Barrett Özofagusu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Barrett özofagus, yemek borusunu kaplayan düz, skuamöz hücrelerin, bağırsak astarında bulunanlara benzeyen sütun şeklindeki hücrelerle değiştiği bir durumdur. Hücre zarındaki bu değişikliğe metaplazi denir ve genellikle herhangi bir belirti veya semptomla ilişkili değildir.

Haber Merkezi / Yemek borusu, her iki ucunda iki sfinkter veya kas kapısı içerir. Bir kişi yuttuğunda, üst sfinkter, yiyecek veya içeceğin ağızdan yemek borusuna geçmesine izin vermek için gevşer ve alt sfinkter, yiyeceklerin mideye girmesine izin vermek için açılır. Alt özofagus sfinkteri daha sonra yiyecek veya içeceğin mideden dışarı sızmasını ve yemek borusuna ve ağza geri sızmasını önlemek için hızla kapanır.

Risk faktörleri

Barrett özofagus en sık gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olan kişilerde bulunur.

Asit reflü hastalığı olarak da adlandırılan GÖRH, alt özofagus sfinkteri uygun olmayan zamanlarda açıldığında veya düzgün kapanmadığında ortaya çıkar ve mide içeriğinin yemek borusuna geri sızmasına izin verir. GÖRH tedavi edilmezse ülser, yara izi, yemek borusunda daralma veya Barrett yemek borusu gibi komplikasyonlara yol açabilir.

GÖRH’si olmayan kişilerde Barrett özofagus gelişebilse de, GÖRH’si olan kişilerde bu durum yaklaşık üç ila beş kat daha sık görülür.

Diğer risk faktörleri şunlardır;

  • Yaş: Barret özofagusu genellikle orta yaşlı ve yaşlı erişkinlerde teşhis edilir ve ortalama tanı yaşı 50 ila 55 arasındadır. Barrett özofagus çocuklarda nadirdir.
  • Erkek cinsiyeti: Erkeklerin Barrett özofagus geliştirme olasılığı kadınlardan iki kat daha fazladır.
  • Yaşam tarzı: Sigara içenlere, içmeyenlere göre daha sık Barrett özofagus teşhisi konur.

Sonuç

Barrett özofagus bazen özofagus kanserine neden olabilir. Barrett özofagusu olan kişilerin yüzde birinden daha azında kanser gelişir, ancak bunu yapanların Barrett özofagus birkaç yıldır mevcut olabilir.

Barrett özofagus, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde birini etkiler.

Teşhis

Semptomların az olması veya hiç olmaması nedeniyle durumun tespiti zordur. Doktorlar, birkaç yıldır GÖRH olan 40 yaşından büyük yetişkinlerin, hastalığı test etmek için üst gastrointestinal endoskopi adı verilen bir tarama prosedüründen geçmelerini önermektedir.

Prosedür, iç astarı görüntülemek için yemek borusuna bir ışık ve kamera ile ince bir esnek tüp yerleştirmeyi içerir. Bir bölge etkilenmiş gibi görünüyorsa, küçük bir doku parçasını çıkarmak için cerrahi aletler tüpten kaydırılabilir, buna biyopsi adı verilir.

Doku daha sonra ince, mikroskobik bölümlere ayrılır, bir cam slayt üzerine sabitlenir ve uygun boyalarla boyanır. Slayt daha sonra mikroskop altında incelenir ve hücresel düzende herhangi bir değişiklik olup olmadığı kontrol edilir.

Tedavi

Barrett özofagusun tedavisi endoskopik veya cerrahi olabilir.

Mevcut endoskopik tedaviler, lazer ışını tedavisi veya kriyoterapi gibi ablasyon teknikleri kullanılarak değiştirilmiş duvar kaplamasının yok edilmesini içerir. Tedavinin amacı, normal özofagus dokusunu hasarlı ve tahrip olmuş bölgelerin yerini alması için teşvik etmektir.

Cerrahi tedavi, yemek borusunun etkilenen bölümlerinin çıkarılmasını içerir. Şiddetli hücresel değişiklikleri olanlar yemek borusunun tamamen çıkarılmasını gerektirebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir