Baryum Yemeği Nedir, Ne İçin Uygulanır? Riskleri

Baryum yemeği, X-ışını görüntüleme tekniği kullanarak yemek borusu, mide ve ince bağırsak anormalliklerini tespit etmek için gerçekleştirilen bir tanı testidir. X-ışınları yalnızca kemik ve diğer radyoopak dokuları vurgulayabilir ve genellikle yumuşak dokunun görüntülenmesini sağlamaz. 

Haber Merkezi / Bununla birlikte, radyoopak bir tuz olan kontrast madde baryum sülfatın infüzyonu, sindirim sisteminin astarını kaplayarak bu bölümün doğru X-ışını görüntülemesine olanak tanır. Üretilen görüntüler floroskopiktir ve plakaların yanı sıra gerçek zamanlı olarak da görüntülenebilir.

Baryum yemeği, görüntüleme çalışmalarında uzman becerileri olan ve hastalıkları teşhis ve tedavi etmek için bir radyolog (veya radyograf) tarafından yapılabilir.

Prosedür

Baryum yemek testi yapılmadan önce, yapıların net bir şekilde görülebilmesi için duodenumun boş olması gerekir. Hastaya, genellikle aç karnına yapılan test sırasında ince bağırsağın boş olduğundan emin olmak için işlemden önceki gece müshil verilebilir.

Hastadan önce bir hastane önlüğü giymesi ve tüm takılarını, takma dişlerini, gözlüğünü, metal nesneleri ve giysileri görüntülemeyi engelleyebileceği için çıkarması istenir.

İlk olarak hastaya karbex granül adı verilen bazı gazlı granüller verilir ve daha net görüntü için mideyi genişleterek gaz oluşturur. Daha sonra hastaya içmesi için baryum kontrast sıvısı verilir.

Baryumun yemek borusundan geçip mide ve ince bağırsağa geçip geçmediğini kontrol etmek için bazı ilk görüntüler alınır. Radyograf daha sonra baryum kontrastı sindirim sistemi boyunca hareket ederken zaman içinde bir dizi X-ışını görüntüsü alır. 

Bu, görüntülerin 1 ile 4 saat arasında herhangi bir yerde alındığı anlamına gelebilir. Baryum kontrastı kalın bağırsağa veya kolona geçtiğinde daha fazla fotoğraf çekilir. Tüm test yaklaşık 5 saat sürebilir.

Bu işlem neden yapılır?

Baryumlu yemek testi genellikle sindirim sisteminin çeşitli hastalıklarının veya bozukluklarının teşhisine yardımcı olmak için yapılır. Bunlara yemek borusu veya midede daralmalar, fıtıklar, tıkanıklıklar veya kitleler ve bağırsakların iltihaplı veya diğer hastalıkları dahildir.

Riskleri

X ışınlarına ve iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma ile benzer bir risk taşır. Bununla birlikte, bir kişinin röntgen sırasında maruz kaldığı radyasyon miktarı çok düşüktür ve riskler minimumdur. Baryum sıvısı vücut tarafından emilmediği için herhangi bir riski yoktur.

Bununla birlikte, bazı hastalar baryumu soluma veya aspire etme riski altındadır. X ışınları da doğmamış bebekler için zararlıdır ve hamile olan veya olabilecek kadınlar tarafından kaçınılmalıdır. Testin hamilelik riski en düşük seviyedeyken yapılmasını sağlamak için kadınlara son adetlerinin tarihlerinin ayrıntıları sorulur.

Testten sonrası

Bazı hastalar baryumlu yemek testinden sonra karında şişkinlik hissedebilir ve test ayrıca kabızlığa da yol açabilir. Bu nedenle hastalara bol sıvı almaları ve bol meyve ve sebze yemeleri tavsiye edilir. Hafif müshil de yardımcı olabilir. Testten sonraki birkaç gün boyunca dışkı soluk veya beyazımsı olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir