Duyarsızlaşma Bozukluğu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Duyarsızlaşma (depersonalizasyon) bozukluğu duygu ve davranışları etkileyen psikiyatrik bir hastalıktır. Etkilenen bireyin kendine özgü benlik duygusunu nasıl algıladığı veya deneyimlediğinin değişmesiyle karakterize edilir. 

Haber Merkezi / Kişinin kendi gerçekliğine dair alışılagelmiş duygusu geçici olarak kaybolur veya değişir. Rüyada olma hissi gibi, kişinin zihinsel süreçlerinden veya bedeninden kopma veya bunların dışarıdan bir gözlemcisi olma hissi ortaya çıkar.

Duyarsızlaşma bozukluğu, kalıcı veya tekrarlayan benlik duygusunun kaybı dönemleri ile karakterize edilir. Duyarsızlaşma bozukluğunun semptomları, toplumsal, mesleki ya da yaşamın diğer önemli alanlarında belirgin bir sıkıntıya ya da bozulmaya neden olacak kadar yeterlidir. Kişinin kendine ya da gerçekliğine ilişkin genel algısı geçici olarak değişir ya da kaybolur.

Kişinin zihinsel süreçlerinden veya bedeninden kopma veya bunların dışarıdan bir gözlemcisi olma hissi ortaya çıkar. Etkilenen kişi kendini rüyadaymış gibi hissedebilir. Etkilenen bireyler, çeşitli türlerde duyusal uyarı eksikliği (duyusal anestezi) ve konuşma dahil olmak üzere kişinin eylemleri üzerinde tam kontrol sağlayamama hissi yaşayabilir.

Duyarsızlaşma bozukluğu genellikle ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde başlar. Bozukluk genellikle remisyon dönemleri ile kroniktir. Daha ciddi belirtiler hafif anksiyete veya depresyonla daha da kötüleşebilir. Bozukluk genellikle yavaş yavaş kaybolur.

Duyarsızlaşma bozukluğunun kesin nedeni bilinmemektedir. Askeri bir çatışma, bir araba kazası ya da şiddet içeren bir suçun kurbanı olmak gibi travmatik bir olay, duyarsızlaşma bozukluğunun bir bölümünü tetikleyebilir. Madde kullanımı duyarsızlaşma epizotlarına neden olabilir, ancak bozukluğa neden olmaz.

Tam bir fizik muayene ve laboratuvar testlerinin herhangi bir madde veya genel tıbbi durumu dışlaması sonrasında duyarsızlaşma bozukluğu tanısından şüphelenilebilir. Ayrıca tam bir psikiyatrik değerlendirme de yapılmalıdır.

Duyarsızlaşma bozukluğunun tedavisi psikoterapiyi içerir. Antidepresan ilaç desipramin faydalı olabilir. Anksiyete yaşanırsa, dekstroamfetaminler ve amobarbital (Amytal) ile klorpromazin (Torazin) ilaçları faydalı olabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir