Juberg – Marsidi Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Juberg – Marsidi sendromu (JMS), doğumda (konjenital) veya yaşamın ilk birkaç haftasında (yenidoğan dönemi) ortaya çıkan, oldukça nadir görülen bir genetik hastalıktır. Bu sendrom ilk olarak 1980 yılında Richard Juberg ve Irene Marsidi tarafından benzer fiziksel anormalliklere ve zihinsel engelliliğe sahip üç erkek akrabanın gözlemlenmesiyle fark edildi. 

Haber Merkezi / JMS, X kromozomundaki değiştirilmiş (mutasyona uğramış) bir genden kaynaklanır ve X’e bağlı kalıtımı takip eder. JMS ile ilişkili fiziksel bulgular ve semptomlar tamamen yalnızca erkeklerde mevcuttur ve semptomların kapsamı ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Başlıca bulgular idrar yolu ve üreme organlarındaki anormallikleri (ürogenital anormallikler), kısa boy/gecikmiş büyüme ve kraniyofasiyal anormallikleri içerir. 

Etkilenen çocuklar aynı zamanda ciddi düzeyde zihinsel engellilik de sergiliyor; gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmada gecikmeler (örn. emekleme, yürüme vb.); Kas Güçsüzlüğü; ve kas tonusunun azalması (hipotoni). Ayrıca işitme kaybı da yaşayabilirler; cinsel organların az gelişmişliği (mikrogenitalizm); el ve ayaklarda malformasyonlar; ve/veya baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgedeki anormallikler. 

Kraniyofasiyal özellikler arasında anormal derecede küçük bir kafa (mikrosefali), düz veya çökmüş bir burun köprüsü, göz kapakları arasındaki açıklıkta yukarı doğru bir eğim (yukarı doğru eğimli palpebral çatlaklar), gözler arasındaki mesafenin artması (orbital hipertelorizm) ve belirgin bir alın gibi göz anormallikleri yer alır. .

Hastalık geninin tek bir kopyasını taşıyan bazı dişiler (heterozigot taşıyıcılar), düşük bilişsel yetenek/IQ ve/veya mikrosefali gibi daha hafif semptomlar sergileyebilir. Juberg-Marsidi sendromuna neden olan gen X kromozomunda yer alır ve HUWE1 geni olarak adlandırılır.

Hastalık mevcut olduğunda HUWE1 geni yanlış anlamlı bir mutasyona uğramıştır. Yanlış anlamlı mutasyon, proteinin yapı taşlarından birinin (amino asit) yanlış bir şekilde bir başkasıyla değiştirilmesine yol açar ve bu da anormal bir protein oluşturur. Kaydedilmiş çok sayıda farklı HUWE1 yanlış anlamlı mutasyon vardır ve bunlar, proteinin yaygınlaşması adı verilen bir süreci etkiler. Bu süreç, çeşitli hücre fonksiyonlarına aracılık etmek amacıyla çok sayıda proteinin değiştirilmesini içerir.

Protein çoğaltılmasında çalışan üç ana enzim vardır; E1, E2 ve E3. E3’e ubikuitin ligaz denir ve süreçteki son adımdır. HUWE1 geni spesifik bir E3 ubikuitin ligazı yapar. HUWE1’deki mutasyonlar, protein ekspresyonunun azalmasına ve anormal enzim fonksiyonuna neden olabilir ve bu da protein çoğalmasını etkileyebilir. Spesifik HUWE1 mutasyonları ile hastalığın fiziksel belirtileri arasındaki doğrudan ilişki hakkında çok az şey biliniyor ancak bu, bir fare modelinde inceleniyor.

JMS, X’e bağlı resesif bir düzende miras alınır. X’e bağlı genetik bozukluklar, X kromozomu üzerinde çalışmayan bir genin neden olduğu ve çoğunlukla erkeklerde ortaya çıkan durumlardır. X kromozomlarından birinde çalışmayan bir gen bulunan dişiler bu bozukluğun taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı dişiler genellikle semptom göstermezler çünkü dişilerde iki X kromozomu, bir normal X kromozomu ve çalışmayan geni taşıyan bir X kromozomu vardır. Erkeklerde annelerinden miras kalan bir X kromozomu vardır. Bir erkek, çalışmayan bir gen içeren bir X kromozomunu miras alırsa, hastalığa yakalanacaktır.

X’e bağlı bir bozukluğun kadın taşıyıcılarının her hamilelikte kendileri gibi taşıyıcı bir kız çocuğuna sahip olma şansı %25, taşıyıcı olmayan bir kız çocuğuna sahip olma şansı %25, hastalıktan etkilenen bir oğul sahibi olma şansı %25’tir. ve etkilenmemiş bir oğul sahibi olma şansı %25’tir.

X’e bağlı bozukluğa sahip bir erkek üreyebilirse, çalışmayan geni taşıyıcı olacak tüm kızlarına aktaracaktır. Bir erkek, X’e bağlı bir geni oğullarına aktaramaz çünkü erkekler, erkek yavrularına her zaman X kromozomu yerine Y kromozomunu aktarır.

JMS doğumda veya erken bebeklik döneminde tanınabilir, ancak olası semptomların çok çeşitli olması ve diğer hastalıklarla benzerlikler nedeniyle sıklıkla gecikmiş tanı söz konusudur. İlk tanıyı oluşturmak için kapsamlı bir klinik değerlendirme ve karakteristik fiziksel bulguların yanı sıra aile öyküsünün değerlendirilmesi kullanılır. 

Kraniyofasiyal anormallikler, düşük doğum ağırlığı, genital malformasyonlar ve/veya işitme bozukluğu doğumda belirgin olabilir ve özellikle JMS’yi düşündürür. Bebeklik ve çocukluk döneminde motor koordinasyon, konuşma ve zekadaki anormallikler de izlenebilir. Ek olarak, benzer semptomlara sahip diğer X’e bağlı hastalıkları dışlamak ve JMS teşhisini doğrulamak için genetik testler mümkün olabilir.

Bu sendromun tedavisi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir ve hastaları desteklemeye odaklanır. Tedavi uzman bir ekibin koordineli çalışmasını gerektirir. Çocuk doktorları, konuşma patologları, beslenme uzmanları, işitme sorunlarını değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (odyologlar), göz uzmanları, ürologlar ve diğer sağlık profesyonellerinin, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.

Ürogenital semptomlar, idrar birikmesi veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle böbrek şişmesi (hidronefroz) riskinin artması nedeniyle böbrek ve böbrek fonksiyonlarının izlenmesine duyulan ihtiyacın arttığını gösterir.

Göz anormalliklerini tedavi etmek ve düzeltmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Görmeyi iyileştirmeye yardımcı olmak için ameliyat, düzeltici gözlük veya kontakt lensler kullanılabilir. Bazı durumlarda işitme engelli kişiler için işitme cihazı da kullanılabilir.

JMS’den etkilenen çocukların potansiyellerine ulaşmasını sağlamak için erken müdahale önemlidir. Etkilenen çocuklara faydalı olabilecek özel hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim ve diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir