Kuruyemişler Ve Kalp Sağlığı

Atalarımız uzun zaman önce hayatta kalmak için kuruyemişleri keşfetti. Kuruyemişler bugün hala beslenmemizin temel maddeleri arasındadır; beslenme kültürümüzün ayrılmaz bir parçası.

Haber Merkezi / Kuruyemiş tüketiminin koroner kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendiren yeni kanıtlar ortaya çıktı. İki büyük epidemiyolojik çalışma, koroner kalp hastalığı ile ilgili olarak 110.000’den fazla erkek ve kadının beslenmelerini değerlendirdi.

Diğer koroner kalp hastalığı risk faktörlerini ayarlayarak, haftada beş veya daha fazla 125 porsiyonlar halinde kuruyemiş tüketiminin, koroner kalp hastalığı insidansı ve ölüm riskinde yüzde 35-50’lik bir azalma sağladığı bulundu.

Ortalama 30 gramlık kuruyemiş porsiyonu 160 ila 200 kalori içerir ve bunun yüzde 80-90’ı yağdan oluşur. Bu yüksek yağ içeriğine rağmen, kuruyemişteki yağ esas olarak tekli doymamış formdadır.

Tekli doymamış yağlar, diyette doymuş yağ için ikame edildiğinde, “iyi” kolesterol, HDL’yi korurken toplam ve LDL’yi veya “kötü” kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Kuruyemişlerin diğer ilave faydaları, doğal olarak kolesterol içermemeleri, iyi bir diyet lifi ve protein kaynağı olmaları ve E vitamini (güçlü bir antioksidan), folik asit, niasin, magnezyum, vitamin gibi çeşitli kalp hastalıklarıyla mücadele eden vitaminler ve mineraller içermeleridir.

Kuruyemişler ayrıca esansiyel olmayan amino asit arginin içerir. Arginin, arter duvarlarının iç astarını korumadaki rolüyle bilinir. Son olarak, kuruyemişler, koroner kalp hastalığının önlenmesiyle bağlantılı yüksek antioksidan özelliklere sahip biyolojik olarak aktif bitki kimyasalları olan sağlıklı fitokimyasallar için iyi bir kaynaktır.

Kuruyemişler kalori bakımından çok yoğun olduklarından, onları makul bir şekilde beslenmeye dahil etmek önemlidir. Kilo alımını önlemek için, yağ oranı yüksek gıdalarla değiştirin.

Beslenmenize kuruyemiş eklemek için örnekler:

  • En sevdiğiniz tavada kızartma tarifine kaju fıstığı veya fıstık
  • Pesto veya marinara sosuna kavrulmuş çam fıstığı
  • Yoğurda şeritli badem
  • Bir porsiyon yağsız yoğurt ve fıstık
  • Ispanak veya çilek salatasına ceviz
  • Cevizli somon balığı
  • Yağsız vanilyalı puding üzerine antep fıstığı
  • Kereviz kızarması üzerine fıstık, badem veya ceviz ezmesi.

Beslenmeye kuruyemiş eklemenin koroner kalp hastalığı riskini azaltmayı amaçlayan birçok beslenme stratejisinden biri olduğunu unutmayın.

Riski azaltmanın en iyi yolu, en iyi kalp sağlığını elde etmek için her gün çeşitli meyve, sebze ve az yağlı süt ürünleri ile kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar) açısından zengin yüksek lifli bir beslenme programıdır.

  • Ceviz büyük oranda çoklu doymamış yağ içerir ve mükemmel bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri, trigliseritlerin azaltılmasına etkili bir şekilde yardımcı olur ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.
  • Badem, ortalama 30 gramda yaklaşık 80 miligram kalsiyum içerir ve kalsiyumu artırmanın sağlıklı bir yolu olabilir.
  • Çam fıstığı, ortalama 30 gramda neredeyse 3 miligram içeren iyi bir demir kaynağıdır.
  • Kestanedeki kalorilerin büyük kısmı yağ yerine karbonhidrattan gelir.
  • Fıstık ezmesi, bütün fıstıklarla aynı kalp koruyucu faydaları içerir, ancak üreticiler lezzet ve sürülebilirliği arttırmak için tuz, şeker ve bazen kısmen hidrojene yağlar ekler. Bu katkı maddelerinden daha azını içeren veya hiç içermeyen doğal fıstık ezmesi tercih edilmeli.
  • Tuzlu, yağda kavrulmuş kuruyemişlerden kaçınılmalı.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir