Çikungunya Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Çikungunya hastalığı, enfekte bir sivrisineğin ısırmasıyla bulaşan nadir bir viral enfeksiyondur. Genellikle üç ila yedi gün süren bir kızarıklık, ateş ve şiddetli eklem ağrısı (artralji) ile karakterizedir.

Haber Merkezi / Eklemler üzerindeki etkisi nedeniyle çikungunya, artritik virüsler arasında sınıflandırılmıştır. Öncelikle dünyanın tropikal bölgelerinde görülür.

Çikungunyanın erken belirtileri arasında ateş, baş ağrısı ve eklem ağrıları (artraljiler) yer alır ve bunlar sakat bırakabilecek kadar şiddetli olabilir. Dizler, dirsekler, bilekler, ayak bilekleri ve/veya parmaklar genellikle etkilenir. Eklem ağrısı hareketle artar ve sabahları daha kötüdür. Bununla birlikte, semptomların düzelmesi birkaç hafta alabilir. Çikungunya kalıcı eklem hasarı ile ilişkili değildir.

Diğer semptomlar ışığa karşı anormal hassasiyet (fotofobi), boğaz ağrısı, iştahsızlık (anoreksiya) ve kusmayı içerebilir. Yüz ve boyunda sırt ağrısı ve kızarıklık da çikungunyalı kişilerde yaygındır. Nadiren gözleri çevreleyen zarlar iltihaplanabilir (konjonktivit) ve lenf bezleri şişebilir (lenfadenopati). Ateş genellikle 10. günden önce düşer.

Çikungunya, A arbovirüs grubuna ait bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir tropikal hastalıktır. Çeşitli sivrisinek türleri tarafından bulaşır. Maymunlara da bu virüs bulaşabilir. Bu enfeksiyonun bazı vakaları, insandan insana rastgele temas yoluyla meydana gelmiş gibi görünmektedir, ancak insanlar arasında nasıl bulaştığı bilinmemektedir.

Çikungunyanın teşhisi, virüse karşı bağışıklık tepkilerini saptayan özel bir kan testi (ELISA testi) ile doğrulanabilir.

Çikungunyanın semptomları birkaç hafta sonra kendiliğinden düzelir. Spesifik bir tedavi yoktur. Ancak yatak istirahati ve antiinflamatuar ilaçlar (yani ibuprofen) yararlı olabilir. Diğer viral hastalıklarda olduğu gibi antibiyotikler bu hastalığın tedavisinde etkili değildir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir