Apati Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Birçok ruh sağlığı probleminin belirtisi veya işaretçisi olabilen Apati Sendromu; Birçok psikolojik rahatsızlığın son evresinde veya bazı hastalıkların ikincil evrelerinde görülen bir ruhsal çöküntüdür.

Apati Sendromu, başka bir deyişle, çevresine ileri derecede ilgisiz, kayıtsız ve duyarsız olan demektir.

Apati görülen hastalıklar;

Şizofreni,
Tükenmişlik sendromu,
Alzheimerl,
Hebefrenikler,
Pick hastalığı,
Ataraksiya gibi olan psikolojik hastalıklar.

Apatinin belirtileri;

Kayıtsızlık,
Çevresine ve tüm dünyaya karşı duyarsızlık,
Duygusal çöküntü,
Ruhsal çöküntü,
Umursamazlık,
Hissizlik,
Tepkisizlik gibidir.

Apati tedavisi

Apati tedavileri altta yatan nedene bağlıdır. İlaçlar ve psikoterapi hayattaki ilginizi düzeltmeye yardımcı olabilir. Parkinson veya Alzheimer gibi ileri bozukluğa sahipseniz, kronik ilgisizlik belirtileri gösterebilirsiniz.

Doktorunuz ilacın uygun olduğunu belirlerse, apatiye neden olan duruma göre reçete edecektir.

Aile ve/veya arkadaşlar destekleyici ağ oluşturabilir. Hayatınıza ve çevrenize olan ilginizi yeniden kazanmanıza yardımcı olabilirler.

Ruh sağlığı uzmanları da yardımcı olabilir. Endişeleri tartışabilir ve aynı zamanda insanları hayata daha olumlu bir bakış açısı kurmaya yönlendirebilirler. Terapi ve ilaç kombinasyonu, apati için tek başına ilaçlı tedaviden daha etkili olabilir.

Araştırmalar kronik apati için diğer potansiyel tedaviler üzerinde devam ediyor. Olası bir tedavi kranial elektroterapi uyarımıdır. Bu yaklaşım, frontal lobu etkileyen travmatik bir beyin yaralanmasından sonra ilgisizliğin tedavisinde yardımcı olabilir. Bir uzman, beyni uyarmak için alna kısa, düşük voltajlı bir elektrik akımı uygular. Tedavi ağrısızdır.

Başka potansiyel terapi bilişsel stimülasyon tedavisidir. Bu yaklaşım Alzheimer hastaları için kullanılır. Beyin dalgalarını uyarmak için grup faaliyetlerine katılmayı içerir. Örnek olarak çeşitli oyunlar ve resimlere bakarak yüz ifadelerini tanıma çalışmaları örnek olarak verilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir