İyi Bir Gece Uykusunu Etkileyen 6 Faktör

Bilincin değiştiği ve duyusal aktivitenin belirli bir dereceye kadar engellendiği, zihinsel ve fiziksel aktivitenin azaldığı bir durum olarak tanımlanan uyku, genel sağlıkta hayati bir rol oynar.

Haber Merkezi / Aslında iyi bir gece uykusu, bağışıklık sistemini güçlendirmekten hafızayı pekiştirmeye (kısa süreli anıları uzun süreli anılara dönüştürmeye) kadar her şeyi yapabilir.

İyi bir gece uykusunu etkileyen bazı önemli faktörler ise şunlardır:

Işığa maruz kalma: Gözler, ışığı algılayan ve vücuda gece mi yoksa gündüz mü olduğunu söyleyen sinyalleri beyne gönderen, ışığa duyarlı özel hücreler içerir. Bu sinyaller vücudun melatonin hormonu salgılamasını düzenleyen ve ne zaman hareket edeceğinizi belirleyen vücudun iç saatine (sirkadiyen ritim olarak da bilinir) katkıda bulunur.

Elektrik ışığı, TV ekranları ve akıllı telefonların parlaklığı nedeniyle geceleri çok daha fazla ışığa maruz kalınır ve bu da biyolojik saatleri bozarak uyanık tutabilir.

Kimyasallar: Günlük olarak temas edilen ve vücudun uyku programını bozabilecek çok çeşitli kimyasallar vardır: Kafein, nikotin, alkol, antihistaminikler ve reçeteli ilaçlar. Bu kimyasalların birçoğu vücudun uyku döngüsü boyunca hareket etme şeklini değiştirebilir.

Uyku ortamı: Yatak odasının ortamı vücudun uykuya ne kadar kolay dalındığını etkileyebilir. Genel olarak, düşük ışık, gürültüsüz ve ılık sıcaklık iyi bir uyku için en elverişli ortamdır.

Stres ve kaygı: Uyku tamamen biyolojik bir durum değildir; zihinsel sağlığa da bağlıdır. Özellikle stres, anksiyete veya depresyon gibi klinik bir durum varsa, her gece uykuya dalmakta zorluk çekmeye veya gece boyunca birkaç kez uyanmaya neden olabilir.

Vardiyalı çalışma: Pek çok çalışan gündüz çalışıp geceleri uyurken, havayolu pilotlarından sağlık personeline kadar genellikle gece boyunca çalışan birçok meslekte vardır. Bu durum, vücudun uyku düzeni ve iç saatini önemli ölçüde etkiler.

Uyku bozuklukları: Birçok sağlık sorunu gece uykusu yoksunluğuna katkıda bulunur. Uyku apnesi, uyku sırasında vücudun üst solunum yolundan (tıkanıklık veya beyin sinyali nedeniyle) oksijen almayı bıraktığı tıbbi bir durumdur. Uyku apnesi olan kişiler, uyku döngüleri arasında nefes nefese kalarak uyanabilirler.

Narkolepsi, genellikle periyodik “uyku atakları” ile karakterize edilen, uyanık saatlerde aşırı uyku hali yaşanılan bir durumdur. Huzursuz bacak sendromu, özellikle yatakta bacaklarda rahatsız edici hisler yaşaması durumudur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir