Baryum Lavman Nedir, Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Baryum lavmanı, kalın bağırsağın X-ışını görüntülerini elde etmek için kullanılır. Baryum yemeğinin ve hastanın baryum solüsyonunu yuttuğu prosedürleri takip etmenin aksine, baryum lavmanı, sıvının daha sonra infüze edildiği kolona anüs yoluyla küçük bir tüpün yerleştirilmesini içerir.

Haber Merkezi / Şüpheli bağırsak polipleri veya divertikülit vakalarında baryum lavmanı yapılır. Karın ağrısı veya dışkılama sırasında kanaması olan hastalara bu testi yaptırmaları önerilebilir.

Prosedür

Baryum lavmanı yapılmadan önce alt bağırsağın tamamen boş olması gerekir, bu nedenle hastaya genellikle işlemin yapılmasından önceki gece müshil verilir. Hastaya ayrıca testten iki gün önce beslenmesini yumuşak veya sıvı gıda alımıyla sınırlaması önerilebilir. Hastaya lavmandan önce gece yarısından sonra hiçbir şey yememesi veya içmemesi talimatı verilir, çünkü artık yiyecek maddesi röntgende ortaya çıkar ve görüntü yorumunu bozar.

Hastanede hastadan takma dişlerini, takılarını, kıyafetlerini ve tüm metalik nesneleri vücudundan çıkarması ve hastane önlüğü giymesi istenir. Metaller görüntü doğruluğunu tehlikeye atabilir.

Röntgen odasına girdikten sonra hasta, üzerine bir X-ışını tüpünün asıldığı ve görüntülerin görüntülendiği bir monitöre bağlı olduğu eğilebilir bir masaya yatırılır. Alınan ilk görüntü alt karın bölgesinin net olduğundan emin olmak için kontrol edilir. Daha sonra lavman tüpü anüs yoluyla rektuma sokulur. Tüp, herhangi bir ağrıyı uyuşturmak için lokal anestezik ile yağlanır.

Sıvı baryum, her seferinde biraz lavman ucundan akar, alt bağırsağın duvarını kaplar ve gastrointestinal sistemin radyografik olarak görüntülenmesine izin verir. Baryum infüze edildikten sonra, doktorun kolonu incelemesine ve bir dizi röntgen çekmesine yardımcı olacağı için hastadan bir tarafa dönmesi istenir.

Hasta bağırsakta bir basınç veya dolgunluk hissedebilir ve dışkılama isteği duyabilir, ancak işlem tamamlanana kadar lavmanı denemeleri ve tutmaları istenir. Daha sonra, lavmanı çıkarmak için tuvalet kullanılabilir ve daha sonra kalın bağırsakta baryum kalıntısı olup olmadığını kontrol etmek için başka bir görüntü çekilir.

Bazı hastalarda baryum solüsyonu ile birlikte hava da verilebilir. Bu prosedüre genellikle çift kontrastlı veya hava kontrastlı baryum lavmanı denir. Temel ilke, havanın kolonun duvarlarını genişleterek radyografın baryum kaplı astarı daha ayrıntılı olarak görmesini sağlamasıdır.

Riskleri

X ışınlarına maruz kalma, iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma ile benzer bir risk taşır. Ancak, bir kişinin röntgen sırasında maruz kaldığı radyasyon miktarı çok düşüktür ve riskler minimumdur. Baryum sıvısı vücut tarafından emilmediği için kullanımında herhangi bir risk yoktur.

X ışınları doğmamış bebekler için zararlıdır ve hamile olan veya olabilecek kadınlar tarafından kaçınılmalıdır. Test, kadınlara, hamilelik riskinin düşük olduğu son adetlerinin ilk gününden itibaren on gün içinde yapılır.

Testten sonrası

Bazı hastalar baryumlu bir lavmandan sonra karında şişkinlik veya kramp hissedebilir ve işlem ayrıca kabızlığa da yol açabilir. Bu nedenle hastalara bol sıvı almaları ve bol meyve ve sebze yemeleri tavsiye edilir. Hafif müshil de yardımcı olabilir. Testten sonraki birkaç gün boyunca dışkı soluk veya beyazımsı olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir