Kanser remisyonu hakkında bilmeniz gereken her şey!

Kanser remisyonu, kanserin belirti ve semptomlarının azaldığı veya tespit edilemediği durumdur. Lösemi gibi kanla ilişkili kanserlerde bu durum, kanser hücrelerinin sayısında azalma olacağı anlamına gelir. Katı tümörler için bu, tümör boyutunun azaldığı anlamına gelir.

Hastalıktaki düşüşün remisyon olarak kabul edilmesi için en az bir ay sürmesi gerekir. Farklı remisyon türleri vardır:

  • Kısmi; Ölçülebilir tümör boyutunda veya kanser hücrelerinde en az yüzde 50 azalma
  • Tam; Saptanabilir tüm kanser belirtilerinin yok olması
  • Doğal; Kanser tedavisi olmaksızın remisyon durumudur

Remisyon bir tedavi türü değildir ve tamamen kansersiz olduğunuz anlamına gelmez. Tam remisyonda bile, vücudunuzda hala bazı kanser hücreleri olabilir ve bunlar yeniden büyümeye başlayabilir.

Remisyon nasıl belirlenir?

Kanser remisyonu, kanserin türüne bağlı olarak kan testleri, görüntüleme testleri veya biyopsi ile belirlenir. Tedavi sırasında kanseriniz yakından izlenecek, böylece doktorunuz kanser belirtilerinde herhangi bir azalma görebilecek. Kanserinizin remisyonda kabul edilmesi için bu azalmanın en az bir ay sürmesi gerekir.

Remisyondayken neden tedaviye ihtiyacınız olabilir?

Remisyonda olsanız bile vücudunuzda hala kanser hücreleri bulunduğundan, remisyon sırasında tedavi olabilirsiniz. Bu, kalan kanser hücrelerinin yeniden büyümeye başlama riskini azaltır. Remisyon sırasında tedavi görseniz de görmesenizde, kanserinizin tekrar aktif hale gelmediğinden emin olmak için yakından izleneceksiniz.

Remisyon sırasında en yaygın tedavi türü idame kemoterapisidir. Bu, kanserin yayılmasını durdurmak için düzenli olarak verilen kemoterapidir. İdame tedavisi sizi daha kötü hissettirmemelidir. Yan etkilerin sizin için çok artmaya başladığını fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. İdame tedavisi de zamanla daha az etkili hale gelebilir, bu durumda doktorunuz kanserinizin kemoya dirençli hale gelmemesini sağlamak için tedaviyi durdurabilir.

Kanser nüks edebilir;

Bazı insanlar için kanserin hafifletilmesi bir ömür boyu sürebilir. Bazıların ise kanserleri geri dönebilir, buna nüks denir. Nüks türleri;

  • Yerel; Kanser ilk bulunduğu yere geri döner
  • Bölgesel; Kanser, orijinal kanser bölgesinin yakınındaki lenf düğümlerinde ve dokularda geri gelir
  • Uzak; Kanser vücudun diğer yerlerinde geri gelir (metastaz yapmış).

Tekrarlama şansı, sahip olduğunuz kanserin türü, kanserin hangi aşamada bulunduğu ve genel sağlığınız dahil olmak üzere birçok şeye bağlıdır.

Kanserinizin geri gelip gelmeyeceğini kesin olarak söylemenin tek bir yolu yok. Bununla birlikte, daha sonraki aşamalarda teşhis edilen kanserlerin veya lenf nodu tutulumu olan kanserlerin tekrarlama olasılığı daha yüksektir.

Remisyon sırasında sağlıklı kalmanın yolları;

Sağlıklı kalmak, tekrarlama veya ikinci bir kanser riskini azaltmanın en iyi yoludur. Bunun yolları;

  • Sağlıklı bir kiloyu korumak
  • Bol meyve, sebze ve tam tahıl içeren sağlıklı bir diyet yemek
  • Yapabildiğiniz kadar fiziksel olarak aktif kalmak
  • Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak
  • Ölçülü alkol almak
  • Zihinsel sağlığınıza dikkat etmek, zevk aldığınız hobiler için zaman ayırmak veya bir kanser destek grubuna katılmak

Remisyonda iseniz, yeni kanser belirtileri için düzenli olarak bir doktor tarafından kontrol edilmelisiniz. Kanser remisyonu, kanserinizin tedavi edildiği anlamına gelmez, ancak bu önemli bir kilometre taşıdır. Bazı durumlarda kanseriniz asla geri gelmeyebilir. Diğerlerinde tekrarlayabilir. Remisyonda bile, doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız ve olası kanser semptomlarını yakından takip etmeniz önemlidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir