AYM’den Yargıtay’ın HDP Talebine İkinci Kez Ret

Yargıtay Başsavcılığı’nın Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) hazine yardımına bloke konulması talebini görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘bu aşamada karar verilmesine gerek olmadığına’ hükmetti. Karar oybirliğiyle alındı.

Haber Merkezi / Yargıtay Başsavcılığı, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmayan partiye Hazine’den ödenen 400 milyon 228 bin liralık yardıma tedbiren bloke konulmasını talep etmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM),, verdiği kararı gerekçesini de açıkladı. AYM açıklamasında, söz konusu talebin, partiye yönelik kapatma davasıyla ilgisinin bulunmadığına ve siyasi partilerin mali denetimi kapsamında yapıldığına işaret edilerek, “Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bu konuda görev ve yetki veren bir düzenlemenin bulunmadığı; siyasi partilerin mali denetimine ilişkin husus ve esasların yer aldığı kanuni düzenlemelere göre ilgili yıl mali denetim süreci başlamadığından bu aşamada iddiaların Anayasa Mahkemesince incelenebilmesinin mümkün olmadığı” kaydedildi.

AYM açıklamasında, Anayasa Mahkemesince yapılacak siyasi partilerin mali denetimi öncesinde partilerin belli bir gelirinin hukuka uygunluğu hususunda ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklara ilişkin olarak ilgili idarelerce genel hükümlere göre işlem yapılabilmesine engel bulunmadığı ve bu işlemlere karşı yargı yollarının açık olduğu da belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin 21 Haziran 2021’de kabul edilmesiyle süreç başladı. Ancak AYM henüz dosyayı esastan görüşmedi.

Süreç ilerlerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP’nin hazine yardımı ödenen hesaplarına birden fazla kez bloke konulmasını talep etti. AYM, ilk olarak Şahin’in talebiyle HDP’nin hazine yardım hesabına geçici olarak bloke koydu ancak HDP’nin itirazı sonrası blokeyi kaldırdı. Daha sonra Şahin, hesaplara bir kez daha bloke konulmasını istedi.

HDP’nin kapatılması talepli davada da sona yaklaşıldı. AYM raportörünün, davanın esasına ilişkin raporunu hazırlamasının ardından Yüksek Mahkeme, kapatma talebini nihai olarak karara bağlayacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir