Göbek Granülomu nedir? Detaylar

Göbek Granülomu; yeni doğan bebeklerde göbek kordonu düştükten sonra göbeğe yapışma yerinde gelişen üzeri nemli bir granülasyon dokusudur. İçeri çökmüş göbek halkası içinde saptanan parlak ve kırmızı renkte, üzeri pütürlü, minik bir karnıbahar görünümünde, büyüklüğü 1-10 mm arasında değişen göbek bağı kalıntısıdır.

Nedeni tam olarak belli olmamakla birlikte göbek sulantı kordunu bakımının iyi olmadığını göstermez. Tedavi edilmezse göbekten sürekli akıntı ve sulantıya neden olarak bebeğin cildini tahriş eder.

Göbek kordonu anne karnında en önemli yapılardan biridir. Doğumdan sonra görevi ve önemi kalmaz Göbek kordonu ile ilgili tün yapıların kapanması ve gerilemesi gerekir. Eğen bunlar olmazsa sorunlar yaşanır. Göbek kordonu 3-45 gün arasında göbekte kalabilir, ortalama ayrılma ve düşme süresi 2 haftadır. Kordun geç ayrılması bazı bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilgili olabilir.

Göbek kordonunun bakımı için farklı yaklaşımlar vardır. Hiçbirşey sürmeden kendi haline bırakılabilir. Bazı doktorlar sabun ile yıkama alkol uygulanmasını önerir. En çok korkulan şey göbeğin iltihaplanmasıdır (omfalit).

Umbilikal granülom göbekte en sık görülen kitle nedenidir. Kord düştükten yaklaşık 1 hafta sonra ortaya çıkar. Nemli ve pembedir, 1-10 mm arasında değişir, Kanlı veya sarı-yeşil akıntıya neden olabilir.

Muayene sırasında ailenin verdiği öykü ve görüntüsü ile tanı konur, herhangi bir ek tetkik yapılması gerekmez.

Tedavisi;

Granülomun tedavisi veya yok edilmesi için çeşitli yöntemler vardır.

Kimyasal madde uygulanarak kuruması sağlanabilir, gümüş nitrat çubukları bu tedavi için hazırlanmıştır. 2 gün aralıklı olarak 3 uygulamaya kadar gümüş nitrat kullanılabilir. Grnülom küçülerek hücresel iyileşme ve cildin oluşması hızlanır.

Kimyasal etkisi nedeniyle göbek çevresindeki cilt koyu renk alabilir, göbekten gelen akıntı ilacın yayılmasına neden olabilir, bu nedenle cildin kremle korunması gerekir. Normal ciltteki etkisi sınırlı ve geçicidir. 2-3 uygulamadan sonra göbek granülomu küçülür ve düşer. Düşmemişse göbekte daha nadir olarak görülen kitlelerin gözden geçirilmesi gerekir.

Gümüş nitrattan sonra en sık kullanılan tedavi yöntemi cerrahi dikiş yardımı ile granülomun göbeğe birleştiği kısımdan bağlanmasıdır. Böylece granülomun beslenme yolu kesilerek ölü doku haline gelmesi ve düşmesi sağlanır.

Umbilikal granülom tedavisi bittikten sonra bebek normal banyosunu yapabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir