Östaki borusu nedir, ne işe yarar?

Östaki borusu, burun boşluğunun arkasında bulunan üst yutak (geniz) ile orta kulağı bağlayan bir kanaldır. Orta kulaktaki hava basıncı kontrol ederek vücut dışındaki hava basıncına eşit hale getirir.

Çoğu zaman östaki borusu kapalıdır ve yalnızca orta kulak ile üst yutak (geniz) arasındaki geçişten havanın geçmesine izin vermek için esneme, yutma ve çiğneme gibi aktiviteler sırasında açılır.

Bu faaliyetler, atmosferik basınç hızla değiştiğinde ve kulakta ani bir tıkanma hissine neden olduğunda (uçak yolculuğu sırasında olduğu gibi),  kulak içindeki basıncı eşitlemek için kasıtlı olarak yapılır.

Östaki borusu basıncı eşitleyecek kadar açılmadığında, kulakta rahatsızlık, baş dönmesi veya çınlama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kulakta iltihaplanma, şişme veya sıvı olup olmadığını anlamak için kulak zarının ışıklı bir dürbünle görsel muayenesi yapılabilir.

Burun tıkanıklığı, kulak veya sinüs enfeksiyonu ile alerji gibi durumlarda östaki borusu sorunlarına yol açabilir. Bu nedenler genellikle dekonjestan ilaçlar veya antibiyotiklerle tedavi edilebilir, ancak ciddi vakalarda ameliyat gerekebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir