Konjenital Frengi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Konjenital sifiliz, fetusun doğumdan önce rahimde edindiği bir spiroketin (treponema pallidum) neden olduğu kronik bir bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri doğumdan birkaç hafta veya ay sonraya kadar belirgin olmayabilir ve bazı durumlarda ortaya çıkması yıllar alabilir. 

Haber Merkezi / Konjenital sifiliz, hastalığı hamilelikten önce veya hamilelik sırasında alan anneden çocuğa geçer. Anne hamilelik sırasında enfekte olduğunda bebeğin konjenital sifiliz geçirme olasılığı daha yüksektir, ancak bir bebeğin hamilelikten önce enfeksiyon kapmış bir anneden konjenital sifiliz kapması alışılmadık bir durum değildir. 

Erken konjenital sifilizin belirtileri arasında ateş, cilt sorunları ve düşük doğum ağırlığı yer alır. Geç konjenital sifilizde hastalığın belirtileri genellikle iki ila beş yaşına kadar belirginleşmez.

Konjenital sifiliz, annede treponema pallidum spiroket mevcut olduğunda fetüs tarafından edinilir. Sifilizli hamile kadınların östrojen seviyelerinde azalma olabilirken serum progesteron seviyeleri artabilir. Erken konjenital sifiliz belirtileri genellikle üç ila on dört haftalıkken ortaya çıkar, ancak beş yaşına kadar da ortaya çıkabilir. 

Belirtiler arasında göbek kordonunun iltihaplanması ve sertleşmesi, döküntü, ateş, düşük doğum ağırlığı, doğumda yüksek kolesterol düzeyi, aseptik menenjit, anemi, monositoz (dolaşımdaki kandaki monosit sayısında artış), karaciğer ve dalak büyümesi sayılabilir. Sarılık (cildin sarımsı rengi), avuç içi ve ayak tabanlarını etkileyen deri dökülmesi, kasılmalar, zeka geriliği, periostit (kol ve bacaklarda ve eklemlerde hassaslığa neden olan kemiklerin etrafında iltihaplanma),

Geç konjenital sifiliz belirtileri genellikle beş yaşından sonra ortaya çıkar ve yetişkinlik dönemine kadar teşhis edilemeyebilir. Geç konjenital sifilizin özellikleri kemik ağrısı, retinitis pigmentoza (ciddi bir göz hastalığı), çivi şeklindeki üst merkezi kesici dişler (dişler) ile karakterize edilen Hutchinson üçlüsü ve bulanık görme, anormal yırtılma, göz ağrısı ve anormal gözlerden oluşan interstisyel keratit olabilir. ışığa karşı hassasiyet, semer burun, alnın kemikli çıkıntısı, yüksek kemerli damak, kısa üst çene kemiği, sinirsel sağırlık ve ağız ve anüs çevresinde çatlaklar.

Konjenital sifiliz, spiroket treponema pallidum’un neden olduğu ve enfekte bir anne tarafından rahimdeki fetüse bulaşan kronik bulaşıcı bir hastalıktır. Yetişkinler frengiyi cinsel temas yoluyla bulaştırırlar.

Semptomların her zaman belirgin olmaması nedeniyle CS tanısı gecikebilir. Bununla birlikte, frengi ile enfekte bir annenin çocuğunda konjenital frengiden şüphelenilmelidir. Belirti ve semptomların açıkça CS’ye ait olmaması durumunda, (1) kan örneklerinin spiroket enfeksiyonuna karşı antikorlar açısından incelenmesi ve (2) frengi bakterisinin ışık mikroskobu altında tanımlanması dahil olmak üzere daha ileri testler gerekli olacaktır.

Konjenital sifiliz önlenebilir. Anneleri hamilelikten önce veya hamilelik sırasında hastalık için tedavi görmemiş bebeklerde ortaya çıkar. Enfeksiyon çok yeni olduğunda hastalık bebekte ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle, annede frengi teşhisi konulmuşsa bebeğe daha sonra tekrar test yaptırmak önemlidir.

Hamilelik sırasında kan testlerinin (serolojik testlerin) negatif çıkması mümkündür. Belirtiler daha sonra bebek 3-14 haftalık olduğunda ortaya çıkabilir. Bu vakalarda anne muhtemelen enfeksiyonu hamileliğinin ilerleyen dönemlerinde kapmıştır.

Annedeki frenginin yanı sıra bebekteki konjenital frenginin de en etkili tedavisi penisilindir. Bazı durumlarda başka antibiyotikler de kullanılabilir. İnterstisyel keratit kortikosteroid ilaçlar ve atropin damlalarıyla tedavi edilebilir. Bir göz doktoruna danışılmalıdır. Sinir sağırlığı mevcutsa penisilin ve kortikosteroid kombinasyonu reçete edilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir