Mukopolisakkaridoz IV Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Mukopolisakkaridoz IV (MPS IV), iki formda (MPS IVA ve MPS IVB) bulunan bir mukopolisakkarit depo hastalığıdır. Bunlar, hızlı ilerleyen ciddi bir form ve yavaş ilerleyen başka bir formdan oluşan bir sürekliliği içeren otozomal resesif genetik koşullardır. 

Haber Merkezi / Şiddetli form bir ila üç yaş arasında belirgin hale gelir ve tipik olarak çarpık dizler ve göğüs kemiği çıkıntısıyla kendini gösterir. Yavaş ilerleyen ve ergenlik dönemine kadar belirginleşmeyebilen formu kalçada ağrı ve sertlik ile kendini gösterir.

Aynı hastalığın alt tipleri olmalarına rağmen etkili tedavi ve hastalık yönetimi açısından MPS IVA’yı MPS IVB’den ayırmak önemlidir. MPS IVA, sundukları semptomlardaki benzerlikler nedeniyle yalnızca moleküler genetik veya biyokimyasal testlerle MPS IVB’den ayırt edilebilir. MPS IV, N-asetil-galaktozamin-6-sülfataz (GALNS) enziminin eksikliği nedeniyle ortaya çıkar ve MPS IVB, beta-galaktosidaz eksikliği nedeniyle oluşur.

Her iki enzimin eksikliği vücutta mukopolisakkaritlerin birikmesine, anormal iskelet gelişimine ve ek semptomlara yol açar. Çoğu durumda MPS IV’lü bireyler normal zekaya sahiptir. MPS IVB’nin klinik özellikleri genellikle MPS IVA ile ilişkili olanlardan daha az ve daha hafiftir. MPS IVA’yı tedavi etmek için enzim replasman tedavisi mevcuttur.

MPS IV’ün semptomları büyüme gecikmelerini içerebilir; belirgin bir alt yüz; Omurganın yanlara doğru ve önden arkaya veya yan yana eğriliği (kifoskolyoz) veya omurga anormalliği endişesi; anormal derecede kısa bir boyun; anormal derecede birbirine yakın dizler (dizleri vurmak veya genu valgum); düz ayak; uzun kemiklerin büyüyen uçlarının (epifizler) anormal gelişimi; kalça çıkığı ve artrit ve/veya belirgin göğüs kemiği (pektus karinatum). İşitme kaybı, bacaklarda güçsüzlük ve/veya ek anormallikler de ortaya çıkabilir.

Etkilenen çocuklar, genişlemiş bir kafa, geniş ağız, belirgin elmacık kemikleri, alışılmadık derecede küçük bir burun, geniş aralıklı ve ince emaye dişler ve ince kornea bulanıklığı ile geniş ayrık gözler gibi karakteristik bir yüz görünümüne sahiptir. Karaciğer ve dalak hafif büyüyebilir. MPS IV’lü çocuklar, yaşamın erken dönemlerinden itibaren kısa gövdeli ve normal uzuvlu, belirgin büyüme anormallikleri gösterir. 

Dirsekler, bilekler, kalçalar, dizler ve diğer büyük eklemler anormal derecede esnektir ve genel dengesizliğe neden olur. Etkilenen bireyler sık ​​sık düşmelerle birlikte paytak paytak bir yürüyüş sergilerler. Erken gelişim ve zeka, diğer MPS depolama bozukluklarının aksine genellikle normaldir. Yüksek frekanslı işitme bozukluğu yaygındır.

İskelet röntgenleri tipik olarak omurların belirgin düzleşmesini gösterir. Kolların ve bacakların uzun kemikleri karakteristik olarak normalden daha kısa ve kalındır. Kafatası vücudun geri kalanına göre büyüktür. Boyundaki birinci ve ikinci omurlar arasındaki bağlantı yeterince gelişmemiştir ve bu anormallik hayatı tehdit edici olabilir. 

Önemsiz bir yaralanma, iki omurun birbiri üzerinde kaymasına ve omuriliğin sıkışmasına neden olabilir. Üst servikal omurgayı stabilize etmek için genellikle spinal füzyonla yapılan cerrahi hayat kurtarıcı olabilir, ancak ameliyata rağmen yaşam beklentisi bir miktar azalır. Göğüsteki şekil bozukluğu kalp ve akciğerlerde baskıya neden olur ve bu da sonunda solunum yetmezliğine neden olabilir.

MPS IVA, GALNS genindeki mutasyonlara bağlı olarak GALNS enziminin eksikliğinden kaynaklanan otozomal resesif genetik bir hastalıktır. MPS IVB, GLB1 genindeki mutasyonlara bağlı olarak beta-galaktosidaz enziminin eksikliğinden kaynaklanan otozomal resesif genetik bir hastalıktır. Her ikisi de vücudun hücrelerinde ve dokularında keratan sülfatın (KS) birikmesine yol açar. KS’nin kornea ve kemikte birikmesi sırasıyla görmenin azalmasına ve iskelet deformitelerine yol açar.

Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin aynı özellik için anormal bir genin iki kopyasını, her bir ebeveynden birer tane olmak üzere miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de hastalık geni alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır ancak genellikle semptom göstermeyecektir. 

Taşıyıcı olan iki ebeveynin hem kusurlu geni geçirme hem de etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal genler alma ve söz konusu özellik açısından genetik olarak normal olma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Tüm bireyler 4-5 anormal gen taşır. Yakın akraba (akraba) olan ebeveynlerin her ikisinin de aynı anormal geni taşıma şansı, akraba olmayan ebeveynlere göre daha yüksektir, bu da resesif genetik bozukluğu olan çocuk sahibi olma riskini artırır.

MPS IV tanısı tıbbi öykü, fizik muayene, iskelet röntgeni ve idrar glikozaminoglikan (GAG) analizi bulgularıyla önerilmektedir. İdrarda genellikle aşırı miktarda keratan sülfat bulunur. MPS IVA tanısı, kültürlenmiş kan veya deri hücrelerinde düşük GALNS enzim aktivitesi ve/veya GALNS gen mutasyonlarını tanımlamak için moleküler genetik test ile doğrulanır .

MPS IVB tanısı, kan veya deri hücrelerinde beta-galaktosidaz eksikliğinin bulunması ve/veya GLB1 gen mutasyonlarını tanımlamak için moleküler genetik test yapılmasıyla doğrulanır. 2014 yılında FDA, MPS IVA tedavisi için rekombinant insan GALNS enzim replasman tedavisini (elosülfaz alfa veya Vimizim) onayladı. Vimizim, BioMarin Pharmaceutical Inc. tarafından üretilmiştir.

MPS IV’ün diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Boynun üst kısmındaki kemiklerin kafatasının tabanına yapıştırılması ve sıkıştırılması için yapılan ameliyat, servikal omurların dengesizleşmesini ve omurilikte olası hasarı önleyebilir.

MPS IV’ten etkilenen bireylerin yönetimi en iyi şekilde, fiziksel rehabilitasyon için bir fizyoterapist, psikolojik destek için bir psikiyatrist, öğrenme optimizasyonu için eğitim uzmanları ve tıbbi ekipman bağımlılığı olan etkilenen bireyler için evde bakım uzmanları dahil olmak üzere birden fazla uzman tarafından üstlenilir.

Cerrahlar etkilenen bireylerin tedavisinde de önemli bir rol oynayabilir. Ventriküler hipertrofiden (aşırı büyüme) etkilenen kişi için biyoprotez veya protez kapak yerleştirilmesi gerekebilir. Üst solunum yolu tıkanıklığını ve uyku apnesini hafifletmek için büyümüş bademciklerin ve geniz etinin çıkarılması gerekebilir. Ayrıca işitme kaybı olan bireyler için havalandırma tüplerine ve işitme cihazlarına ihtiyaç duyulabilir. Görme bozukluğuna neden olan kornea opasifikasyonunu (korneada yara izi veya bulanıklaşma) tedavi etmek için penetran keratoplasti (kornea replasmanı) gerekebilir.

MPS IVA’lı çocuklar normal zekaya sahip olduklarından genellikle normal derslere katılırlar ancak işitme veya görme güçlüğü çekiyorlarsa sınıfın ön tarafına yakın oturmaları gerekiyordu. Ayrıca okul sınırları çevresinde tekerlekli sandalye kullanmaları gerekebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir