İsrail’i Vuran İran’ın Ne Tür Silahları Var?

İran, Şam’daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenleyen İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle gerçekleştirdi.

İsrail ordusu, İran’ın saldırıda 200’den fazla insansız hava aracı ve füze kullandığını, bunların “büyük çoğunluğunun” durdurulduğunu açıkladı. Ordu yetkilileri, İran’ın saldırısı sonucu ülkenin güneyinde bir askeri üste hafif hasar meydana geldiğini söyledi.

Saldırının “spesifik hedeflere” yönelik olduğunu açıklayan İran, “konunun kapanmış sayılabileceğini” söyledi ancak İsrail misilleme yaparsa tekrar saldıracağını belirtti.

Peki İran’ın, İsrail ile bir çatışma karşısında askeri ve muharebe gücü ne durumda?

İran’ın ne tür silahları var?

İran’ın onlarca yıldır askeri stratejisi, hassas ve uzun menzilli füzelerin, insansız hava araçlarının ve hava savunmalarının geliştirilmesini ön plana çıkararak, askeri caydırıcılık üzerine inşa edildi.

İran, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemi trafiğini ve küresel enerji kaynaklarını aksatabilecek sürat tekneleri ve bazı küçük denizaltılardan oluşan büyük bir filo inşa etti.

Askeri uzmanlara göre İran, Orta Doğu’daki en büyük balistik füze ve insansız hava aracı cephaneliklerinden birine sahip. Buna seyir füzeleri ve gemisavar füzelerin yanı sıra menzili 2 bin kilometreye, yakın balistik füzeler de dahil.

Bunlar balistik füzeler Ortadoğu’da İsrail dahil her türlü hedefi vurabilecek kapasite ve menzile sahip.

Basına konuşan İranlı komutanlara göre, Tahran, son yıllarda yaklaşık 1.200 ila 1.550 mil menzilli ve radardan kaçmak için alçaktan uçma kapasitesine sahip geniş bir insansız hava aracı envanterine sahip oldu.

İran, askeri geçit törenlerinde insansız hava araçları ve füze hazinesini sergileyerek bu kapasitesini gizleme yoluna gitmedi. Tahran ayrıca, ürettiği insansız hava araçlarını ihraç etme yoluna gitti.

İran’ın insansız hava araçları Rusya tarafından Ukrayna’da Sudan’daki çatışmalarda kullanılıyor.

İran silahları nereden alıyor?

Uluslararası yaptırımlar İran’ı yüksek teknolojili silahlardan ve yurt dışında üretilen tanklar ve savaş uçakları gibi askeri teçhizattan mahrum bıraktı. İran’ın 1980’lerde Irak’la sekiz yıl süren savaşı sırasında çok az ülke İran’a silah satabildi.

Savaşın sona ermesinden bir yıl sonra 1989’da dini lider Hamaney, Devrim Muhafızlarına yerli bir silah endüstrisi geliştirmeleri için talimat verdi ve bunun için önemli bir mali kaynak ayrılmasını istedi.

Uzmanlar, İran’ın bugün yurt içinde büyük miktarda füze ve insansız hava aracı ürettiğini ve bu savunma üretimine öncelik verdiği görüşünde.

Zırhlı araçlar ve büyük donanma gemileri yapma girişimlerinde ise tam istenilen hedef tutturulamadı. İran yerli üretim filosunu genişletip modernleştirirken, aynı zamanda Kuzey Kore’den küçük denizaltılar da ithal ediyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir