Abdomen (Karın Ağrısı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Tıp dilinde Abdomen (Karın), göğüs ve pelvis arasında kalan bölgedir. Abdomen boşluğu üstte kaburgalar ve diyafram, altta pelvis ile sınırlandırılmış olup omurga ve abdomen kasları sırt, yan ve ön duvarları oluşturur.

Abdomen boşluğu, karaciğer, mide, bağırsaklar, dalak, safra kesesi, pankreas ve böbrekleri içerir. Alt abdomende, pelvis içinde mesane ve rektum ile kadınlarda uterus (rahim) ve overler (yumurtalıklar) bulunur.

Acute abdomen : Karın içinde gelişen ve derhal cerrahi müdahale yapılmasını gerektiren patolojik durum;

Haploid abdomen : (navicular) Karın ön çeperinin içbükey durumda olması;

Sacaphoid abdomen : Ön duvarı oyulmuş olan karın (buna: Boat-shaped abdomen, carinate abdomen veya navicular abdomen de ednir), çukur, akyığımsı karın;

Accordion abdomen : Akordiyon biçimi karın;

Pendulous abdomen : Torba karın, asılı karın, sarkık karın (öne doğru çıkacak yerde uyluk ve kasığa doğru düşen karın durumu).

Abdomen abstipum : Rektus abdominis kasının konjenital kısalığı, eğik karın.

Abdominal Ağrı (Karın Ağrısı) nedenleri nelerdir?

Öncelikle bilinmelidir ki karın ağrısı bir hastalık değil, bir semptomdur. Fazla yemekten karın içi organların hasarlarına kadar birçok nedeni olabilir. Abdomen boşluğundaki rahatsızlık olup karın ağrısına eşlik semptomlar arasında gaz çıkarma, bulantı, kusma, guruldama sesi ve şişkinlik (gaz) da bulunabilir. Besin zehirlenmesi sırasında karın ağrısı en sık görülen karın ağrılarından biridir. Tavuklu, mayonezli, bir gün önceden kalmış yiyecekler yendiğinde besin zehirlenmesine bağlı karın ağrıları görülebilir. Safra kesesi iltihapları, mide-bağırsak sistemi hastalıkları da karın ağrılarına sebep olabilir. Kabızlık da karın ağrısının basit bir nedenidir.

Hafif karın ağrısı sık görülen bir durumdur ve genellikle aşırı alkol alımı, uygun olmayan beslenme, gaz, diyare atağı veya iritabl bağırsak sendromu nedenleri olarak gösterilebilir. Kimi zaman kadınlarda adet döneminde de karın ağrısı görülür. Üriner obstrüksiyona bağlı mesane distansiyonu da karın ağrısına sebep olabilir. Diğer nedenler arasında böbreklerin iltihabı, kadınlarda iç üreme organlarının iltihabı, bağırsağın kıvrılması kan damarlarını tıkadığında görülen kan akımının olmaması gösterilebilir.

Abdominal organları etkileyen tümörler de ağrıya sebep olabilir. Anksiyete gibi psikolojik bir nedene bağlı olarak da karın ağrısı ortaya çıkabilir. Peptik ülser, midede asit miktarında artışla birlikte sık tekrarlayan bir ağrıya neden olur. Kızartma, gazlı içecek, hamurişi, salamura yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, kuru baklagiller, kuru fasulye, mercimek gibi yiyecekler karın ağrısına neden olabilir. Kişiden kişiye göre değiştiğini de belirtmekte fayda vardır. Bu yiyeceklerin şişkinliğe bağlı karın ağrısı yaptığı düşünülür.

Abdominal Ağrı (Karın Ağrısı) tanısı ve tedavisi nasıl olur?

Doktor hastanın semptomlarını ayrıntılı şekilde tanımlar ve fizik muayene ile karın ağrısı tanısı koyar. Şiddetli karın ağrısının araştırılması şunları içerir:

Kan testleri
Ultrason tarama gibi görüntüleme testleri
İdrar testleri
Laporoskopi
Gastroskopi
Kolonoskopi
Endoskopi

Gerekirse;

Tomografi
MR

Hafif karın ağrısı olduğunda havluyla sarılmış sıcak su şişesi veya sütlü bir içecek içmek gibi yöntemlerle tedavi genellikle etkili olmaktadır. Aynı zamanda peptik ülsere bağlı ağrı, yemek yemek veya antasid ilaçlar almakla geçici olarak hafifleyebilir. Kusma ile hafiflemeyen ve altı saatten uzun süren, terleme ya da bayılma ile birlikte görülen karın ağrısı ise acil yardım gerektirir. Karın ağrısına sürekli kusma, kanlı kusma, kanlı ya da siyah renkte dışkılama eşlik ederse de acil yardım gerekmektedir.

Açıklanamayan kilo kaybı veya bağırsak alışkanlıklarında değişikliklerle birlikte görülen karın ağrısının yine doktor tarafından araştırılması gerekir. Öncelikle ağrının nedeni bilinmeli. Adet dönemi ile ilgili bir ağrıysa ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Eğer ani bir ağrıysa ve daha önce yaşanmış ağrılara benzemiyorsa ve acile gidildiğinde safra taşına bağlı olduğu, pankreas iltihabına bağlı olduğu veya apandisit iltihabına bağlı olduğu söylenirse öncelikle cerrahi yöntemler göz önünde tutulur. Karın ağrısı eğer böbrek taşına bağlı ortaya çıkarsa ve eğer iltihap varsa öncelikle o kontrol altına alınır. Böbrek taşı için cerrahi müdahale gerekebilir.

Karın ağrısı sürekli tekrarlıyorsa, hafif ateş oluyorsa, birkaç gün devam edip geçiyorsa halsizlik ve eklem ağrıları ön plandaysa FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) denilen hastalığın habercisi olabilir. Bu ömür boyu devam eden bir ağrı çeşidi oalcağı için incelemeye alınması gerekir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir