Sporcu Beslenme Takviyeleri: İçecek, Protein, Kreatin

Sporcu beslenme takviyeleri, atletik performansı artırmak ve/veya düzenli olarak spor yapan veya egzersiz yapan kişilerin diyetindeki boşlukları doldurmak için tasarlanmış çeşitli içecekler, tozlar ve hapları içerir. 

Haber Merkezi / Bu makaledeki bilgiler sporcu içecekleri, protein tozları ve diğer performans artırıcı takviyeler ile sınırlıdır.

Herhangi bir ek, vitamin veya ilaç almadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir .

Ek vitamin veya ilaç almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Takviye almak sağlıksız beslenmeyi telafi etmez
  • Takviyenin faydalarını kanıtlamak için kapsamlı bir çok araştırma vardır, ancak kullanımlarını desteklemek için yeterli kanıt yoktur. Doktorunuz veya diyetisyeniniz, hangi takviyelerin sizin için yararlı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir
  • İlaçların aksine, takviyeler hastalıkları tedavi etmek, önlemek veya iyileştirmek için tasarlanmamıştır
  • Güvenlik için doktorunuz veya diyetisyeniz ile konuşun

Spor içecekleri

Spor içecekleri (elektrolit ikame içecekleri), terlediğinizde kaybettiğiniz sodyum ve potasyumu yerine koymak ve susuz kalmamanız içindir.

Ayrıca dayanıklılık veya yüksek yoğunluklu egzersiz sırasında enerjinizden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için kan şekeri (şeker) seviyelerini sabit tutarlar.

Spor içecekleri krampları önler. Postural ortostatik taşikardi sendromunuz (POTS) varsa, egzersiz yaparken sporcu içecekleri almanız gerekir.

Yine de spor içecekleri herkes için değildir. Daha çok gündelik/eğlence amaçlı bir sporcuysanız, içecekler size ihtiyacınız olmayan ekstra kalori ve sodyum verebilir.

Protein Takviyeleri

Toz protein, uygun, taşınabilir bir protein kaynağıdır. Birçok türün sindirimi kolaydır ve vücudunuz tarafından hızla emilir. Ancak, bu takviyeler pahalı olabilir. Ve diğer takviyeler gibi, güvenlik ve etkinlik açısından test edilmemiştir.

Kreatin

Kreatin kas gücünü ve hızını artırabilir. Ayrıca şişkinlik, ishal, düşük tansiyona ve daha fazla terlemenize neden olabilir. Diğer takviyeler gibi, kreatin takviyeleri de güvenlik ve etkinlik açısından test edilmemiştir.

Performans Arttırıcı Takviyeler

Enerji arttırıcılar ve metabolizma hızlandırıcılar gibi performans arttırıcı takviyeler genellikle yasaklanmış maddeler içerir. Gastrointestinal problemlere, kaygıya ve sinirliliğe yol açabilirler. Ayrıca kanıtlanmış herhangi bir fayda sağlamamaktadırlar.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir