Nevus Sebaceus Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Nevus sebaceus sendromu, sıklıkla Blaschko çizgileri (derinin embriyonik migrasyon paternlerini temsil eden desenler) boyunca dağılmış ve ekstrakutanöz anormalliklerin eşlik ettiği sebasöz nevüslerin varlığı ile karakterize, nadir bir çoklu sistem bozukluğudur.

Haber Merkezi / Bu anormallikler en sık beyni, gözleri ve iskelet sistemini etkiler ve daha az sıklıkla endokrin sistemi, kalbi ve böbrekleri etkiler. Bu bozuklukla ilişkili cilt lezyonlarına nevus sebaceus denir – aynı zamanda sebasöz nevus olarak da adlandırılır – çünkü bunlar, epidermisin aşırı büyümesiyle (hiperplazi) birlikte artan sayıda hatalı biçimlendirilmiş yağ bezlerinden (derideki küçük yağ üreten bezler) oluşur. .

Nevüslerde daha fazla sebasöz bez hiperplazisi olduğunda bunlara sebase nevüs adı verilir; az sayıda sebase bezlere sahip olduklarında ve ağırlıklı olarak epidermal aşırı büyümeye sahip olduklarında epidermal nevüs olarak adlandırılır. Çoğu zaman nevüsün yeri bunu belirler, baş ve boyunda daha fazla yağ bezi bulunduğundan bu bölgelerde daha fazla nevus sebaseus görülür.

Nevus sebaceus, organoid epidermal nevüsün en yaygın türüdür (kıl folikülleri ve derideki bezler gibi anormal şekilde oluşmuş adneksiyal deri elemanlarını geniş ölçüde kapsar). Epidermal (yağ dahil) nevüsler genellikle doğumda mevcuttur (konjenital), ancak daha sonra çocukluk döneminde veya ergenlik döneminden sonra tanımlanamayabilirler. Etkilenen bireylerde diğer organlarda da anormallikler olabilir (nevüs sebasöz sendromu).

Bu anormallikler arasında nöbetler, beyin malformasyonları, entelektüel bozukluk, korneanın bulanıklaşması (opaklığı) veya iris veya retina dokusunun kısmi yokluğu (koloboma), omurga malformasyonları, kraniyofasiyal farklılıklar, kol ve bacaklarda şekil bozuklukları ve endokrin anormallikleri yer alabilir. Nevus sebaceus sendromu embriyonun oluşumu ve gelişimi sırasında rastgele (ara sıra) ortaya çıkar. Araştırmalar bunun , döllenmeden sonra (postzigotik) meydana gelen ve vücudun yalnızca bazı hücrelerinde bulunan KRAS ve HRAS genlerindeki değişikliklere veya varyantlara bağlı olduğunu göstermiştir ; buna “mozaik” desen denir.

Nevus sebaceus sendromunun spesifik semptomları ve şiddeti kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Etkilenen bireylerin aşağıda tartışılan semptomların tümüne sahip olmayabileceğini unutmamak önemlidir. Etkilenen bireyler veya ebeveynleri, doktorları ve sağlık ekibiyle kendilerine özgü vakalar, ilişkili semptomlar ve genel prognoz hakkında konuşmalıdır.

Nevus sebaceus sendromu olan bireyleri etkileyen karakteristik cilt lezyonu, bir tür epidermal nevüs olan sebasöz nevüdür. Bu lezyonlar genellikle küçük, izole lezyonlardır, ancak daha büyük olduğunda Blaschko çizgileri boyunca dağılırlar; kafa derisi (%59,3), yüz (%32,6) ve boyun en sık etkilenir. Kollar, bacaklar ve gövde de etkilenebilir. Aynı gen varyantının neden olduğu ilgili doğum lekesi keratinositik epidermal nevüs, daha çok gövde ve ekstremitelerde bulunur ve daha az yağ bezi içerir. Sebasöz nevüsler genellikle somon renginde veya sarımsı tüysüz, pürüzsüz lekelerdir. Bu lezyonlar genellikle ergenlik döneminde daha belirgin hale gelir ve pullu, siğilli veya kalınlaşmış görünebilir.

Kafa derisi tutulduğunda, ilişkili saç dökülmesi alanları (alopesi) ortaya çıkar. Sebasöz nevüsler doğumda belirgin ve kolayca fark edilebilir veya ince olabilir ve fark edilmeyebilir. Bazen yağ nevüsleri ergenlik sonrasına kadar, yani bu dönemde androjenik hormonlarda meydana gelen artış nedeniyle yukarıda belirtilen değişiklikleri geçirdikten sonra belirgin hale gelmez. Lezyonlar görünümleri dışında genellikle ek semptomlara neden olmaz. Ergenlikten sonra sebasöz nevüsler içlerinde büyümeler geliştirebilir. Bir zamanlar bunların cilt kanserini (bazal hücreli karsinom) temsil ettiği düşünülse de, artık bu büyümelerin çoğunun iyi huylu olduğunu biliyoruz.

Nevus sebasöz lezyonları çoğunlukla izole bir bulgu olarak ortaya çıkar ve genellikle diğer organlardaki anormalliklerle ilişkili değildir. Ancak deri dışındaki organlarda ek belirtilerle ortaya çıktıklarında “nevüs sebaceus sendromu” terimini kullanmak uygundur. Bazı araştırmacılar, merkezi yüz epidermal (yağ) nevüslerinin beyin, gözler ve kafatası kemiklerindeki malformasyonlarla ilişkili olma ihtimalinin daha yüksek olabileceğini belirtmişlerdir.

Nörolojik anormallikler, nevus sebaceus sendromlu bireylerde en sık görülen bulgudur ve hastaların yaklaşık %66’sını etkiler. Bunlar arasında nöbetler, gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmada gecikmeler, zihinsel bozukluk, belirli kranyal sinirlerde hasar ve beynin belirli yapılarındaki anormallikler yer alır.

Bu tür anormallikler arasında beynin bir tarafının diğerinden daha büyük olması (hemimegaloensefali), belirli beyin damarlarında malformasyon (displazi) ve iki serebral hemisferi (korpus kallozum) birbirine bağlayan sinir demetinin yokluğu (agenezi) yer alır. Ayırt edici kıvrımlardan (agyria), anormal derecede küçük kıvrımlardan (mikrogiri) ve anormal derecede kalınlaşmış kıvrımlardan (pakigiri) yoksun olan pürüzsüz bir beynin varlığı da dahil olmak üzere, beyin katlanmasında kusurlar da kaydedilmiştir.

Nevus sebaceus sendromu olan bireyler aynı zamanda doğumda mevcut olan nadir bir beyin malformasyonu olan Dandy-Walker malformasyonuna da sahip olabilirler. Beynin arka kısmında, beyin omurilik sıvısının ventrikül ile beynin diğer kısımları (Magendie ve Luschka foramenleri) arasındaki açıklıklardan normal akışını engelleyen anormal derecede genişlemiş bir boşluk (kistik 4. ventrikül) ile karakterizedir. Beyin etrafında aşırı miktarda sıvı birikir ve kafatası içinde anormal derecede yüksek basınca neden olur, bu da başın şişmesine (konjenital hidrosefali) ve nörolojik bozukluğa yol açar.

Motor gecikmeler ve öğrenme sorunları da ortaya çıkabilir. Dandy-Walker malformasyonu, “obstrüktif” veya “dahili bağlantısız hidrosefali”nin bir formudur; bu, beyin omurilik sıvısının normal akışının bloke edilmesi ve bunun sonucunda ventriküllerin genişlemesi anlamına gelir. Dandy-Walker malformasyonu sıklıkla serebellar vermis olarak bilinen serebellumun bir kısmının kısmi agenezisi ile ilişkilidir.

Nevus sebaceus sendromlu kişilerin %59’unda, gözün renkli kısmında (iris) veya gözlerin arkasını kaplayan zarda (retina) kısmi doku yokluğu (koloboma), tümör benzeri büyümeler dahil oküler anormallikler de görülür. (koristomalar), korneanın bulanıklaşması (opaklığı), gözler şaşılığı (şaşılık), optik sinir kusurları ve retinada yara izi dejenerasyonu veya ayrılması. Bazı bireylerde göz küresinin dış kısmında iyi huylu, sarımsı beyaz, yağlı bir tümör (epibulbar lipodermoid) bulunabilir. Yüzdeki yağ nevüsü, göz kapakları ve gözün dış yüzeyini kaplayan ince, şeffaf zar (konjonktiva) dahil olmak üzere göz yapılarını potansiyel olarak etkileyebilir. Bunlar görsel rahatsızlık etkisine yol açabilir.

Bireylerin yaklaşık %50’sinde iskelet malformasyonları mevcuttur; bunlar omurganın anormal eğriliğini, kalçanın çıkmasını ve uzuvların şekil bozukluklarını içerebilir. Alışılmışın dışında belirgin bir alın (ön çıkıntı), az gelişmiş burun ve yörünge kemikleri ve kafatasının asimetrisi gibi kraniyofasiyal farklılıklar da ortaya çıkabilir. Ek iskelet malformasyonları arasında kemik kistleri, pelvisin az gelişmişliği ve ayak bileği, ayak ve omurganın kemikleri (omurlar) dahil olmak üzere belirli kemik yapılarının eksik oluşumu yer alabilir.

Daha az sıklıkla (hastaların %10’u) genitoüriner anormallikler de meydana gelebilir, yani: hidronefroz, çift toplama sistemi, böbreğin füzyonu (at nalı böbrek), kistik böbrek, üretra açıklığının yanlış yerleştirilmesi (hipospadias), böbrek yetmezliği. testislerin inmesi (kriptorşidizm), testis tümörleri ve uteropelvik bileşke tıkanıklığı. Nevus sebaceus sendromu olan bireylerde ayrıca bacaklarda yay deformiteleri, bacaklarda ağrı ve kalsiyum ve fosfat eksikliklerine bağlı olarak kemik yapısının ilerleyici yumuşaması ile karakterize edilen bir durum olan D vitaminine dirençli raşitizm de gelişebilir. Çocuklarda büyüme oranları yavaş olabilir ve sonuçta boy kısalığı ortaya çıkabilir. Etkilenen bireyler kırıklara yatkın olabilir.

Tıp literatüründe nevus sebaceus sendromlu hastaların %12’sinde çeşitli tipte kalp malformasyonlarının olduğu bildirilmektedir. Bunlar arasında atriyal septal defekt, ventriküler septal defekt, patent duktus arteriyozus, patent foramen ovale, aort koarktasyonu, aort hipoplazisi, arteriyel flutter/fibrilasyon ve arteriyel erken sistoller yer alır.

Nevus sebaceus sendromlu hastalarda genel popülasyona (<%1) kıyasla daha yüksek sıklıkta (%12,6 ila %33) vasküler malformasyonların ortaya çıktığı belirlenmiştir. Yukarıda bahsedildiği gibi sebasöz nevüsler, trikoblastoma, siringositadenoma papilliferum ve diğer iyi huylu bazaloid tümörler gibi ikincil iyi huylu deri tümörlerinin gelişme riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve sebase nevüs ile birlikte sebase karsinom gibi malign sekonder tümörler çok nadirdir.

Nevus sebaceus sendromlu bireylerde kalıtsal olmayan ancak embriyonun döllenmesinden sonra (postzigotik) ortaya çıkan KRAS ve HRAS genlerinin varyantları bulunur. HRAS ve KRAS varyantları, diğer organlarda anormallikleri olmayan izole sebasöz nevuslu kişilerde de bulunmuştur. Bu gen varyantları yalnızca nevuslarda bulunur ve çevredeki deride mevcut değildir.

HRAS ve KRAS , nevus sebaceus sendromunu “RASopati” olarak sınıflandıran Ras proteinlerini kodlayan, en kapsamlı şekilde incelenen genlerden ikisidir. RASopatiler, RAS-MAPK yolundaki varyantlarla karakterize edilen bir grup bozukluğu içerir. Bu sinyal yolu hücre farklılaşmasında, çoğalmasında ve hayatta kalmasında önemli bir rol oynar. Daha spesifik olarak, nevus sebasöz sendromu, varyantın çevre dokuda değil, yalnızca sendromla ilişkili lezyonlarda bulunması nedeniyle mozaik RASopati olarak sınıflandırılır.

Bu, döllenmeden sonra ortaya çıkan gen varyantları nedeniyle tek bir bireyde iki farklı hücre popülasyonunun bulunması anlamına gelen mozaikçilik tanımına uyuyor. RAS varyantı gelişim aşamasında ne kadar erken ortaya çıkarsa, nevüs o kadar yaygın olacak ve diğer organlarda anormalliklerin ortaya çıkma olasılığı da o kadar artacaktır. RAS varyantları ile etkilenen bazı hastalarda görülen karmaşık özellikler arasındaki ilişkiyi daha fazla araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Nevus sebaceus sendromunun tanısı, karakteristik semptomların (örneğin, diğer organ sistemlerini etkileyen anormalliklerle birlikte sebasöz nevüs) tanımlanmasına dayanarak yapılır. Ayrıntılı bir hasta öyküsü ve kapsamlı bir klinik değerlendirme, bu bozukluğun tanı ve tedavisinde çok önemlidir.

Nevus sebaceus sendromunun tedavisi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, pediatrik nörologlar, dermatologlar, ortopedistler, ortopedi cerrahları, göz doktorları ve diğer sağlık profesyonellerinin, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.

Nevus sebaceus sendromlu bireylere yönelik spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, mevcut spesifik semptomlar, bozukluğun derecesi, bireyin yaşı ve genel sağlık durumu, belirli ilaç veya prosedürlere tolerans, kişisel tercih ve birçok faktör dahil olmak üzere çok sayıda faktöre bağlı olarak değişecektir. diğer faktörler. Terapötik müdahalelerin kullanımına ilişkin kararlar, hekimler ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, vakanın özelliklerine göre hasta ve/veya ebeveynlerle dikkatli bir şekilde istişarede bulunularak alınmalıdır. Olası yan etkiler ve uzun vadeli sonuçlar da dahil olmak üzere potansiyel riskler ve faydalar; Hasta tercihi ve diğer uygun faktörler, hasta ve ebeveynleri ile iyice tartışılmalıdır.

Nevus sebaceus sendromuna yönelik ek tedaviler, mevcut spesifik anormalliklere bağlıdır ve genellikle standart yönergeleri takip eder. Örneğin epilepsi, nöbet önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir ve bazı iskelet ve göz malformasyonları da cerrahi olarak tedavi edilebilir. Tıp literatüründe nevus sebaceus sendromu ve epilepsisi olan bireylerin tedavisinde beyin cerrahisinin kullanıldığı çeşitli vakalar rapor edilmiştir.

Nevus sebaceus sendromu olan bireylerin kozmetik görünümünü iyileştirmek için ameliyat yapılabilir. Geçmişte malignite riski nedeniyle ameliyat öneriliyordu. Ancak malignite riski önceden düşünülenden çok daha az olduğundan, özellikle cerrahi şekil bozukluğuna neden olacaksa bu görüş artık önerilmemektedir. Ayrıca nevüsün konumuna bağlı olarak lezyonun cerrahi olarak çıkarılması her zaman mümkün olmayabilir.

Yalnızca kozmetik amaçlı olarak dermabrazyon, lazer tedavisi, elektrodesikasyon ve kriyoterapi gibi yıkıcı tedaviler önerilmiştir. Bununla birlikte, bu yöntemler sıklıkla RAS’tan etkilenen baziler hücreleri yok etmez; bu, yeniden büyüyüp yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Yukarıdaki tedavilerin daha agresif formları ve CO2 lazer tedavisi gibi bu baziler hücreleri yok eden tedaviler, nüksetmeyi önleyebilir ancak yara izi ile sonuçlanacaktır. Yağ nevüslerini çıkarmak için cerrahi eksizyon da kullanılmıştır, ancak aynı zamanda yara izi ile de sonuçlanacaktır. Sebaceus nevi’nin görünümünü iyileştirmeye yönelik kozmetik prosedürlere ilişkin daha fazla araştırma devam etmektedir.

Çoklu organ katılımı söz konusu olduğunda yönetime ekip yaklaşımı zorunludur. Buna nöroloji, oftalmoloji, cerrahi, ortopedi, endokrinoloji, psikoloji, fizik tedavi ve mesleki terapi dahildir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir