceğinden şüphelenirse, muhtemelen hormon seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi isteyecektir. Eğitimli bir profesyonel, laboratuvarda test edilmek üzere kanınızın bir örneğini toplayacaktır. Sonuçlar östrojen seviyenizin çok düşük veya çok yüksek olup olmadığını gösterecektir. Kan östrojen seviyeleri, mililitre başına piktogramlarla (pg / mL) ölçülür.

Üç tür östrojen vardır: estradiol , estriol ve estron. Estradiol, birincil kadın cinsiyet hormonudur. Estriol ve estron, küçük kadın seks hormonlarıdır. Estriol hamile olmayan kadınlarda neredeyse tespit edilemez.

Yüksek östrojen tedavisi;

Yüksek östrojen veya östrojen hakimiyetini yönetmek için, doktorunuz ilaç yazabilir, ameliyat önerebilir veya diyetinizi ayarlamanız için sizi teşvik edebilir.

İlaç tedavisi; Hormon tedavisi görürken yüksek östrojen geliştirirseniz, doktorunuz hormon tedavisi planınızı değiştirebilir. Bu, vücudunuzun daha sağlıklı bir hormon dengesine ulaşmasına yardımcı olabilir.

Östrojene duyarlı bir kanser türünüz varsa, yüksek östrojen seviyeleri kanseri daha da kötüleştirebilir. Doktorunuz kanser hücrelerinin östrojene bağlanmasını engellemek için ilaçlar yazabilir. Örneğin, tamoksifen reçete edebilirler.

Alternatif olarak, bir aromataz inhibitörü yazabilirler. Bu tür ilaçlar, aromataz enziminin androjenleri östrojene dönüştürmesini durdurur. Bu ilaç sınıfı şunlardır:

  • Nastrozol (Arimidex)
  • Eksemestan (Aromasin)
  • Letrozol (Femara)

Diğer durumlarda, yumurtalıklarınızın östrojen üretmesini durduran bir ilaç yazabilirler. Örneğin;

  • Goserelin (Zoladex)
  • Leuprolide (Lupron)

Ameliyat;

Östrojene duyarlı bir kanser türünüz varsa, doktorunuz bir ooferektomi önerebilir. Bu, yumurtalıkların alınması için kullanılan bir ameliyat türüdür. Yumurtalıklar, kadınların vücudundaki östrojenin çoğunu ürettikleri için, onları kaldırmak östrojen seviyelerini düşürür. Bu, cerrahi menopoz olarak bilinen duruma neden olur .

Göğüs veya yumurtalık kanseri gelişme riski çok yüksekse doktorunuz ooferektomi önerebilir. Aşağıdakilerden biri veya daha fazlası doğruysa çok yüksek risk altında olabilirsiniz:

  • Ailenizde güçlü bir göğüs kanseri veya yumurtalık kanseri öyküsü varsa
  • BRCA1 veya BRCA2 genindeki belirli bir mutasyon için pozitif test ettiniz
  • Kanser riskiyle ilişkili diğer genlerde belirli bir mutasyon için pozitif test edersiniz

Her iki yumurtalıkların alınması, çok yüksek riskli hastalarda meme kanseri riskini yaklaşık yüzde 50 azalttığı görülmektedir. Doktorunuz ayrıca yumurtalıklarınızı inaktif hale getirmek için radyasyon tedavisi kullanabilir.

Diyet;

Östrojen seviyenizi düşürmeye yardımcı olmak için doktorunuz yeme alışkanlıklarınızda değişiklikler önerebilir. Örneğin, sizi az yağlı ve yüksek lifli bir diyet yemeye teşvik edebilirler. Ayrıca fazla kilo vermenizi de teşvik edebilirler.

Yüksek östrojen ile ilgili koşullar;

Yüksek östrojen seviyeleri, sizi diğer bazı durumlar için daha yüksek bir risk altına sokabilir. Örneğin, yüksek östrojen seviyeleri meme kanseri ve yumurtalık kanseri için bir risk faktörüdür. Yüksek östrojen seviyeleri sizi daha yüksek kan pıhtılaşması ve felç riski altına sokabilir. Östrojen baskınlığı, tiroid disfonksiyonu olasılığınızı da artırabilir. Bu, yorgunluk ve kilo değişiklikleri gibi semptomlara neden olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir