Enfektif Endokardit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Enfektif endokardit (IE), kan dolaşımına giren bakteri, mantar veya mikropların neden olduğu, kalp kasının iç zarının (endokardiyum) enfeksiyonudur. EE en sık olarak anormal (sızdıran veya dar) kalp kapakçıkları, yapay (protez) kalp kapağı olan hastalarda veya kalp pili kablosu taşıyan kişilerde görülür. 

Haber Merkezi / Herhangi bir yapısal kalp hastalığı, kişiyi EE geliştirmeye yatkın hale getirebilir. Geçmişte romatizmal ateş, EE’nin ana habercisiydi ve halen gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir yatkınlık olmaya devam etmektedir. Ortaya çıkan semptomlar, belirgin bir nedeni olmayan düşük dereceli inatçı ateş, yorgunluk ve eforla nefes darlığıdır. Hastalarda ayrıca eklem ve kas ağrısı olabilir ve sağlık personeli yeni veya değişen bir üfürüm duyabilir.

Endokard kalp kapakçıklarını kaplar ve enfektif endokarditten öncelikli olarak etkilenenler bu kapaklardır. Enfeksiyon tedavi edilmezse çoğalan bakteriler sonunda kapakçıkları tahrip edebilir ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Bakteriler ayrıca kanda hareket eden ve küçük arterleri tıkayan küçük pıhtılar (emboli) oluşturabilir. Bu pıhtılar beyin de dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerine yerleşerek ciddi hasara neden olabilir.

Enfektif endokardit, kalp kapakçıklarının ve/veya iç zarının enfeksiyonudur. Ortaya çıkan semptomlar, belirgin bir nedeni olmayan düşük dereceli inatçı ateş ve yorgunluk ve efor sırasında nefes darlığıdır. Hastalarda ayrıca eklem ağrısı (artralji) ve kas ağrısı (miyalji) olabilir ve sağlık personeli yeni veya değişen bir üfürüm duyabilir. 

Enfektif endokardite neden olan bakteriler kan dolaşımı yoluyla kalbe ulaşır. Normalde kalp kapakçıkları bakterilerin tutunmasına ve bunun sonucunda ortaya çıkan enfeksiyona karşı oldukça dirençlidir. Kalp kapakçıklarının ve kalbin iç zarının hasar görmesi, enfektif endokardit için ana risk faktörüdür çünkü dokuyu bakteriyel aşırı büyümeye duyarlı bırakır. Mikroorganizmalar hasarlı kapak kaplamasını hızla geçerken, yüzeye en güçlü şekilde yapışabilen türler, enfektif endokardit üretme şansı en yüksek olan bakterilerdir. 

Kalp kapakçıkları üzerinde, kalbin düzgün çalışmasını etkileyen bitki örtüsü adı verilen bakteri ve hücre kümeleri oluşur. Tedavi edilmezse, bu bitki örtüsü kapakta sızıntıya neden olabilir veya kapağın yanında veya kalp kaslarında apse oluşmasına neden olarak doku hasarına ve normal elektrik iletim yollarının tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca bitki örtüsü gevşeyebilir ve beyne (felç), böbreklere veya akciğerlere zarar verebilir.

Endokardit tanısında en önemli adım antibiyotiklere başlanmadan önce kan kültürlerinin alınmasıdır. Endokardit açısından risk faktörleri taşıyan kişiler, özellikle de protez kapak ve kalp pili taşıyan kişiler, endokarditin belirtilerini bilmeli ve açıklanamayan ateşleri olduğunda kan kültürü yaptırma konusunda ısrarcı olmalıdır. Enfektif endokarditin tanısı patolojiye dayanarak veya belirli klinik tanı kriterlerinin karşılanmasıyla yapılabilir. Bu kriterler Duke Klinik Kriterleri olarak bilinir ve bir hastanın enfektif endokardit tanısı alabilmesi için 2 majör, 1 majör ve 3 minör veya 5 minör kriterden birini göstermesi gerekir.

Zamanında ve uygun tedavi yapılmazsa, enfektif endokardit ciddi kalp hasarına veya ölüme neden olur. Enfeksiyonun ilk 30 günü içindeki ölüm oranının ~%20 olduğu rapor edilmiştir ancak antibiyotik tedavisi olmadan hayatta kalma olasılığı düşüktür. Bu nedenle erken tanı ve agresif tedavi başarılı tedavi için kritik öneme sahiptir. Terapötik önlemler tipik olarak yüksek dozda uygun antibiyotik ilaçların intravenöz infüzyonunu içerir. Antibiyotik tedavisi en az altı veya sekiz hafta süreyle gereklidir ve en az 2 hafta boyunca ve sıklıkla tüm tedavi süresi boyunca intravenöz olarak sağlanır. 

Kullanılan spesifik ilaçlar veya ilaç kombinasyonları, enfeksiyondan sorumlu bakteriye ve diğer faktörlere (örneğin, belirli antibiyotiklere karşı bakteriyel suş direnci) bağlı olabilir. Her hastada kullanılacak spesifik antibiyotikler, kan kültürü sonuçlarına göre ve her hastada izole edilen spesifik bakterileri hangi antibiyotiğin öldürdüğü belirlenerek seçilir. Etkinliği artırmak için sıklıkla birden fazla antibiyotik birlikte verilir. İhtiyaç duyulan antibiyotik türü enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına danışılarak belirlenecektir.

Etkilenen birçok bireyde, antibiyotikler enfeksiyonu kontrol etmek için tek başına yeterli değildir, çünkü antibiyotikler enfekte kapak malzemesine veya apseye ulaşamaz. Protez kalp kapağı veya implante edilmiş başka materyali olan hastalarda, enfeksiyon kapmış yapay materyali çıkarmak ve kalbi onarmak için neredeyse her zaman ameliyata ihtiyaç duyulur. Kalpteki elektrik sinyalinin bloke olduğu apse, kalp odaları arasında yırtılma veya antibiyotik tedavisine rağmen inatçı enfeksiyon varsa da ameliyat gerekir. 

Kalp pili veya elektrot teli enfekte olan hastalarda, enfeksiyonu kontrol altına almak için genellikle kalp pili sisteminin tamamının çıkarılması gerekir. Şiddetli kapak kaçağı nedeniyle kalp yetmezliği varsa veya felci önlemek için bitki örtüsü genişse de ameliyat önerilebilir. Çoğu durumda, aynı hastanede yatış sırasında acil olarak kalp ameliyatı önerilebilir. Bazı hastalarda antibiyotik tedavisi tamamlandıktan sonra ameliyat daha sonraki bir tarihte yapılabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir